Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki subwoofer wybrać HELP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki subwoofer wybrać HELP

witam, widzę ze znajdują sie tu ludzie troszke obcykani w głośnikach
    dlatego prosze was o pomoc, a mianowicie chcę kupić subwoofer aktywny do 630zl
    max do wzmacniacza 100Wmax, pokój mam stosunkowo duzy gdyz jest to okolo 32m2 :)

byłem u kolegi co wielkościowo ma taki sam pokój i miał suba 200W (max) jakiegoś Soniaka od kina domowego wiec siłą rzeczy pomyślałem iż mi tez taki sie by przydał (takiej mocy) aa jeszcze jedno on go urzywał tak na 4/5 mocy.. bo jak sie dało maxa to bas był przekłamany

ps. podpieliśmy jeszcze jego stary sub philipsa 75W max to grał ale bardzo cicho (znaczy nie był zły ale jednak ja lubie głośno słuchać) wiec
    tym bardzie dałem sobie do zrozumienia ze 150W to dlamojego pokoju minimum

ps2. lepie rzeby głośnik był w (dole, przodzie czy z boku) koledzy doradzali ze w dole, ale tak sobie dumam ze człowiek i tak nie słyszy skąd dziek się wydobywa iż ludzkie ucho tego nie wychwici wiec co za karabin ze ponoć w dole są lepsze ???

prosze doradzić jakiś model, dać linka na allego albo do sklepu bym był bardzo wdzięczny
    pozdrawiam

co Ty z tymi mocami max ?:P
    to forum o konstruowaniu, a nie kupowaniu ;]
    pozatym takiego pokoju to nie będzie łatwo=tanio nagłośnić :/
    chcę kupić subwoofer aktywny do 630zl
    mało może być jak na 32mkw ...

Skomentuj

Tak jak takero napisał: "to forum o konstruowaniu, a nie kupowaniu ;] "

Dozbierasz troche kasy i wtedy: 30/300/4AP plus panel 300W od irka:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
        Tak jak takero napisał: "to forum o konstruowaniu, a nie kupowaniu ;] "

Dozbierasz troche kasy i wtedy: 30/300/4AP plus panel 300W od irka:)
        i jakos bedzie ci brzdekalo

wiem ...........bo sam mam taka konfiguracje :)

Skomentuj

kup na allegro Yamahe YST SW 515 - 950 PLN
          Jestem przekonanay ze będziesz zadowolony.
          Mały, mocny, z zaskakująco niskim (jak na obudowe) zejsciem.
          Fajny w muzyce i kinie.
          Pisałem ze jest mocny ? :-)
          Jest to nastepca 320 i jesli jest od niej lepszy (320 znam dosłownie na wylot) to kazdy z tych 950 zł jest dobrze ulokowany.
          Sam chciałem kupic tego suba ale jednak wybrałem cos innego (droższego)
          No i tej wygląd - rewelacja
          Pozdrawiam

Skomentuj

ditomek, czy za 1000pln nic lepszego nie mozna zlozyc?:)

Skomentuj

mIKI, można,
              ale tu masz dziesiątki pośredników ;] więc cena nie jest niska...

Skomentuj

A moze ogromny 2x 27-150-cos tam od stx i panel 300W od Irka :)

Skomentuj

TO juz lepiej bylo by wziasc 27/300... idac dalej lepiej wziasc 30/300/4AP... idac dalej.... mozna by tak dalej wymieniac:P

Skomentuj

Kilomax Eminence-a,i pozamiatane :P
                    Oczywiście 18 cali

Skomentuj

Za tą sume masz KODE SW1000 - na allegro. Mozesz brac w ciemno.
                      U mnie w 40m^2 bardzo ladnie sie spisuje.
                      Poczytaj o tym subwooferze - jakis czas temu bylo o nim głosno.
                      Za te pieniadze nie zlozysz nic lepszego.

pozdrawiam

Skomentuj

Co do tej Kody to nie wiem :>

Moj kumpel własnie chce kupić tego suba no i mu odradzam chcąc go nawrocić na DIY
                        Za tą cene można by bylo zrobić suba na BSWII 104, albo np STX 30 300 AP + młodszy brat holtona 200W, albo nawet wzmacnaicz Janka i powinno zmiescic sie w tej cenie, a sub ten i tak by zdmuchnąl te kode jak świeczki z tortu

Czytałem recenzje tej kody i tak w jedej audiofil pisal ze gra twardo, a w innej że mięko i z mięskiem. hmm.. ciekawe te testy :] hehe.

