Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mój pierwszy woofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mój pierwszy woofer

Znaczy podkreślam na początek. Jestem zupełnym amatorem posiadającym wiedzę na temat audio troszkę większą jak przechodzień z ulicy.
    Moim pierwszym wooferem, który zmontowałem niedawno, jest woofer na VK 1239 AN. Jak wiecie nie jest to głośnik ekstra klasy :P On ma 30cm średnicy i 250WATT RMS'u. Ewentualnie gdyby ktoś chciał zdjęcia to mógłbym skombinować, ale jak narazie to moge opisać ją w kilku słowach. Kosztowal mnie w granicach 250zł. Za głośnik dałem 89zł :P Reszta kosztowała sporo. Obudowa z płyty MDF chyba (prasowanka płatów drewna). Pudło ma 64L. Około 40x40x40cm Wygłuszona podwójną warstwą waty. Z boku uchwyty, z tyłu terminal i na górze bass-reflex. Głośnik na 8 imbusach. Obudowa nie obita z racji kosztów wykładziny (tak na marginesie zna ktoś może źródło taniej wykładziny??) Cała obudowa mimo pozorów bardzo dobrze skecona. Dużo wkrętów wszystkie ścianki połączone dodatkowo klejem vikolem. Od wewnątrz wszystkie kanty i szczeliny uszczelnione silikonem. No powiem, że nie daje źle ale to i tak pewnie nic. I teraz mam pytanko. Otóż znalazłem kupca za 300zł + 30zł za fltr (odcięcie 150) i będę prawdopodobnie kupował coś nowego (acha i ten woofer jest na 4 Ohm) i pytanko to takie czy warto kupić Magnata lub Apline jakiegoś też 30cm?? Czy może preferujecie cos innego w cenie do 300zł za sam głośnik. Pozdrawiam czekam na odp.

Dobry nick,pasuje do reszty.Weź chłopie zacznij od czytania i szukania.A ten voice kraft...szkoda słów.
    Temat out!

Skomentuj

Mysle ze brak slow .....zrobie do tego do takich sytuacji rysunek zeby go mozna bylo wklejac zamiast pisac co jakis czas to samo

Skomentuj

Jaki temat lol:P

PS> KUrde ty znalazles kupca na vk za 300zł a ja na stxie nie moge kupca za 100zł znalezdz;/ Bida bida... ludzie nie wiedza co kupuja...

Skomentuj

No tak. To że to gówno to ja wiem!! Nie i na prawde nie musicie mi tłumaczyć:P Jak kupowałem ten głośnik to nie wiedziałem nic i patrzyłem tylok na cenę tak więc ja to rozumiem:P tylko nie odpowiedzieliście mi na pytanko czy jakiś magnacik albo alpine sie nada do woofera domowego użytku

Skomentuj

Gotowe konstrukcje :)

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...aace3c4d8878ab

Podaj wiecej szczegolow. Wielkosc pokoju. Czym to chcesz zasilic Mysle ze do domku lepiej bys sobie kupi visatona, tonsila, beyme. Za 300zl mozna juz trzoszke poszalec

[ Dodano: 2006-02-28, 21:44 ]
            A tak wogule... dajcie to do akustyki

Skomentuj

A ja bym najpierw jeden temat usunal a ten przeniosl w odp miejsce:)

Do 300zl juz mozna troszke powybierac:) moze bsw zalezy do czego to ma byc i gdzie grac:)

Skomentuj

Albo taka oto piekna beyma za ok 240zl:

12BR70
                Średnica znamionowa 12 cali
                Impedancja 8 omów
                Moc znamionowa 120 W rms
                Efektywność 94,5 dB
                Pasmo przenoszenia 25-4000 Hz

wiecej info tutaj:
                http://www.elmuz.com.pl/strony/start.htm

Skomentuj

za 300wole bsw 12cali;] zje ta beyme i poprosi o wiecej

Skomentuj

rozmawia BSW z AP

BSW - dziś zjadłem dwie beymy
                    AP - no popatrz ja tez
                    BSW - to moze wyskoczymy jeszcze na kilka bo głodny jestem :P

Skomentuj

LOL.
                      co głosniki robia ludzia z głowa :]

Skomentuj

hehe ten zestaw 5,1 to poprostu kino Lg LH-T250SC DIVIX

Skomentuj

bierz BSW lub tansza opcja stx

Skomentuj

no wlasnie zalezy od tego ile masz kasy a AP jest tez elegancki a najfajniejsze jest to ze jest bardzo tani w porownaniu do konkurencji.

Skomentuj

i ma jeszcze jeden plus - jest to jeden z najłatwiejszych do zasilenia głośników do subwoofera - SPL91dB podczas gdy Hertze mają po 85 daje mu przewage tego że wystarczy mu 1/4 tego co potrzebuje hertz

podobnie sprawa się ma z BSW wysoki SPL to niewontpliwe zalety tych głośników

Skomentuj

i to bardzo duze zalety bo mozna juz sluchac na kilkunastu watach ale przy 300 pokazuja pazurki

Skomentuj

dziex za wszystkie odpowiedzi, jakbyście mieli troszkę czasu to możecie pozrzucać linki do stron z fotkami i parametrami. A co do pytan o pomieszczenie. Małe zapchane meblami 15m^2 woofer musiałby stać na wysokości okolo 1,3m przy ścianie. Wiem że to nie najlepsze ale nie mam gdzie indziej miejsca. Jak narazie to jade na technicsie SU V629 M2 ale myślałbym o aktywnym subie. Znaczy powiedzcie mi jeszcze czy na wlasnie taki maly pokoj powiedzmy 25m^2 zeby pod kino yamaszki podlaczyc to za 300 zrobil by aktywnego czy to juz calkiem odpada, bo wiem ze wzmacniacze wooferowe nie sa tanie a sam sobie nie zloze bo brak mi doswiadczenia. pozdro

[ Dodano: 2006-03-01, 16:56 ]
                                  a i jeszcze pytanko a co wy na GDN-30-300-4-AP ?? czy mozna cos lepszego dopasc placac troszke wiecej:>

Skomentuj

wiesniaku, ile wiecej?

Skomentuj

no powiedzmy za glosnik jak narazie do 200 bo trzeba za cos pudlo zbudowac i chociaz zwrotnice kupic bo na wzmachol chyba nie starczy:(

Skomentuj

stx 30/300/4 ap

Skomentuj

Czaruję...
                                        X