Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki subwoofer wybrać HELP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie wspominając o DIY, sam wzmacniacz 200W to spory wydatek.
    A gdzie porzadny głosnik i obudowa.
    ditomek, za 1600zł to naprawde można poszaleć ;]
    To już nie jest 400zł za suba gdzie oszczędzać trzeba na wszystkim...
    Nawet za 1000zł można zrobić wiele...
    zmacniacz 200W to spory wydatek.
    u matronixa 270zł więc nie znów tak dużo,
    ew panel 300w u Irka - ma wszystkie bajery - limiter mocy, zaawansowany filtr,
    kosztuje 450zł.
    Do tego głośnik w tańszej wersji np bsw i kłoda może sobie pobuczeć :)

Mówisz o wyglądze i wykończeniu, a wg mnie ta koda nie wygląda jakoś specjalnie:

Bez większych trudności dajesz ładny fornir i DIY też wyglądem zamiata nieźle...

Skomentuj

ditomek, 1600zł!!!!! Stary!!!!! To kupa kasy!!!! Dla przykładu bierzesz Beyme Power 12 to jest 580zł, kupujesz najmocniejszy wzmak z matronixa 400W (ok. 350 zł bo rozmawiałem z nim) albo z innego źródła. to zostaje ci 600 zł na obudowe!!! obudowa powinna wynieść 250-400 zł(wypas) więc masz 200zł do dyspozycji, mozesz kupic lepszy wzmak albo lepszy głośnik. Ale moge sie założyć ze ta Beyma zjada na śniadanie tą Yamahe ...

Skomentuj

Zamieszczone przez ditomek
        W tej cenie nie znajdziesz nic co wyglądałoby tak samo i było tak samo solidnie wykonane.
        Nie wspominając o DIY, sam wzmacniacz 200W to spory wydatek.
        Ja się dziwe jak ty uchowałes sie na tym forum jeszcze Co do wykończenia to i tak można zrobic jeszcze lepsze: skosy + fornir zabije wszystkie masówki wykończniem :] no chyba ze ktos woli bardziej okleine od forniru

Co do kody to ona podobno ma wzmcnaiczyk 80W i to pewnie na wyrost nie widze tutaj nic fajnego. Za cene każdej masówki mozna zawsze zrobić coś lepszego Do tego płacimy za firme, a one czesto olewaja prace, a w diy masz pewnośc jakości.

Skomentuj

Czy ja pisze po chińsku?
          przeciez wyrażnie napisałem ze 1700 to cena sklepowa.
          na allegro (czyli z prywatnego importu, oraz za granicą) sub zamyka sie ponizej 1000PLN.
          oczywiscie nówka sztuka z gwarancją.
          jeszcze nie widziałem konstrukcji DIY wyglądającej podobnie (szczególnie jeśli chodzi o elektronikę i panele.
          Bo skrzynkę faktycznie można zrobić ładniejszą.
          Prosze was czytajcie posty uważnie.
          Jeszcze raz: najnizsza cena jaką widziałem za ten sub to 930 PLN.
          Wierzcie mi rozkręcałem 320 (moge wan pokazac zdjecia jakie wtedy zrobiłem) w środku jest naprawde kupa elektroniki - zdecydowanie wiecej niz moznabysowie wyobrazic, a co najwazniejsze solidny wzmacnaicz na dwóch parach 2SC2500 i 2SA1943. O klase lepszy niz to co robi Matronix.
          Na forum nie ma wiele konstrukcji które stawiłyby mu czoła.
          Najwiecej konstrukcji to jakies cuda na TDA 7294 (sam ma taki wiec wiem co to potrafi) a te które grają fajnie to swoje kosztowały.
          chyba ze zostały zrobione z elementów które lezały w szafie, ale ilu z was ma szafy wypełnione częsciami do subwooferów?
          Ja juz nie, wiec na to co teraz robie musze wydac niezłe siano : głsonik, wzmacniacz, obudowa, panel (chciałbym aby nie przypominał większości z tych jakie sa na forum - czy mi sie uda to inna bajka :-)) jak to podlicze to troche wychodzi.