Skomentuj

Mam ta KODE od 6lat.
                          W kinie spisuje sie rewelacyjnie. Do muzyki sie nie nadaje oczywiscie.
                          Na efekciarskich filmach naprawde potrafi potrzachnac wnetrznosciami ;-)
                          Chociaz bardzi przypada mi do gustu moja konstrukcja na Acoustic Research (mozna poczytac na elektrodzie). Ale Koda jest warta swojej ceny.
                          ps.Musze sprawdzic jak sie spisze w kinie Alcone 10HE.

Jak najbardziej namawiam do DIY ;-)

pozdrawiam

Skomentuj

Jak dla mnie sub powinien potrafić się spisać we wszystkim,
                            nie uznaje podziału na suba do kd i do muzy (choć niby muzy powinno się w stereo słuchać ,ale to kwestia całego systemu jaki się posiada i przekonań :)
                            Bo z doświadczenia wiem że te dobre w kinie to po prostu mają jedno wielkie
                            buczące podbicie ;]

Skomentuj

Niestety w słowach takero jest wiele prawdy.Ta prawda ma odzwierciedlenie w dużych powierzchniach membran,silnych napędach.Ponadto dochodzi jeszcze kwestia aplikacji.Wiem ze to sie wiąże z dośc sporymi pieniędzmi ale metoda diy można miec dośc poważny subwoofer który by w sklepie kosztował krocie.
                              Miałem okazję przez parę dni obcowac w moich skromnych warunkach z tubą Peaveya (siakos tak sie pisze) na kilomax-ie.No moi kochani,to jest to!BR sie chowa,aż żal było oddawać.Serio.
                              No ale nawet samemu to zrobić,troszke kosztuje.Wraz z napędem trzeba liczyc się z kosztem po najniższej lini oporu rzędu 2 kilozłotych.
                              Ale tak z drugiej strony,co za tą kwote gotowego kupimy?Raczej nic ciekawego.
                              Wnioski same sie nasuwają.Ja będe robił ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                Jak dla mnie sub powinien potrafić się spisać we wszystkim
                                Niestety nie ma rzeczy uniwerslanych, a jesli cos jest do wszytkiego to jest do niczego Przynajmnij ja tak sadze. Nie bedziesz jeździł ferrari po lesnych drużkach a hummerem bic rekordów szybkości

(choć niby muzy powinno się w stereo słuchać ,ale to kwestia całego systemu jaki się posiada i przekonań :)
                                e tam z dobrze zestrojonym subem nie ma problemu tylko najpierw go trzeb dobrze zestroić

Co do tego kina to tam przeciez chodzi o efekciarstwo więc nie ma problemu

Skomentuj

mi sie wydaje ze dobry sub poradzi sobei i w kinie i w muzyce. moj bsw potrafi i w kinie rzucic na kolana nawet moznabyloby pokusic sie o delikatna korekcje do filmow i mamy problem z glowy. a jestem pewnien ze za 1kpln zadna firmowka nie skoczy nawetumberto, a wiec jednak kilomax?:P mam nadzieje ze do spotu sie wyrobisz btw. jak s przebudowa podlogi?:>

Skomentuj

Narazie przebudowuje fundusze,będzie ciężko,oj,bardzo ciężko.Ale może się uda.Nie obiecuje.

Skomentuj

Niestety nie ma rzeczy uniwerslanych
                                      oj są są , kwestia tylko ilości $$$
                                      ale czasem za dość małą kase można mieć coś takiego...
                                      tak jak mówi umberto coś konkretniejszego w sklepie kosztuje kuuupe kasy,
                                      a i tak nie mozemy mieć pewności czy tego tda nie zasila :)

Skomentuj

Ta Yamaha o której pisałem w sklepie kosztuje 1600 - 1700 PLN
                                        Cena 950 to cena z importu "prywatnego".
                                        Bede jej bronił bo bardzo mi sie podoba :)
                                        W tej cenie nie znajdziesz nic co wyglądałoby tak samo i było tak samo solidnie wykonane.
                                        Nie wspominając o DIY, sam wzmacniacz 200W to spory wydatek.
                                        A gdzie porzadny głosnik i obudowa.

Owszem mozna taniej (wzmak i głosnik oraz ciulowata, ale spełniająca niezbędne minimum skrzynka) ale po co?
                                        Porzadny sub gra świetnie w filmach i muzyce.
                                        Nie ma podziału tak samo jak nie ma podziału na kolumny frontowe do kina i muzyki.
                                        Owszem róznice są ale wynikają z indywidualnego podejscia konstruktora i efektu jaki uzyskał. Ale jesli sub nie spisuje sie świetnie w obydwu aspektach to nie jest taki fajny.
                                        Inna sprawa to to ze nasze wyobrazenie o dzwięku w kinie jest nieco wypaczone.
                                        Tutaj świadomie godzimy sie na pogorszenie parametrów i odbieramy to za - ze ździwieniem musze przyznać - plusy!
                                        Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X