Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Biedy Elmin ma problem z kinem :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

elmi sie mnie pyta na pw a ja tu odpowiem, może komuś pomysła podsune :P

Na kino mam kilka koncepcji:
    1 - droższa : 4 półkolumny* na dwóch Visatonach W 130 S + SC 10N w BR + centralny natym samym w closed do tego później sub
    2 - eknonomiczna: 4 półkolumny* na dwóch arn150 + SC10N w br + centralny natym samym w closed do tego później sub
    2 ARN'y w około 16l strojonych na ~ 43Hz, w winisd char. liniowa jak diabli.
    Obudowa z br z tyłu o wymiarach 48x17x30 (wysokość/szerokość/głębokość)

* - półkolumny w mojej koncepcji to takie monitorki z 2 głośnikami nisko-średni i wysoko w konfiguracji d'apolito ustawione na standach (mogą być nawet na stałe przykręcone do obudowy).
    Wymyśliły mi sie takie kolumny bo jedynie takie mógłbym w mojim pokoju elegancko-akustycznie ustawić.

Mam nadzieje że kogoś natchnołem tym pomysłem na który każdy by wpadł :]
    Pozdro.

[ Dodano: 2006-03-12, 17:38 ]
    takie cuś właśnie znalazłem http://www.visaton.de/bilder/fotos/g...upletlight.jpg

Skomentuj

skoro ma juz tuby to wg mnie nie ma sensu robic narazie innych kolumn na fronty, zrobic wszystko na arz wyjdzie tanio, a jak sie nie spodoba to sprzeda i zrobi lepsze ;]

Skomentuj

Pokoi w chacie duzo :) Najwyzej da sie je do pokoi dla gosci :) Niech tez maja cos z zycia :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon
          skoro ma juz tuby to wg mnie nie ma sensu robic narazie innych kolumn na fronty, zrobic wszystko na arz wyjdzie tanio, a jak sie nie spodoba to sprzeda i zrobi lepsze ;]
          Też mu tak doradziłem na pw.
          Najlepiej olać closed i zrobić następne tuby na tył będzie kino mażeń.... tylko sub by sie przydał konkretny.
          Pozdro.

Skomentuj

Ja jeśli podejme decyzje o budowania kina to tylko i wyłącznie użyje arz-tek.
            Dlaczego?Dlatego że one mają ten urok że dźwięk z nich wychodzi daleko przed siebie,nie jest uwiązany do głośnika.Mają poprostu przestrzeń,a przestrzeń to życie.
            No a chyba w kinie liczy się aby ten dźwięk był wszędzie,nie prawdaż?
            Aby dopełnić zasady mozna by stworzyć obudowy w krztałcie kuli.Trzeba by tylko zdobyć parę globusów stosownych rozmiarów

Skomentuj

umberto a ty co proponujesz na tył: closed czy tunel ?

Skomentuj

Closed,kula.

Skomentuj

jesli bedziesz robic tyly to pobaw sie z open baffle, dzis tak zobaczylem dwa filmy i jest ciekawie, zwlaszcza jak film jest w 5.1

Skomentuj

A co open baffle da w porównaniu z closed ?

Skomentuj

umberto, dlaczego kula, czy arz jest aż tak bardzo kierunkowy

Skomentuj

Zamieszczone przez zajaranyy
                        umberto, dlaczego kula, czy arz jest aż tak bardzo kierunkowy
                        Chyba kula dlatego że dobrze wygląda ;]
                        A zwyczajna kwadratowa paczka nie pasuje do takiej klasy głośnika :p
                        Poza tym kula czy też jajo jest najlepszym typem obudowy dla każdego głośnika - brak jakich kolwiek niepożądanych fal stojących.
                        Oddziaływanie na charakterystyke częstotliwościową obudowy kulistej jest najbardziej liniowe.
                        Pozdro.

Skomentuj

Tyle slysze o tych arz-tach ze chyba sam je sprawdze w konstrukcji ktora planuje na lato.

Konstrukcja open baffle stx 2x 32-150-8 + ARZ + (opcjonalnie) wysokotonowka do uzupelnienia gory.

Skomentuj

A moze by te tuby ciutke podrasowac dodajac do nich jakis gwizdeczek ?

Skomentuj

jak dolozysz wysokotonówke to straci sens uzycie glosnika arz. Jak masz przod tuby na arz to tyl tez na arz zrób. Kino ładnie gra jak są takie same kolumny. Jak będą rózne kolumny to cięzko będzie je zgrać ze sobą, któreś zawsze będą głosniejsze. To w jednym bedzie brak średnicy a w drugim wysokich. Więc najlepiej wszystkjo na arz. Ja się zastanawiałem czy nie zrobić kina sobie na monacorze sph-60x wedlug projektu cheap trick 193 lub 194. Widziałem gdzieś na jakiejś stroinie takie kino. Zrobiłbym na arz ale mam mało miejsca :(

Skomentuj

Panowie. Dostalem mala dotacje od ojca Budzet wzrasata do 1300zl za 5 kolumn (same glosniki).

Myslalem nad:

Front 2x W170 + G 20

Tyl W 170 + SC 10

Srodek W 130 lub W 100 + SC 10 N

Wszystki kolumny pod 8 ohm

Teraz pyt:
                                1. Czy moj pioneer 5x30 / 8ohm to wytrzyma :)
                                2. Pokoj 12m2. Moze lepiej dac W 130 a nie W 170?
                                3. Moze macie jakies inne koncepcje?

Skomentuj

A sub ?:>

Skomentuj

A suba to swoja droga. Najpierw te zrobie. Zanim je sklece do kupy to uzbieram z 400zl. Bedzie na suba :)

[ Dodano: 2006-03-14, 15:44 ]
                                    Mam wzmaka stereo 2 x 100W / 4 ohm

Myslalem nad zrobieniem 2 mniejszych subkow. I podpiac je do niego.

Skomentuj

Może jakiegoś 2cewkowca z CA...

Skomentuj

Nad subem pozniej bedziemy myslec :P

Dobry projekcik? Ampli wytrzyma ?

Skomentuj

Lepiej dać wszedzie takie same wysokotnowki ladniej bedzie sie zgrywać

Skomentuj

Czaruję...
                                          X