Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana głośników basowych w TONSIL Perfect 150

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana głośników basowych w TONSIL Perfect 150

Witam, dzisiaj znalazłem w piwnicy te kolumny, w stanie idealnym w sumie, działają, ale...głośniki niskotonowe nalezałoby wymienić gdyż gombka sparciała i pozrywała się, one akurat nie nadają się do użytku...(nie bede kupował zestawów nap[rawczych, chce wymienić głośniki bo te tonsile basu mają tyle co NIC, a przynajmniej miały działając x lat temu)

Wiem że ten model jest juz stary i jakość dźwięku jest nie najlepsza ale ja nie jestem audiofilem, zresztą z amplitunera jaki posiadam (Pioneer VSX415) i tak nic ciekawego w stereo nie wycisne...więc jakie głośniki kupić? korca mnie tego typu bo najtansze: http://allegro.pl/item88189995_glosn...5_5500_hz_bass.... (tylko że pianka a nie guma i to mnie odstrasza...bardzo...) lub to: http://allegro.pl/item88340342_glosn...55_5000hz_bass.... (z kolei skuteczność 89 dB...to małoooo...) ostatecznie: http://allegro.pl/item89545723_niski...nowy_gwar.html (tylko "drogi" jak na moje aktualne możliwości...

Wiem że brzmi to jak żart no ale niestety tak wyszło, nie bede kupował głośników tonsila bo kosztują 88zł/szt...sprawdzałem...

Co zrobić, o małą pomoc prosze...

Witam

mialem kiedys perfekty 150 fajne pudla, bas jak na swoja moc maja naprawde ok, poprostu pewnie miales zaslaby wzmacniacz, co do wymiany GDN na jakies alpierdy, dibelesi, extreme itd te glosniki nie maja prawa zagrac dobrze w tych pudlach tu masz najlepsza tania alternatywe,ktora mozesz spokojnie wsadzic i bedzie gralo ok http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

Pozdrawiam

Skomentuj

32zł za głośnik to zbyt dużo ?:|
      jeśli masz nadzieje żę to co chcesz kupić zagra lepiej od tego co tam było to się mylisz ;]
      vk i 999 to wogóle n/c
      alpierd ten podobno nie jest taki najgorszy,
      ale może lepiej coś z stxa wziąć lub z tvm ?

Skomentuj

W takiej obudowie jak maja te Tonsile sprawdza sie te GDN-20-80-8-SC ?? Czy moze dozbierac kase i kupic GDN-20-120-8-AW ?? Choć nie wiem czy one mają takie same mocowania jak tonsile i czy bedzie wszystko ok pasować, te 20-80-8 SC wyglądają "ok" ze tak ujme, prawie jak te tonsile...

A co do basu w tonsilach to najpierw były pod Technicsem SU-VZ320 a teraz pod Pioneerem VSX415 i na Pionku basu było więcej ale to i tak "nie to" co oczekuje, choć nie wiem czy da się z nich wytrzasnąć ładny mruczący bas a nie dudniący....choć może to też dlatego że działają one w pokoju 11m2?

Skomentuj

to sa kolumny w malej obudowie zamknietej wiec basu to nie nalezy za duzo eczekiwac. Wymiana na STXu na pewno bedzie wymagala odpowiedniego nastrojenia bass-reflexu. Sama wymiana glosnika na pewno basu nei polepszy i na pewno kulumny zagraja ciszej bo tonsile maja duze efektywnosci zedu 87-89dB. STX ma 85 a alphard 82-83 (seria LW).

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
            to sa kolumny w malej obudowie zamknietej wiec basu to nie nalezy za duzo eczekiwac. Wymiana na STXu na pewno bedzie wymagala odpowiedniego nastrojenia bass-reflexu. Sama wymiana glosnika na pewno basu nei polepszy i na pewno kulumny zagraja ciszej bo tonsile maja duze efektywnosci zedu 87-89dB. STX ma 85 a alphard 82-83 (seria LW).
            Jakiego bass-reflexu? Te kolumny go nie posiadają...

Inna sporawa ze TONSILE maja wyzlobienie ze tak to ujme w "obramowaniu" (chodzi o tą obręcz gdzie sa przy okazji dziury na śrobki) bo na głośnik jest nakładana maskownica tak jakby........nie wiem czy wiecie o co mi chodzi....no nie wazne, a jaka inna tania moze byc zamiana za tego Tonsila GDN 20/60 8ohm ?? Bo jeśli to ma ciszej grać to cienko panie cienko bo i tak wzmacniacz (pioneer) na 1/2 mocy nagłaśnia na "ok" pokoj 11m2 a dopiero na 3/4 potrafi zatrząść pokojem 25m2...a to już go męczy...wiadomo, najtanszy Pioneer...

