No dobrze - my tu gadu-gadu a tu sie mały offtopic zrobił chyba ! A więc jak już powiedziałem, potrzebuję jeszcze dwóch rzeczy : głośnika wysokotonowego oraz zwrotnicy. Pomózcie BRACIA !!!! Bo nad wysokotonówką nie wiem dosłownie NIC !!!!! Zwrotnice mam, ale jednak trzeba będzie ją chyba przestroić. W załączniku jest ta zwrotnica. Pozdrawiam.
bartekgib, Ja na Twoim miejscu brałbym SC 10 .. Masz gotowa zwrotkę, nie trzeba nic projekcic :) Ja tez do SW mogę dać Tonsila bo akurat mam . Ale i tak Kupuje SC10 :) Ty tez kupuj, jak by co to nie tylko Ja będę sie wqrzal hehe.
Podobno Visaton potrafi zagrać lepiej od Tonsila :) Wiec ja bym sie na twoim miejscu nie zastanawiał :)
bartekgib co ty się uparłeś na to przestrajanie..... nimozna przestroić zwrotki trzeba zrobić od nowa pomiary i zacząć cały proces od nowa..... albo robisz z 11-100 tonsila albo 9-80-1 bo do tych są zwrotki albo weź SC10N i nie kombinuj....
OkiK - a więc głośnikiem wysokotonowym będzie SC10. Podajcie mi tylko stronę, gdzie mogę go kupić bo ja komplenie nie wiem, gdzie oraz schemat zwrotnicy, bo po prostu nie mogę znaleźć !!!! Proszę Was o to. Szukam tego głośnika, szukam tej zwrtoki, ciągle znajduje projekty z GDN 18/120/6 Sw ale zazwyczaj z Tonsilami. Poszukam części i .... biorę się do pracy. Pozdrawiam.
OkiK. A więc kwestia głośników oraz obudowy - zamknięta. Teraz kwestia zwrotnicy, bo to jest dla mnie ważne. Części do niej zamówię z GRELTONA. Napiszę teraz, co muszę do niej kupić, a Wy mi dopowiedzcie, jeżeli coś zapomnę (cześci tu napisane są na jedną zwrotnicę) :
-Jeden rezystor ceramiczny 3,3 Ohma
-Jeden Kondensator bipolarny z folią gładką f-my VISATON 4,7 uF
-Jeden Kondensator bipolarny z folią gładką f-my VISATON 10,0 uF
- ..... a dalej się pogubiłem !!!! O kurde - to nie takie łatwe.
Pomóżcie, bo się pogubiłem. Kto umie, to niech napisze co dokładnie musze kupić do tych zwrotnic. Cześci stąd : http://www.grelton.mycom.pl/ . Czekam ! Pozdrawiam !
schemat zwrotki zamieściłem w "przyklejonym"
juz bez przesady kondy są małe i co oszczędzisz 5zł?? no bez przesady.... obudowa koniecznie bass reflex!! to głosnik z niskim Qts i kompletnie niesprawdzi się w obudowie zamkniętej!!
proponuje zamówić części z polinka oszczędzisz tyle na cewkach że straczy ci na lepsze kondy...
Obudowa jak już powiedziałem 17,2 litra strojona na 51-49 Hz z bassreflexem nie mniejszym jak 68 mm. A na basie bardzo mi zależy ..... Części dlatego z GRELTON'a, ponieważ stamtąd będe miał SC10N i dlatego też chcę zaoszczędzić na przesyłce i wogóle. Wyślę do nich e-mail a oni mi doradzą i napiszą. Pozdrawiam.
Obudowa jak już powiedziałem 17,2 litra strojona na 51-49 Hz
+-1L nie robi różnicy ;]
tak samo jak +- kilka hz w strojeniu...
Tym bardziej że nie zrobisz budy z dokładnością do 0.1L,
pozatym byłoby to bez sensu :)
nie bądź taki dokładny
No wiesz - to jest taka lekka dokładność. Chcę to zrobić jak najlepiej na moje możliwości. W końcu moje pierwsze kolumny, jakie będe sam składał z lekką pomocą dziadka, itd oraz z dużą Waszą pomocą !!!!! :) :) :) . A powiedzcie mi, skąd wziąć płytkę na zwrotkę i jakie kable dać do niej. Pozdrawiam.
płytkę możesz kupić w dowolnym sklepie elektronicznym, a możesz nawet elementy
na jakiejś sklejce polutować i je poprzyklejać.
Kable - 2 x 1.5 mm kw, firmy dowolnej , ja tam zawsze biore najtańsze :)
A macie może jakieś dokładniejsze zdjęcia i to jaknajwięcej takich właśnie zwrtoek posklejanych na sklejkach albo kawałkach drewek ???? Bo chcę to zobaczyć. Pozdrawiam.
Ejjjj chwila - byłem teraz na GRELTON'ie i na STX'ie, i jeżeli moje kolumny będą miały 30 cm wysokości to głośniki się po prostu ..... nie zmieszczą !!!! Muszą mieć przynajmniej 40 cm wysokości jeżeli dobrze liczę. I znowuż muszę obliczyć wszystko od początku ..... Muszą być : 40 cm wysokości, 21 cm długości i 21 cm szerokości, to wtedy bedzie jakieś 17, 5 litra, czyli lekko za dużo. A więc muszę zrobić 40 - 20 - 20 to wtedy będzie równe 16 litrów a po odjęciu wszystkiego pewnie koło 15. A więc dobrze, zagraja lepiej. Chłopak miał takie głośniki w obudowie 9 l i też było dobrze. 15 litrów im wystarczy. Bassreflex będe musiał umieścić z tyłu, chociaż nachalnie chciałem z przodu. Poradźcie mi w 3 sprawach :
- Które ściany wytłumić fizeliną i do jakiego poziomu ?
- Gdzie umieścić bassreflex i jak wytłumić miejsca koło niego ?
- Czy może zrobiłbym kolumny podłogowe o wysokości gdzieś 1,30 m z przegrodą na 40 cm od góry ? I właśnie nad tym się zastanawiam ! Kolumny byłby podobne do tych : http://www.allegro.pl/item89504627_a...phoebe_ii.html . Tyle, że moje stałyby na małych kolcach.
Skomentuj