Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ARV 104-04/4 zmarła śmiercią tragiczną,gdzie kupić membranę?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ARV 104-04/4 zmarła śmiercią tragiczną,gdzie kupić membranę?

Tak jak w temacie - w moich kolumnach [macie w dziale konstrukcje] poszla się ... kopułka, głośnik tygodniowy, poległ na tygodniowej zwrotce, 10 minut ostrego drumandbassu, no i niedosyt wysokich po jednej stronie, wszystko ok: terminal, zwrotnica, kable, tylko perfidnie siadła kopułka, po rozkręceniu widać spaloną cewkę.

Gdzie kupić membranę? Tylko jakieś ludzkie ceny, bo i tak nie dysponuje za bardzo sianem, wszystko poszlo na kolumny, pozdro...

Chyba miałeś na myśli cewke, a nie membrane. Ja proponuje Ci kupić cewkę w sklepie z głośnikami(ja dałem 15zł i pewnie gdyby był taki drugi typ to coś by się utargowało), w necie nie widziałem, ale napewno jest. Może za nisko cięte masz te ARV?? Podobno przy niskim cięciu właśnie palą im się cewki. Pozdro

Skomentuj

zobacz w www.dexon.pl

Skomentuj

dzieki, tez mialem na mysli dexona, ylko problem w tym, że zwrotka firmowa, taka jak zaleca TVM, myslalem jeszcze zeby zrobic tlumik, bo wysokie maja u mnie 91db a niskie 89db, tylko czy to cos da?

albo jakis inny sposob, przeciez nie bede zmienial membrany co tydzien ;/

moze macie jakies pomysly na schlodzenie takiegop czegos?

Skomentuj

W http://www.prolech.com.pl/ jest o 1,04 zł taniej, ale nie podają czy są to cewki czy 4 czy 8 Ohm.
          W kwestii tłumienia: tłumik 2 dB trochę podwyższy żywotność cewki, ale i tak ten głośnik wiele nie wytrzyma.
          Jeżeli masz dostęp do ferrofluidu - możesz spróbować. Sam tego nie robiłem, ale powinno to dać pozytywne rezultaty.
          Radykalne (niestety najdroższe - ale perspektywicznie i tak tańsze od wymiany membrany co tydzień) rozwiązanie: wymienić głośnik na mocniejszy - np. na Monacora DT107 (101,70 zł), DT300 (80,70 zł) lub DT109 (74,00 zł). Ten pierwszy powinien znieść najwięcej. Monacor ma też i inne, mocniejsze głośniki, ale i ceny są też dużo wyższe. Jeżeli pozostaniesz przy ARV będziesz pewnie musiał pogodzić się z nieco cichszym słuchaniem.
          Pozdrowienia
          ALT

Skomentuj

dziekowa
            jeszcze zmienie zwrotke, bo co prawda niewiem jak firmowa jest liczona, ale jak liczyłem na kalkulatorze do zwrotek, to wyszło że podział jest az na 2500hz :(

juz dostalem wyliczony schemat dla tego glosnika i bede kombinował, powinno przedłużyć zywotnosc, bo podział jest na pewno duzo ponad 3000, ale jakby nie patrzeć membrana musi zagościć nówka, dzieki za adres, obadam

pozdro

Skomentuj

Przesunięcie podziału ponad 3 kHz też trochę pomoże. Nie polecam jednak przy Twoich XW-165 podziału powyżej 4 kHz.
              Powodzenia
              ALT

Skomentuj

tu by się przydał tonsil 11/100

Skomentuj

Czaruję...
                X