Skomentuj

panel od irka myśle że wiele nieodbiega od tego z kody 300W/550zł i masz 300zł na głośnik i 150zł na bude. Myśle że juz głupi AP zmiecie tą kode :P

Skomentuj

jeszcze nie widziałem konstrukcji DIY wyglądającej podobnie (szczególnie jeśli chodzi o elektronikę i panele.

w środku jest naprawde kupa elektroniki - zdecydowanie wiecej niz moznabysowie wyobrazic, a co najwazniejsze solidny wzmacnaicz na dwóch parach 2SC2500 i 2SA1943. O klase lepszy niz to co robi Matronix.
              skoro już porównujemy to może porówamy do wzmaka Irka, a nie budżetowego matronixa ?
              Najwiecej konstrukcji to jakies cuda na TDA 7294 (sam ma taki wiec wiem co to potrafi) a te które grają fajnie to swoje kosztowały.
              pamiętaj że ta koda to koszt prawie 1000zl, a to już dużo i niewiele jest konstrukcji
              na tym forum tyle kosztujących.
              ale ilu z was ma szafy wypełnione częsciami do subwooferów?
              lepiej nie pytaj :)

Skomentuj

w środku jest naprawde kupa elektroniki - zdecydowanie wiecej niz moznabysowie wyobrazic, a co najwazniejsze solidny wzmacnaicz na dwóch parach 2SC2500 i 2SA1943. O klase lepszy niz to co robi Matronix.
                czy o taką klasę to nie wiem.. to w końcu tylko dwie pary. Ja w swoim Janku mam 300W. Chociaż wygląda paskudnie to wygar ma niesamowity. I nie powiesz mi, że takie dwie pary są mocniejsze od Irka :)

A co do dyskusji to tak jak pisali poprzednicy.. za 1000zł można zrobić super suba. Jednakże ja sądze, że sub tylko do kina. Miałem suba na ES250.. i sprzedałem, bo nie ma to jak stereo :)

kurde widzę, że czas zacząć znowu odwiedzać forum, bo się niciekawe poglądy tu szerzy

Skomentuj

ditomek, no to nawet, słuchaj im droższy sprzęt w sklepie tym taniej mozesz go zrobić sam!!! Taka rzeczywistość :) tak jak pisał Sound Wave wzmak Irka i AP i koda idzie w kącik... :)

Skomentuj

Witam.
                    Widzę jednak ze nie czytacie uważnie moich postów :)
                    Dlaczego nikt nie cytuje mojej wypowiedzi ze z 1700 zł "sklepowych" nagle robi sie niemal połowa mniej?
                    Dla mnie rzeczywiście najsłabszą stroną DIY jest wygląd panelu z elektroniką.
                    I jesli ktoś uwaza żę tanio da sie zrobić coś co na pierwszy rzut oka da sie porównac do czegoś wyprodukowanego w fabryce to sie myli.
                    Proponuje zatem pochwalic sie swoimi panelami.
                    Ilu z was ma je opisane?

Wracając do mojej propozycji to na pewno da sie zrobić to taniej, na tańsym głosniku, korzystając z "połowy elektroniki", ale to juz nie ma porównania.

Oczywiście rację mają ludzie twierdzący ze im droższa konstrukcja tym wiecej oszczedzamy robiąc ją samemu.
                    Dlatego właśnie byłem wczoraj na zakupach w BricoMarche :-)

Pozdrawiam

Skomentuj

ditomek, da sie... i sie nie myle...

