Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ustawienie suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ustawienie suba

Wczoraj zmontowalem suba na stx 22/120/8sc. W sumie to pierwszy raz w moim pokoju gosci subwoofer. I mam taki problem, gdy sie wstanie to basu poprostu nie ma... W zadnym miejscu w pokoju... Sub stoi kolo kompa i jak siedze to jeszcze w miare go slysze. Tak samo w innych miejscach pokoju, wystarczy kucnać i juz jest tak jak powinno byc, ale gdy sie stoi - zero.
    BR jest na tylnej sciance, stoi ona ok 30cm od ściany. Pomieszczenie ponad 20mkw. Skrzynia twardo na ziemi, nie ma zadnych kolców ani nic z tych rzeczy. Jakas rada?
    Typowy problem, czy musze rozrysowac plan lub porobic fotki pokoju?

Jak mozesz to porób fotki,kilka wystarczy
    u mnie gdziekolwiek stoi sub to niema basu akurat tam gdzie siedze(srodek pokoju )
    ale juz 30 cm w bok i jest.... przemeblowanie mnie czeka.

Skomentuj

To wrzuce po poludniu, jak posporzatam po wczorajszej robocie :) Bo normalnie piaskownica

Skomentuj

Obawiam sie że ta 8 calówka nie bedzie w stanie sobie poradzić w takim metrażu.

Skomentuj

http://www.achib.toxic.pl/tanner/sub/ :)

Hmmm, ale z tego co wiem to niskie tony charakteryzuja sie bezkierunkowoscia, czyli poprostu blisko suba powinno byc dobrze, a dalej juz nie... A u mnie sprawa wyglada tak, ze bas jest jakby na poziomie do 1m od ziemi, wyzej go jest duzo mniej...

Skomentuj

próbowałes w innych miejscach pokoju?czym go zasilasz?

Skomentuj

no włsnie STX22 do 20m^2 to troche mało pokombinuj z roznymi ustawieniami no i jesli zasialsz go jakś diorką to sie nie dziw

Skomentuj

Zasilam wzmakiem janka 250W/4ohm :]

Inne ustawienia wlasnie sprawdzam, ale nie widze zeby to jakis konkretny efekt przynosilo...
                Czyli co, wymienie na es250 i bedzie dobrze?

Skomentuj

250 W i niedaje rady ? :/ to faktycznie cos niebardzo....

Skomentuj

Bardzo, niebardzo, mi chodzi o sluchanie wzglednie ciche :)
                    Poprostu wstaje i bas jest płytszy :)

Bo moc to ja czuje :) Jak siedze :] A na maxa nie testowalem jeszcze i jak w innych pokojach slychac, jak nikogo nie bedzie to sie obada :)

A i jeszcze jedno, bo aplikacja mi nie wyszla taka jaka miala, wiec moze to ma wplyw :)
                    Wyszlo 24,7l (po odjeciu BR i wzmocnienia) a strojone na 42Hz...

Skomentuj

Tanner, probowales dac glosnik w podloge?

Skomentuj

Tanner, probowales dac glosnik w podloge?
                        Próbowałeś ustawiś suba głośnikiem w kierunku podłogi ??:) Pozatym może być w przeciwfazie z kolumnami ale skoro problem pojawia się kiedy wstajesz to po prostu masz trudny akustycznie pokoik. Pozatym możesz spróbować wstawić subwoofer w róg pokoju (bedzie troszke podbijało) i zobaczysz jak to gra. 8 cali do tak dużego pokoju.... mogą się właśnie takie problemy pojawiać.

Skomentuj

Może wreszcie co poniektórzy wyciągną wnioski i przestaną wyszydzać duże wooferki.
                          Do takiego metrażu i w warunki jakie widać na zdjęciach to tylko 15 cali.Boje sie że i 12 będzie mieć problemy.U mnie bynajmniej w 16 metrach pracowała na styk.
                          Pora chyba obalić mit o małym subwooferze i dobrze grającym.To bzdura i tyle.