PS. przypomnialem sobie ze z amplitunerem poszedłem do kumpla z altusami, i pytanie offtpicowe, czemu amplituner ustawiony na dokladnie 1/2 mocy w muzyce na 2 kanałach gra głośno......a przechodze na film dvd na przykład i juz jest o "klase ciszej" polaczone kablem RCA cyfrowym itd. no nie qmam...

Skomentuj

Moj wujek ma te tonsile i graja pod technicsem bardzo przyjemne kolumienki a co do wymiany to zapomnij o alphardach i inych tanich badziewach za 30zl nic dobrego nei zrobisz za 200zl to mozesz poszalec mysle ze mozesz sprobowac z wymiana kabelkow i pobawic sie zwrotnica.
              Pozdro 1 foteczka :)

Skomentuj

błehehehe 200zł kosztują te kolumny nie tknięte na allegro =D Max moge wydać 100zł na 2 głośniki 20cm...więc...pomocy koledzy :) Dajcie jakies propozycje...

PS. głośniki nie moga mieć za grybego obramowania bo te tonsile mają "nakładke" na głośnik i jeśli głośnik będzie miał za grube obramowanie (obręcz tam gdzie są otwory na sruby) to nie zaloze nakładki i dupa, bedzie wyglądać tragicznie...

Skomentuj

dlatego kolego napisalem ze stx-y wymagaja bass-reflexu ktorego tu nie ma. STX bez bass reflexu to porazka totalna. Inne parametry maja glosniki do obudowy zamknietej a inne do bass-reflexu.

za 100zl na gieldzie bez problemu kupisz dwa glosniki GDN20/60....

Swoja droga te tonsile to jedne z gorszych kolumn, tonsil juz nigdy nie uzyl tego sredniotonowca. Tak sie chwalili jego superwlasnosciami a tu sie okazalo ze on gra po prostu tragicznie.

Co do roznej glosnosci CD i DVD to roznie sa nagrane plyty. Roznice w zwyklych CD siegaja 10dB co jest wyraznie slyszalne. I drogi kolego nie ma czegos takiego jak ustawienie na 1/2 mocy. Regulacja volume reguluje wzmocnienie a nie moc.

Skomentuj

irek - ja jestem jeszcze zielony w sprawach elektroniki...

inna sprawa ze te głośniki właśnie mnie wkurzają bo brzmią tak a nie inaczej =/ Co do Oryginalnych Tonsili to ich nie chce bo maja piankowy resor...

Kupie chyba te STX'y i sprzedam to to na allegro =/ Doloze 200zł i kupie monitory jakies...

Skomentuj

nie wiem czy ci kupia z stx-ami
                      jakies tonsile beda wygladac na oryginalne

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                        nie wiem czy ci kupia z stx-ami
                        jakies tonsile beda wygladac na oryginalne
                        na allegro wszystko kupią... zobaczy sie jeszcze jak to to bedzie grało jak wymienie głośniki...jeśli ok to nie bedzie sensu sprzedawać, jeśli dupnie to je sprzedam i może choć jakiegoś centralnego kupie

Skomentuj

Tragiczne? Wątpię bardzo. Tonsil używał GDMK jeszcze na pewno w zestawach Cheops 200 (nie udanych ze wzgledu na kiepskie brzmienie obudowy labiryntowej), które miały jednak bardzo dobry środkowy i górny zakres pasma.
                          Tonsil musiał stosować te głosniki gdzies jeszcze bo były chyba cztery wersje wykonania GDMK 11/60, 11/60/1, 11/60/3, 11/60/4. Moim zdaniem to najlepiej brzmiący średniotonowiec Tonsila. Był wyrazem pewnej mody na kopułkowe średniotonowce, która kilkanaście lat temu opanowała większość producentów ale bardzo szybko minęła. Ten średniotonowiec był swego czasu najdroższym średniotonowcem Tonsila.

Perfect 150 też miały chyba różne rodzaje basowych głosników. W karcie katalogowej widziałem raz GDN 20/60/15 innym rzem czytałem że był to GDN 20/60/11 lub 20/60/3.

GDN 20/60/15 był w katalogu jako głośnik z membraną polipropylenową i na gumowym zawieszeniu. Takiego w Perfectach 150 nigdy nie widziałem.

Perfect 150 dobrze sprzedawały sie w Niemczech, gdzie mialy bardzo dobre recenzje, zwłaszcza że za ich cenę mozna tam było kupic tylko jakieś regałowe popierdółki, które nie miały do nich startu ;-)

Jeśli naprawaić Perfecty to tylko z użyciem oryginalnej dwudziestki Tonsila - i to nie każdej, bo musi mieć odpowiednio niskie Fs i wysokie Qts.

Skomentuj

Smiało jak ma byc niedrogo to daj STX.

Skomentuj

UWAGA! Wymieniłem je tymczasowo na głośniki SISTEK 777 20cm (bo dostałem za fgree...) i...jestem zadowolony, niby złom a nie głośniki a mi się podoba jak teraz kolumny grają...mam cos z uszami nie tak

Skomentuj

Czaruję...
                              X