Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

xls, technologia longthrow, efektywność, jaki wszmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

xls, technologia longthrow, efektywność, jaki wszmacniacz

Witam.
    Szybkie pytanie szybka odpowiedz :-)
    Mówi się że technologia Long throw w jakiej wykonany jest XLS pociąga za sobą spadek efektywności (z racji tego że szczelina jest krótsza od cewki).
    Właśnie klikam w zakup XLSa ale ciągle mam wątpliwości.
    Jesli efektywnośc słaba to jak bardzo (o ile watów) większy powinien być wzmacniacz aby nadrobić różnice w stosunku do zwykłego markowego głosnika 10"?
    Obecnie zasilam suba z TDA. myśle ze te 20-30 Watów więcej i byłbym całkowice zadowolony.
    Ile watów wpompować trzeba w takiego XLSa 10" zeby być zadowolonym?
    Tylko nie piszcie ze max 250 bo inaczej "nie będzie grało".
    Muszę się liczyć z tym iż w bloku, z dziadkami dookoła sobie nie powatuję.
    Proszę o szybką odpowiedz bo czas na składanie zamówienia się kończy.
    Pozdrawiam

jeśli chcesz napędzić XLSa tda, jego mostkiem czy czymś podobnym to się pomyliłeś ;]
    powiedz może po co Ci XLS, bo jeśli nie chcesz dawać mu odpowiednij mocy to może
    nie jest to głośnik dla Ciebie, a za ta cene sda sie znaleźć coś bardziej odpowiedającego
    Twoim wymaganiom/możliwościom...
    Tym bardziej że głośnik do tanich nie należy :)

Skomentuj

Czegoś tu nie rozumiem.
      Z jednej strony pytasz ile więcej mocy wpakować w głośnik o mniejszej efektywności (aby zachować SPL na przyzwoitym poziomie - bo chyba o to tu chodzi skoro mowa o efektywności). Z drugiej nie chcesz by to było za dużo bo się dziadki będą czepiać. Tyle że dziadki się nie będą czepiać do watów tylko właśnie do SPL.

Skomentuj

jeśli ten Xls ma o 3dB mniej od tego co masz teraz to musisz wpakować 2x więcej mocy żeby było tak samo głośno

jeśli masz głośnik o SPL 90dB a kupisz Xlsa o SPL 87dB to musisz władować 2xwięcej mocy czyli jak masz teraz mostek TDA o mocy 120wat to wniosek prosty - musisz władować 240 :)

PS 99,9% głośników basowych ma dłuzszą cewke od szczeliny.....

Skomentuj

Sound Wave, racja :-) ale wiesz co chaiłem powiedzieć.
          Nigdy w zyciu nie planowałem zasilać go TDA (nawet sześcioma).
          Wspomniałem o TDA tak przy okazji aby dać wam porównanie.
          Obecnie korzystam z jednego TDA
          Jako napęd planuję ten wzmacniacz z http://www.cartonaudio.com/_moduly.html (MOS402). Planowałem mały tuning (dodanie rezystorów "emiterowych" do kazdego tranzystorka mocy.
          Zastanawaiałem sie własnie nad trafem. jak duże?
          A głosnik z membraną bierną to okolice 800 PLN.
          A zalezy mi przedewszystkim na niskim zejsciu.
          Jesli uważacie ze w skrzynce 25 litrów (większa nie wchodzi w grę) z innym głosnikiem osiągnę podobne rezultaty to oczekuję waszych opinii.
          pozdrawiam
          PS
          czyli ze przyjmując ze moc wzmacnaicza będzie się równac mocy trafa to 150 W trafo powinno styknąć ?

