Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt replika B&W Nautilius 800... porady

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt replika B&W Nautilius 800... porady

Witam szukuje sie narazie myslami nad zrobieniem repliki B&W Nautilius 800 http://www.hifiklubben.com/image/prod/BWN800DBK_1_b.jpg i zastanawialem sie nad takimi glosnikami jako sredni Vifa MG18SK-09 http://www.akkus.com.pl/index.php?gr...&lang=pl&dh=dt lub http://www.akkus.com.pl/index.php?gr...&lang=pl&dh=dt jako wysokotonowy Visaton SC4 http://www.visaton.de/english/artikel/art_382_1_8.html lub CP132 http://www.visaton.de/english/artikel/art_152_1_8.html a jako sekcja niskotnowa to mysle nad Tonsilem GDN 20/80/2 interesuje mnie wasze zdanie na temat tego projektu czy byl by wart zachodu poswiecenai i czasu i czy glosniki by wspol grały ze soba moze macie jakies inne propozycje

te wysokotonowe to bardziej mi do samochody pasuja :P
    ale ogulnie to mnie zaskoczyles ta mysla ... lecz dam ci odpowiedz negatywna !
    bez sensu babrac sie z takimi pierdolami !! a jezeli kolumny naprawde ci sie podobaja :] poczekaj z 3 tygodnie i ci przejdzie hhehhe

Skomentuj

nadzik jestes niepowazny... gosc sie pyta czy polaczenie glosnikow bedzie dobre a ty mu odradzasz robienie kolumn, najlepiej niech zrobi kolejne proste kolumny formir albo nawet okleina "bo po co sie babarac z takimi pierdolami". Zamiast zachecac forumowiczow do czegos nowego to... a pozniej wielkie pretensje ze sie forum nie rozwija. Najlepiej to napisac zeby se darowal ta konstrukcja i zrobil monitory na tesli :P

Skomentuj

jednak zalezy mi zeby ta konstrukcja byla wypalona w 99,90% niz ta co teraz mam dlaczego B&W poniewaz mam kule ktore by idealnei pasowaly na sredniaka..jezeli bede widzial ze konstrukcja nei bedzie wypalona to jej nei zronie

Skomentuj

hmmm podajezz link do konstrukcji na dwoch basach a chcesz dac jeden...niewazne... co do projektu jak dla mnie troche nie trafiony...20cm i woferi do tego 18 cm niskosredniak...ja bym raczej zrobil klasyczne 3 -way... za sredniego mozesz wstawic http://www.akustyk.com.pl/vifa/PL11MH-08-08.html a na gore np vife dx 25... a jesli musisz dac 18 cm nisko srednie... to daj jakas 25 na bas

Skomentuj

harman, ja jestem na TAK, jednak zmieniłbym nieco dobór głośników:
            - eton na wysokie
            - może coś innego na niskie ? - bo jeśli inwestuje się w "góre", to czemu nie zainwestować w "dół" :)
            Ja jestem za wyrównaną klasą wszystkich głośników w takim zestawie, a mimo
            że ten tonsil jest dobrym głośnikiem to jednak troszkę od np etona odstaje :)

Skomentuj

sredniak musi byc 18 bo taki jest otwor w kuli co to wysokiego to tez taki zeby byl w tubie http://allegro.pl/show_item.php?item=83897322 jak na B&W przystalo a co to tych tweeterow Visatona to sa one do monitorow normalnei montowane

Skomentuj

Rozumiem że wybrałeś te głosniki ze wzgłędu na ich podobieństwo do oryginałów.
                W klasie budżetowej zaryzykowałbym i jako średniaka użył STX GDM 17/150/8-SS. Vifa odstaje od reszty (na plus)

Skomentuj

dla mnie to polaczenie jest do bani ale zrobisz jak zechesz.. nie mowie ze zagra zle kwestia tylko to dobrze zgrac... ale za ta kase mogloby byc lepiej... niewykorzystasz potencjalu glosnikow

Skomentuj

W klasie budżetowej zaryzykowałbym i jako średniaka użył STX GDM 17/150/8-SS. Vifa odstaje od reszty (na plus)
                    średnie STXa są bardzo kiepskie...
                    a że coś pozytywnie odstaje to chyba nie grzech ?:)
                    tym lepiej...
                    Dla stxa nie warto budy takiej robić nawet...

[ Dodano: 2006-02-15, 18:05 ]
                    harman, tak wogóle to powiedz ile kasy masz

Skomentuj

Takero.Tak się składa że 3 razy aplikowałem Vifę w różnych obudowach (2 razy jako średniaka ) i jego cena jest niewspółmiernie wysoka do jakości dźwięku jaki ten głośnik oferuje.
                      Dla twojej informacji, konstruje zestawy głośnikowe od 20 lat (128 konstrukcji)
                      Pomyliłeś liczbbę postów z umiejętnościami..

