Witam. Skladam wlasnie 2 "piece" na proby: jeden do wokalu, drugi do gitary. Z zalozenia mialy byc na ARZach, ale wlasnie zobaczylem ta estradowke STXa i zastanawiam sie nad uzyciem jej. W zwiazku z tym moje pytanie: ktory bedzie lepszy i dlaczego? Z gory dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie! :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
TVM ARZ6604 vs STX GDS-17-80-4-SE na gitare i wokal
Collapse
X
-
Z tego co mi wiadomo to te Tesle są wręcz stworzone do takich zastosowań i swietnie spisują się w zestawach do wokalu.
Jako że gitara pracuje w podobnym paśmie co wokal to bedzie świetnie. Wrzuć je w ob zamkniete będziesz miał troche bardziej mięsisty dźwięk (coś a'la kol Marshall'a) niż w obudowie "trzy-czwarte" (to taka "prawie zamknięta").
Powodzenia
Skomentuj
-
no tak nie były to Tesle, ale przy przesterowanej gitarze to ta Tesla na pewno nie wytrzyma 60W. Po drugie Tesla ma 91dB - to trochę mało jak na próby, nawet przy 60W. Alfred ma (wg producenta) 98dB a poza tym wytrzyma więcej. Ja mam go podłączonego pod TDA7294 przy +-38V, a gitarę lubię mocono przesterowaną i jeszcze mi się nie udało go spalić :)
Nie będę bronił za wszelką cenę tego głośnika, ale wydaje mi się że na próby jest lepszy, a Tesla idelna do grania w domu.
Skomentuj
-
... dlatego napisałem, że 98dB według producenta a nie według mnie, ale wystarczy spojrzeć na charakterystykę w zamkniętej 45l i symulacje na stronie www.alphard.pl. Widać, że się zgadza, więc dlaczego sądzić, że nie są prawdziwe? Żałuję, że nie mam mikrofonu, bo bym go zmierzył, ale mam JIG-a i postaram sie jeszcze dzisiaj zmierzyć TiS - zobaczymy ile prawdy jest w tym co podaje Alphard.
No,no jak odejmiesz 10db to sie zgodze ;] Kiedys nawet ktos cos pisal o tym alfredzie na forum ze to nic specialnego ;]
kiedyś robiłem paczkę do gitary na tym alfredzie...
jak on ma 98dB to arz ma 105 ;]
Skomentuj
-
Tonsil kiedyś robił (może nadal robi) takie małe picyki 50W z czterema głośnikami, każdy 101dB, czyli teoretycznie 107dB - na próbach ledwo wyrabiał.
Skomentuj
-
Taki maly do gry w domu i się fajnie spełniła w tej roli...
Poniżej pomiary Alpierda:
Zastanawia mnie duży Vas, ale może to wina nieprawidłowo policzonej powierzchni membrany - wziąłem 517cm^2 ze strony, a jak mierzyłem z połową zawieszenie to wyszło 490 - może oni liczą rzeczywisą powierzchnię membrany (stożka, a nie koła).
... i piecyk Tonsila, o którym mówiłem wcześniej, ale wersja dwu głośnikowa, bo nie mołem znaleźć innego zdjęcia:
Skomentuj
-
powierzchnie membrany liczy się jako powierzchnie tłoka czyli koła - im w pomiarach podasz większą powierzchnie membrany tym wyjdzie ci wiekszy SPL.... są 3 szkoły odnośmie powierzchni membrany
najbardziej rygorystyczna to sama membrana (tak podaje STX)
średnia - membrana i 1/3 zawieszeń (chyba w miare logiczna niby zawieszenie tez coś tam promieniuje (tu zakładamy że 3x mniej efektywnie niz membrana)
no i wreszcie membrana + 1/2 zawieszeń tu mamy troche zawyzony SPL
generalnie rozbierzności niesą duze (+-1dB względen membrana +1/3zawieszeń)
jak widać alpierd wzioł membrane i załe zawieszenia :P (tak żeby być orginalnym i zyskać ze 3dB względem STX'a ale że nadal było malo to dodał z kosmosu dodatkowe 8
Skomentuj
-
... na to faktycznie chyba macie rację, bo jeżeli do tego wszystkiego dodać, że Alfred kosztuje około 50zł, a Tesla 25zł, to lepiej kupić nawet dwie Tesle i na pewno wytrzymają większą moc i będą miały większy SPL, a na próby dwie ARZ-tki w zupełności wystarczą.
takero, parametry prawdziwe, te które zmierzyłem
P.S. Sprzedam tanio głośnik gitarowy Alphard HWC8-12MA300 :)
Skomentuj
-
jeszcze nic straconego, właśnie kupiłem na allegro, btw. ostatnio jak patrzyłem były po 35zł, a teraz są po 25zł
Gdybyś jeszcze mógł powiedzieć czy ten wzmacniacz:
http://www.audio.dmkproject.pl/pomia...%20preamp1.htm
będzie dobry?
Skomentuj
-
Ja swojego czasu zrobilem wynalazek gitarowy na 8szt arz. Mialo byc na maksa tanio, no i bylo. W poprzednim piecu wzmacniacz o nazwie "Armagedon" spalil 4x12". No i czlowiek byl bardzo zadowolony z tych arztow.Załączone plikii-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
Skomentuj