Skomentuj

oj xls fajny glosnik ale zastanmow sie nad jednym do gosnik zbudowany w oparciu o certyfikat thx czyli kinowak pogadaj z jego wlascicielami nie gra za spcjalnie w muzyce

liczy sie wydajnosc wzmacniacza jego zasilanie poprostu caly wzmacniacz
            xls ma bardzo niska efektywnosc praktycznie bez membrany biernej nie gra wcale lepiej jak 30 cm sls no troszke nizej
            ja probowalem go w roznych aplikacjach fajnie sprawdza sie w malej budzie zamknietej np 25 l z korekcja ale tu jego efektywnosc jest bardzo marna
            dlatego u mnie pracuja dwa

jezeli zapytasz sie o moc jasne mozesz zasilic go jednym tda ale po co wtedy xlsa wg mnie zeby sensowanie ten glosnik byl kontrolowany i wzmacniacz nie dostawal zadyzki trzeba mu wpakowac hmmmmm zaryzykuje i napisze z 350 W niestety tu sprawnosc glosnika jest bardzo niska slyszalem ze glosniki oparte o technologie longthrow maja sprawnosc na poziomie 3 %- 5% trudno mi sie naten temat wypowiedziec
            oczywsicie ze jezeli dasz 250 W to ci zagra ale pamietaj ze mocny wzmacniacz nie tylko powoduje wieksze mozliwe spl on dba i kontrole membrany co w przypadku xlsa jest wazne jak by cos napisz na gg pogadamy troche z tym glosnikiem sie juz pobawilem i moze odwiode cie od zakupu

Skomentuj

No w końcu ciekawa wypowiedź :-)
              Lukasz, GG odpada bo musiałbym instalować, logowac, zakłądac, bóg wie co jeszcze.
              szybciej jest tutaj.
              Kto oprócz Ciebie go ma?
              Dlaczego chciałbyś mie odwieść od tego głosnika.
              Zalezy mi na subie z (tak bardzo przezemnie lubianą) niską f3 i małych wymiarach.
              Oczywiście XLS będzie pracowwał z MB 400gram.
              Kostka 35 cm z każdego boku
              Tyle projekt.
              Jako że nie mam teraz czasu na DIY to alternatywą jest zakup nowego.
              W cenie 1000PLN (czyli tyle ile kosztowałby XLS + MB oraz wzmaniacz o którym wspomniałem) mogę kupic Yamahe YST SW 515.
              Ale jest to niewiele lepsza konstrukcja od tego co mam obecnie (czyli 25 cm pracującego w niemal identycznej objętości)
              Na plus 515 zaliczam przedewszystkim wprost rewelacyjny wygląd tego suba (zresztą "zakochałem" się w tej filozofii budowania skrzynek od pierwszego wejżenia)
              Bałem się czy XLS zdąrzy w muzyce ale oparty na nim Gravis B1 został subem roku wg Eisa i zbierał same rewelacyjne pochwały.
              Myślę ze byłoby z pozytkiem dla pozostałych abyśmy dyskusję prowadzili własnie tutaj.
              pozdrawiam

Skomentuj

z tego co wiem i slyszalem od posiadaczy xls do muzy to pomylka... kino owszem, w musi muli niestety

Skomentuj

Zatem słyszałeś XLSa na żywo ?
                  zadna znana mi recenzja suba na tym przetworniku nie potwierdział tych obaw.
                  poszukaj w internecie Sonus Faber gravis b1 lub innych.
                  Inna sprawa za recenzji jest niewiele.
                  Pozdrawiam

Skomentuj

slyszec nie mialem niestey okacji ale niedawno szukalem nowego glosnika na suba, zapoznalem sie z oferta peerlesa, przeprowadzilem wiel rozmow i zbieralem opinie. zaciekawil mnie bardzo XXLS, ale niestety wszyscy zachwalali go jedynie w kinie. nie spelnil mioch kryteriow juz po kilku dniach analizy postawilem na cos efektywnego i z porzadnym kopem - BSW12cali

Skomentuj

ditomek - zamiast tuningować ten wzmacniacz robisz "antytuning" dodanie tych rezystorów pogorszy jego parametry!! jeśli jest on zaprojektowany tak że moze pracować beznich to w jakim celu chcesz je dokładać ??

Skomentuj

xls.. u mnie gra w kinie tylko nie 10" a 12...w muzyce raczej suba nie uzywam...ale nie widze jakiegos przeciwskazania zeby nie stosowac go do muzyki...jak lubisz nisko i miekko to bedzie ci sie podobac...do rocka np nie polecam... zalezy co sluchasz

Skomentuj

Generalnie nie łączy sie tak tranzystorów.
                          Rozrzót ich parametrów mógłby doprowadzić do katastrofy w skrajnym przypadku.
                          Oczywiście tuning miałby być ostatecznosćia jesli okazałby się konieczny.
                          Oczywiście ze masz rację. Parametry, a w szczególności współczynnik tłumienia pójdzie się je...
                          Dobrze znasz ten wzmacniacz? Miałes z nim kontakt?

