Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 2.1 - impuls subwoofera i monitorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw 2.1 - impuls subwoofera i monitorów

Witam.
    Od razu przejdę do pytania. Jeżeli chciałbym zbudować subwoofer do istniejących monitorów to czy powinien być on zaprojektowany w ten sposób aby impuls był na tym samym poziomie co owych monitorów? Wiem jeszcze, że ważna jest faza, czyli odpowiednie zgranie subwoofera z monitorami, ale nie bardzo wiem na czym to polega. Jak w ogóle można to dopasować. Dzięki z pomoc i jeżeli ktoś posiada jakieś linki związane z tematem to z góry dzięki. Narazie.

Impulsu z winisd nie bierz wogóle pod uwagę ...

Skomentuj

Ok. też myślę, że to nie jest dobry pomysł bo rzeczywiste parametry głośnika mogą się znacznie różnić od danych katalogowych. Ale pomiary będę wykonywał za pomocą SW więc wyniki możemy chyba uznać za wiarygodne. No i rozumiem, że impuls subwoofera i monitorów najlepiej jeżeli bedzie na tym samym poziomie? I jak się ma sprawa z fazą. Kiedy ją odwracać i jak ją dopasować do zestawu, bo to chyba dość trudna sztuka, i raczej nie możliwa do zrealizowania na słuch?

Skomentuj

Wg mnie zestaw ma fajnie grać, a nie fajnie na wykresach wyglądać ...

Skomentuj

Owszem, ale żeby fajnie grał to przydało by się żeby był zrobiony według odpowiednich wzorców. Wtedy na pewno zagra lepiej niż zrobiony bez zachowania jakichkolwiek zasad.

Skomentuj

Jezeli sub będie miał większy impuls niż kolumny albo odwrotnie niec się nie stanie, w końcy sub ma uzupełniać i nie wchodzić w pasmo kolumn. Jeżeli chodzi o faze to jej regulacja jest płynna lub znieniana za pomoca przełacznika o 180stopni. najlepiej bieżesz siadasz w fotelu puszczasz jakiś kawałem z (basem) lub generator a osoba towarzysząca reguluje faze kiedy bas będzie największy lub najprzyjemniejszy znaczy masz wyregulowane, nie wiem czy w SW nie można sprawdzić fazy.

Skomentuj

Czaruję...
            X