Skomentuj

Pora chyba obalić mit o małym subwooferze i dobrze grającym.To bzdura i tyle.
                            nie wydaje mnie sie

przyklad:
                            1 moj DLS MW112 czyli 12" i 350W RMS w BR 35L
                            2 moj byly JL Audio 10W0 w 23L CLOSED

Skomentuj

wisnia, jednak mnie nie przekonasz,jest cos takiego jak skok pojemnościowy,tu nic do rzeczy nie ma marka,cena ani prestiż.Tego sie nie przeskoczy,niestety.Myślę że powodem do zadowolenia w Twym przypadku była tylko i wyłącznie akustyczna przychylnośc pomieszczenia.I nic więcej.
                              Żeby uzyskać zadowalający efekt w przecietnym pomieszczeniu choćby takim jak ma autor poprostu trzeba naprawde konkretnej płachty która będzie w stanie ruszyc powietrze.I to z konkretnym natężeniam/cisnieniem.Tu sam x max sprawy nie załatwi.Tu trzeba konkretnej "pompki",szybkiej,nerwowej.
                              I to nie są jakies domysły,wiem bo sam dość sporo eksperymentuje.

Skomentuj

eeee to zescie mnie zmartwili... es250 nie poradze nic? Pewnie zaraz BSW154II uslysze... i kurde bede mial estrade w domu :] glosnik wielkosci polowy biurka bede mial...
                                No i naped, sprzedac to co mam i od nowa sie pakowac w 'wieksze waty' ??

Ja mojego suba mam 24h i narazie nie dalem na maxa glosnosci... Nie mieszkam sam:]
                                Faktycznie czasami sie przyda zapas mocy i faktycznie, chcialbym nim dysponowac, a szczerze mowiac bylem przekonany ze ow hertz mi go zapowni...

Nawet sie cieszylem z obudowy 26 czy 27 litrow a wlasnie patrze na projekty na tym glosniku to 100l netto najlepsza opcja heh dziwnie :)

No i co o tym powiecie??

Aha, do ziemi nie probowalem stawiac, moze jutro obadam, na subie mam wszystkie elementy wzmaka i klopotliwe jest ich zciaganie itp :)

A i mam pocieszenie dla siebie :) bylem dzisiaj z subem u kumpla ktory ma pokuj szerokosci mojego a dlugosci 1/3 :) zcianka z jednej plyty gipsowej, nieuszczelniona, bez drzwi itp niebo a ziemia na moja korzysc u niego to tylko bylo slychac szklanki w kredensie, a basu to chyba na klatce schodowej mozna bylo szukac

[ Dodano: 2006-03-04, 11:03 ]
                                Hmmm, widze ze malo precyzyjnie zadalem pytanie :)

Wiec, czy ES250 wystarczy??
                                Jesli nie to czy BSW124II czy ES300??
                                Na korzysc bsw jest to ze zadowoli sie moim napedem, do hertza bym musial holtona 400W robic... Na korzysc hertza jest mniejsza obudowa, chociaz mysle ze te 50l dla bsw jeszcze zniose :) No i przy BSW koszty lepsze

Dlatego teraz moje pytanie, jesli ES250 nie wystarczy to:
                                ES300 ze wzmakiem 400W czy BSW124II ze wzmakiem 250W ??

Czy koniecznie 15" ?

Skomentuj

es250 wystarczy z powodzeniem ;]
                                  mówie szczerze ;]

Skomentuj

a ja mowie ze BSW 124II 45L@36Hz i masz zadyme:) <SPL;]]> wzmak 200-300w i zje tego herza;] moze bedzie troche mniej miesa ale za to prezycje i nieziemski wykop
                                    no i toroche taniej wyjdzie;]

Skomentuj

każdy chwali to co ma ;]
                                      miałem bsw 104II i do hertza nie miał podskoku ;]

Skomentuj

no slyszalem ze 10calowka to nic specjalnego. ale es250 kontra 124II wynik jest prosty ale chetnie bym je porownal na zywo i bezposrednio (napewno maja zupelnie inny chartakter)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X