Pozdrawiam

[ Dodano: 2006-02-22, 15:21 ]
                          Kudłaty, napisz coś wiecej na temat swojej konstrukcji,
                          gdzie kupiłeś głośnik, ile wyniosła cała konstrukcja?
                          Na pewno jego brzemieni nie zamyka sie w jednym zdaniu :-)
                          Pozdrawiam

Skomentuj

xls`a kupilem z allegro za 650 MB 425g z holandii nie wiem ile wyszlo ale za mb i dwie kopolki d27tg zaplacilem 550...naped to narazie estradowe 500W ale niedlugo jak czas pozwoli to poskladam holtona... ceny obudowy ci nie podam bo nie ma... narazie jest testowe 50l ( juz jakies 3 miesiace , ale nie mam pomyslu na ladna obudowe) no mowie nie opisze brzmienia w muzyce bo nie uzywam go w muzyce... w kinie jest no tak jak w kinie :) idz do dobrego kina to bedziesz wiedzial jak jest... napewno nie do multipleksow i innych takich badziewi... do wszelkiego rodzaju muzyki pop i muzyki elektronicznej komus kto slucha muzyki z subem powinien sie podobac.. gra bardzo miekko i schodzi do hadesu...mulic nie muli gra rytmicznie... nie jest to demon wykopu ale jak jest jakies jebniecie np gitary basowej to je napewno odczujemy...

Skomentuj

czyli ze szybkosc to nie jest jego słaby punkt

Skomentuj

zalezy kto co oczekuje... nie jest np wolniejszy od takich glosnikow jak alpierd cw albo arn 312...ale nie ma wykopu jak bsw czy beymy... chcesz podjedz posluchaj bedziesz mniej wiecej wiedziec ocb...poprostu ma swoj charakter

Skomentuj

Z Głogowa...
                                  W kazdym razie dzieki :-)

Skomentuj

faktem jest ze xls nie jest demonem wykopu ani szybkiego basu
                                    to kinowka i do tego sie najlepiej nadaje

ja jestem zwolenniekim basu ostrego twardego szybkiego nie zalezy na zejsiciu bo z praktyki wiem ze pomiedzy 40 hz a 30 bez spadku to naprawde nie duza roznica

dla mnie wzorem pozostaje power 12 ale to moj prywatny faworyt
                                    ja lubie ten dzwiek
                                    jezeli liczy sie dla ciebei niskosc basu wez xlsa jezzeli jakosc szukaj dalej moze jaks tanszy focal?

Skomentuj

nieznam dokładnie tego wzmacniacza ale pewnie to kolejny klon holtona (no chyba że to N-mosfet ale jednak przypuszczam że to końcówka na parach komplementarnych.

PS - wzmacniacze ADS'a tez niemają rezystorów "emiterowych" (w "" bo to mosfet i tak naprawde niema emitera :P ) wszystko zalezy od konstrukcji. Jeśli ten wzmacniacz jest lipny (a wcale tak nietwierze) to żeczywiście moze okazać się konieczna taka modyfikacja - niestety niemiałem tego wzmacniacza

Skomentuj

ja w tej chwili mam XLS12 zamontowanego w obudowe 25 litrow zamknieta. wzmak to narazie niestety stary technics , moze 80W ma max. i na byle jakim wzmaku juz XLS potrafil pokazac co potrafi. w pomieszczeniu 25m2 przetwarza do 30 Hz. basik jest calkiem ok w muzyce ( nie czyje jakiegos wielkiego rozmywania i przeciagania) , a w kinie to jest super:) acha, sub jest ciety przy 60-70Hz.

czekam wlasnie na MB 290gram i holtona musze skonczyc. wszystko razem wyladuje najprawdopodobniej w 50 litrach, choc wczesniej zrobie testy jak bedzie taki zestaw gral w tych 25 litrach. bede kombinowal ze strojeniem poprzez dodawanie masy do MB

powiem tak. mialem juz kilka subow, same markowe glosniki i z XLSa jestem najbardziej zadowolony. tymbardziej pod wzgledem objetosci jaka on wymaga:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X