Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

|6th bandpass 15litrów -6db\39hz| Czekam na sugestie i porad

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

|6th bandpass 15litrów -6db\39hz| Czekam na sugestie i porad

Witam wszystkich
    Zaprojektowałem taki oto subwooferek i chciałbym zaczerpnąć opinii trochę bardziej doświadczonych użytkowników na jego temat.

Konkrety:
    głośnik- Alphard EW 650A wersja 4ohm (średnica 16,5cm)
    obudowa- bandpass 2 komory
    pierwsza 10L strojona na 42,5Hz z otworem bassreflex o wewnętrznej średnicy 4,8cm i długości 26cm
    druga 5L strojona na 80Hz z otworem bassreflex o wewnętrznej średnicy 4,8cm i długości 13cm

Poniżej kilka wykresów:
    Wykres przenoszenia częstotliwości
    Wytrzymałość mocowa głośnika
    Impuls

Jak oceniacie ten projekt, co należało by zmienić?

Ps. Jakoś przecież trzeba rozbujać to forum

moim zdaniem ten projekt był by dobry gdybym miał przed sobą wykresy powiedzmy hertza albo focala a przynajmniej tesli..... przy alphardzie to co ci wyjdzie to loteria.... parametry są z kosmosu więc nieryzykował bym nic więcej jak bass reflex...... i to tez ostroznie..... a tak wogóle to bez własnych pomiarów niebrał bym się za stolarke..... bo zamiast małego bass reflex moze się okazać że potrzebna jest spora zamknięta..... a band pass ma wady zarówno b-r jak i zamkniętej.... więc nie widze większego sęsu go stosować.... dodając jeszcze że trudno go zrobić i dobrze zesroić to moim zdaniem poroniony pomysł....

Skomentuj

ja bym probowal... deski nie duzo kosztuja wiec mozna sie bawic efekt moze byc mily... wszystko to experymenty... a co wyjdzie to sie okaze i to chyba bedzie ciakwosc... bo nawet jak uda sie zrobic BR czy closed to podejzewam ze nikt nie bedzie chcial poprzestac na tym... wiec dlaczego nie zaczac odrazu od "gory lodowej"?
      fakt ze band daje najwieksze pole do popisu (strojenia) i oczywiscie popsucia

Skomentuj

Hmmm akurat ja kiedyś zbudowałem suba do kompa na tym głośniku zresztą podobna konstrukcja była opisana na tej stronie, moja była br. 16L nie pamiętam strojenia ale br. Śr. przy wylocie 6.5 długość 17.5 grało to zaskakująco dobrze z dobra kontrola basu, a cena naprawdę korzystna ja dałem za niego 25 zł :)

Skomentuj

a ja podzielam zdanie sound wave'a lepeij daj np tesle 150/03/4 chociarz parametry powinny byc bardziej "realistyczne" a na dzwiku na pewno nie stracisz ;]
          pozdro

Skomentuj

na starej wersji stronki był moj subwooferek "dla marka" na tym glosniku od tesli rozni go tylko to ze jest glosniejszy i moze nie zejdzie tak nisko jak ona ale moze wytworzyc wieksze cisnienie wiec jezeli chodzi do suba wg mnie jest lepszy ale i potrzbuje mocniejszego wzmaka te 25 W to w zasadzie min inaczej nie zagra jak trzeba
            co do wykresow hmm ja bym raczej zdecydowal sie na bude br glosnik w doł bo jak mam byc szczery to ponizej 50 hz nie wyciagniesz z tego cuda a te 39 to tylko jest sfera marzen

Skomentuj

A ja zrobie tak, kupie tesle 150-3/4, alpharda ew 650a/4 i tesle 130-2/8 zrobie jedną bude i porównam co lepiej zagra. Moze to i głupiego robota ale przynajmniej bede wiedział a nie teoretyzował nad wyższością jednego głośnika nad drugim. Nie omieszkam zdać z tego testu relacji, jak się uda to może wrzuce jakieś pomiary .

Skomentuj

Hołek i dobrze zrobisz.. opinie innych sa wazne ale nawazniejsze jest czy tobie to odpowiada.... Pozdro

Skomentuj

na tym polega DIY

Skomentuj

Czaruję...
                  X