Skomentuj

Zamieszczone przez ditomek
                        Proponuje zatem pochwalic sie swoimi panelami.
                        Ilu z was ma je opisane?
                        czyli opis panelu swiadczy o jakosci? .
                        ja jestem stanowczo za DIY . mysle ze na pierwszym miejscu powinna stac jakosc dzwieku, a nie ladnie opisany panel wyglad wzmacniacza itp. i tak wzmacniacza nie widac (bo jest w srodku) a panel zazwyczaj jest umieszczony z tylu obudowy.
                        ------------------------------------------------------------------
                        Kurde znowu niewielki offtopic sie robi.... :\

Skomentuj

Od tego jest forum dyskusyjne zeby dyskutowac.
                          Znam kupę ludzi (łącznie ze mną) dla któych wygląda także ma znaczenie.
                          Jestem gotowy poświęcić te 100 wiecej by sprzeta także wyglądał a nie tylko grał.
                          To jest kwestia tego na co sie godzimy,
                          Jesli nie przeszkadza Ci kawałek blachy ze sterczącymi przełacznikami to Ok.
                          Mi to przeszkadza (nawet jak nie widzę :-)) ). Stąd mój punkt widzenia.
                          Widze ze dyskusja zaczyna przypominac sejm.
                          czepiamy sie konkretnych słów nie chcąc dostrzec (lub jesli juz to je ignorujemy) tego o co naprawdę chodzi.
                          Myślisz ze jam masz krzywy panel i go pomalujesz czarnym sprajem a następnie oznaczysz korektorem znaczenie poszczególnych regulatorów to masz fajny panel?
                          Pozdrawiam

Skomentuj

ditomek, pare postów wyżej masz podpisany panel ;]
                            I jesli ktoś uwaza żę tanio da sie zrobić coś co na pierwszy rzut oka da sie porównac do czegoś wyprodukowanego w fabryce to sie myli.
                            właśnie robie małego suba do pierdziaw komputerowych lepszej nieco jakości, zrobie go za jakieś 200zł i nie będzie się różnil od sklepowych...
                            Bo widze że dla Ciebie ta różnica to w dużej mierze podpisy pod potkami...
                            Tylko pokaż mi suba sklepowego z fornirem np...
                            Wracając do mojej propozycji to na pewno da sie zrobić to taniej, na tańsym głosniku, korzystając z "połowy elektroniki", ale to juz nie ma porównania.
                            możesz mi powiedzieć o co Ci chodzi w tym zdaniu ?
                            Jakto połowy elektroniki ?
                            Tzn że nie dajemy końcówki mocy czy trafa ?
                            Bo szczerze nie rozumiem tego problemu...

Skomentuj

"połowy elektroniki" pyło dla podpuchy.
                              gdyby interesowała cibie dyskusja a nie to co w tej chwili uprawiasz to być wiedział ze to samo mozna osiągnąć za pomocą połowy elementów (subsonic, autowylaczenie, drugie trafo do stby)
                              celeowo tak napisałem zebyście mogli sobie "pojeżdzić" i czepiac sie szczegółow unikając własciwego tematu.
                              Ale OK.
                              Kazdy ma do tego prawo.
                              Pozdrawiam

Skomentuj

ditomek, to jak sobie kazdy wykancza suba/kolumny to jego sprawa. jesli powodem dla ktorego kupujesz masowe produkty to ich estetyka to troche dziwne, jesli mowisz ze mozesz dolozyc 100zl na wyglad to za 100zl znajdziesz ludzi ktorzy ci zrobie taki panel ze hoo hoo... btw. co za problem zrobic odzielna bude na wzmak? wtedy jest jeszsze lepiej jak dla mnie.
                                jestem pewien ze ten sub ktorego cena sklepowa to 1700pln nie jest wart nawet tej polowy ceny. za 1kpln mozesz zrobic cos co bedzie na pewno lepsze.
                                i sam nie wiem po co komu podpisane potki... o ile ma to byc dla siebie nie widze potrzeby, jesli chcesz sprzedac moze sie to przydac ale tez nie zawsze jest istotne. dla mnie nie ma zadnego znaczenia. zwykla plyta alu bez malowania prosto estetycznie i ladnie.
                                no i jak Takero mowi... widzialem masowke w fornirze?:P
                                dyskusja sprowadza sie do romowy o gustach o ktorych nie powinno sie za duzo gadac, liczy sie jakos i klasa sprzetu... o to w tym chodzi moim zdaniem.

Skomentuj

Czaruję...
                                X