Chodzi mi konkretnie o to czym się różni zamieszczenie głośnika pod spodem obudowy a normalnym z boku??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Gdzie zamieścić głośnik??
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Kudłatyzalezy jakiego glosnika... zalezy od pomieszczenia...poproboj sam to bedziesz wiedzial...bardzo duzo w tym przpadku zalezy od pomieszczenia i podlogi
Skomentuj
-
umiejscowienie glosnika ma duze znaczenie chociaz jezeli wezmiemy pod uwage bezkierunkowosc czestotliwosci ponizej 80 hz to moglo by sie wydawac inaczej
sprawa jest jednak dosyc prosta i ja projektujac subisko kieruja sie taka zasada
jezeli subwoofer bedzie stał w miejscu w kotrym z bokow nie beda zaslanialy go sciany meble ani inne powierzchnie pionowe warto glosnik dac w podloge bas stanie sie wtedy bardziej wyrownany troszke zmieknie
w malych pomieszczeniach gdzie subik jest w rogu lepiej dac glosnik do przodu
powstaje kolejna sprawa co z kanalem br ja prawie zawsze starma sie wyprowadzic go albo w tył albo w podloge czasami stroje go kilka herzow nizej co poprzez odpowiednie zblizenie do sciany i wsparcie scian moze zaowocowac przyrostem taknki miesniowej basu
w przypadku obudow zamknietych powino sie kierowac glosnik do przodu w strone sluchacza
kiedsy w jedym projekcie kanal i glosnik skierowalem w strone sciany bas byl naprawde potezny ale powstaly lekkie podbicie a co za tym dzie stracil on na swojej neutralnosci
[ Dodano: 2006-02-17, 14:02 ]
ps stozek pod glosnikiem i sam glosnik skierowany w podloge daje naprawde duza roznice
Skomentuj
Skomentuj