Skomentuj

stx za to srednimi tez nie szarzuje...zreszta co to za moda stosowania niskosredniaka jako sredniotonowca... to nie jest 100% srodowisko tego glosnika i juz

Skomentuj

ale w zamian polecasz STXa żredniotonowego?
                          ile na nim konstrukcji zrobiłeś ?
                          pozatym jeszcze nie było rozmów w sprawie ceny tylko jakieś ogólne propozycje...
                          Nie wiem czemu mnie tak atakujesz - skoro masz już tyle konstrukcji na koncie to:
                          http://diyaudio.pl/forum/viewforum.php?f=5
                          dział czeka na Ciebie

Skomentuj

harman, a wiesz , że zajaranyy ma już wszytskie części do jig'a (tylko sie zastanawia czy na R1 może być 8ohm ale 30W nie 20W jak podają na schemacie) ogólnie ze zwrotkami się pomęczymy ale wszystko jest do zrobienia.

Pozatym nie wiem czemu niektórzy mówią, że kombinacja tych głośnikó jest nietrafiona w końcy chyba nikt nie słyszał takiego zestawu:)

Moim zdaniem projekt trochę pionierski trudno przewidzieć czy będzie to wymiatało czy nie jednak wygląd musi powalać:)

Skomentuj

moje zdanie jest takie ze do tej konfiguracji lepiej kupic strikte sredniotonowy glosnik... poprostu nie wykorzysta sie tej vify w takim ukladzie...lepiej dac cos mniejszego albo wiekszy bas...

Skomentuj

Zostałem jednak zmuszony do wysmażenia dluższego postu.
                                A więc; Co mogłem sądzic po chęci zaaplikowania tytanowego glośnika wysokotonowego,kewlarowego głośnika średniotonowego i dwóch papierowych niskotonowych.(Mam na mysli chęc zastosowania w/w głosników, a nie materiał membran) Konfiguracja cokolwiek wątpliwa.Komora głośnika średniotonowego
                                wymusza zastosowanie głośnika wybitnie średniotonowego o bardzo niskiej częstotliwości rezonansowej oraz łagodnym przebiegu impedancji. Dlatego zaproponowałem STX'a. Sprawi się on o wiele lepiej w tak małej obudowie.(Właśnie ukończyłem budowę zestawu w którym zastosowałem w/w głośnik i jestem mile zaskoczony jakością średnicy. Nie znam głośnika do 150 PLN który przewyższałby go jakością) Zastosowanie dwóch głośników niskotonowych wymusza niską częstotliwośc podziału (Nie pamiętam już charaktrystyki przetworzenia GDN 20/80/2 ale wydaje mi się że pracuje on jako sztywny tłok tylko do 800 hz)
                                Osobiście zastosowałbym głośniki budżetowe, Vifa odpada ze względu na jej parametry T/S.

[ Dodano: 2006-02-15, 20:01 ]
                                Głośniki testuje na CD i wzmacniaczu Rotel. Płyty audiofilskie.

[ Dodano: 2006-02-15, 20:03 ]
                                Może stąd taka dobra średnica w STX'ie

Skomentuj

spadłem z krzesła - chyba pozwe cię za probe zabujstwa :P

STX najlepszy w cenie do 150zł?? lepszy od vify?? no wybacz ale to przegięcie średniaki STX'a to basówki ze zmienioną cewką najgorsze co mają w ofercie...... basówki niezłe z sopranami da się coś zrobić ale zato średniaki do bani!!

SPL 80dB kiepskie pasmo przenoszenia cięzka membrana niechce mi się wymieniać dalej ale odpuść sobie STX'y w roli średniaka - zwłaszcza jak jest do wyboru vifa

polecam tak samo jak kudłaty PL mam nawet zwrotke do PL i seasa jak by co :)

Skomentuj

wiesz co harman jak chcesz dac mg18wk.. to odpusc sobie tego tonsila.. albo wsadz go dla ozdoby.. bo w 30l ta vifa nizej zejdzie od niego...

Skomentuj

otoz konstrukcja jest w planach na wakacje ale plany sie zmieniaja a co do kwoty to zamierzam sprzedac obecne kolumny i dolozyc 200-300zl..oczywiscie ze moze byc cos innego od GDN 20/80/2 ale jaki glosnik w tej klasie jest lepszy??no moze i visaton a sredniak to min wymiar to 17cm naj naj 18cm

Skomentuj

jak chcesz fajnego tweetera to poszukaj vife D26nc albo scana tego samochodego ( w polsce w proa system team Neo29)

Skomentuj

Czaruję...