Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ustawienie suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No wlasnie widze ze kazdy chwali swoje
    A moze ktos podejmie sie wytlumaczenia terminu 'mieso' :>
    bo jak wczesniej wspominalem to ten stx jest moim pierwszym subem
    Hmm, w sumie to wole taki jakby miekkszy bas, jesli to o to chodzi... A nie taki twardy, estradowy :) Wiec chyba na hertza postawie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      każdy chwali to co ma ;]
      miałem bsw 104II i do hertza nie miał podskoku ;]
      A w jakich suby były aplikacjach? Testowalem już prawie wszystkie BSW 10calowka w odpowiedniej obudowie ze wzmakiem 300W potrafi naprawde sporo jak na swój kaliber. Bardzo dużo daje samo ustawienie suba jak i obudowa i zestrojenie. Najlepiej dać go w 25L i stroić w okolicach 40Hz. Większa buda i niższe strojenie zepsuje jego harakter. Od 35-37Hz można mu spokojnie zapodawać 250-300W, nakładka przeciwpyłowa robi się ciepła

Skomentuj

miałem 30l - v głośnika i br.
        Strojenia nie pamiętam bo sporo z nim się bawiłem :)
        chyba nawet dałem raz z ciekawości 60hz :)
        jednak te głośniki - hertz i bsw przedstawiają zupełnie inny charakter brzmienia...
        więc trudno je porównać tak naprawdę ...

Skomentuj

Mam ES250, co prawda ze srednim wzmakiem (100W RMS) w pokoju 16m^2 i faktycznie lepiej wziasc jakies 12"

Skomentuj

ghazi, 100w - śmiech na sali ;]
            jaki to wzmak?
            jaka buda ?
            jakie strojenie ?
            no i jak powiedział coolombo ustawienie suba też jest ważne ...

Skomentuj

Hmm no moj wzmacniacz ma ponad 250W, wiecej to chyba esh0 o nim powie, bo go dla mnie robil :) Trafo 2x39V zmierzone, przed filtrem :) Wiec zasilanie powinno byc dobre :)
              Niby hertz i bsw w tej samej cenie, bude 50l dzisiaj widzialem i nie sprawia wrazenia takiej ogromnej:) Ale mam okazje hertza z BRem, przesylka i innymi bajerami w nizszej cenie niz na allegro bez przesylki :)

Jakies konkretne przeciwskazania? Zaapilkuje go tak jak chce producent, 26 czy 27 litrow :) Pokuj mam jednak troche ponad 24mkw, patrzylem dzisiaj w planach specjalnie :)

Wiec jak?

Skomentuj

producent chce chyba 28l ale +-2 nie robi różnicy, proponuje poeskperymentować
                z litrażem i strojeniem.

Skomentuj

A fakt, 28 litrow, 27Hz... I tyle zamierzam zrobic :) Tylko ciekawi mnie BR o srednicy 62mm... i dlugosci 26cm. Nie bedzie to swiszczec, powietrze bedzie dobrze przeplywac?
                  Chociaz, jak to podaje producent, to chyba nie wprowadza w blad

Skomentuj

Tak podaje producent, bo tunelu o większej średnicy nie zmieścisz.

Skomentuj

27Hz to zdecydowanie za nisko,sugeruje blisko 40Hz stroić.

Skomentuj

Popieram :)
                        choć zależy to od przeznaczenia subwoofera.

Skomentuj

Hmm, a czym sie objawi to niskie strojenie?
                          Jaka bedzie roznica miedzy tymi danymi producenta a strojeniem ok 40Hz :> Tak konkretnie na tym glosniku :)

Skomentuj

do kina - nisko ,
                            do muzy - 40hz,
                            bas nie schodzi tak nisko, ale jest bardziej muzykalny - to tak w skrócie :)

Skomentuj

I jest go pozornie więcej,lepiej kopie.Wogóle uważam że przy tak malych średnicach niskie strojenie jest błędne,sub niknie w pomieszczeniu.

Skomentuj

A powiedzcie mi, czy przy wiekszych srednicach i niskim strojeniu, bas zachowuje muzykalnosc?
                                No to narazie projekt zamyka sie przy budzie ponizej 30l i strojeniu okolo 40Hz...
                                Tylko teraz takie pytanie, bo WinISD liczy troche innaczej niz producent... Ale mam zaryzykowac i w tym programie wyliczyc srednice i dlugosc BR dla 40hz?
                                Bo wtedy dla 62mm wychodzi 14cm... A dla 80mm 25cm. Powinno tak byc?
                                Jak wprowadze 28l 27Hz 62mm to dlugosc wylicza 39cm, a nie 26 tak jak w katalogu...

Skomentuj

jak skrócisz o 30% tak jak jest w instrukcji to się zgadza :)
                                  to kwestia umiejscowienia kanału,
                                  ja jednak nie sugerowałbym się wyliczeniami - robisz pare rurek, słuchasz i
                                  zostawiasz tą która bardziej Ci się podoba :)

Skomentuj

Wiec tak, bo zaczynam projektowac finalnie juz tego suba... Bede probowal roznych strojen, ale pytanie dotyczace tych roznic miedzy WinISD a realem :)
                                    Dlugosc BR w realu ma byc o 30% mniejsza niz podaje program, tak? I czy przy srednicy 6cm nie bedzie slychac powietrza?

Skomentuj

Dlugosc BR w realu ma byc o 30% mniejsza niz podaje program
                                      to takie % z instrukcji, gdy br znajduje się blisko krawędzi...
                                      I czy przy srednicy 6cm nie bedzie slychac powietrza?
                                      zależy od strojenia

Skomentuj

Czaruję...
                                      X