Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na Tonsil GDN 20/40/1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub na Tonsil GDN 20/40/1

Witam

Mam do kupienia 2 glosniki

* Model - GDN 20/40/1
    * Średnica - 20cm, 8''
    * Impedancja - 8 [Ohm]
    * Pasmo przenoszenia - 45 - 3 500 [Hz]
    * Moc maksymalna - 60 [W]
    * Materiał membrany - celuloza
    * Materiał zawieszenia - pianka IMPREGNOWANA
    * Waga głośnika - 1,2 [kg]

I zastanawiam sie czy moglby mi ktos wyliczyc pojemnosc obudowy jaka powinna byc do tych glosnikow, chce wlozyc je do jednej obudowy zamknietej. Czy to dobry pomysl ? A moze ktos ma lepszy .

po 1 - to średnie bardzo głosniki jak na suba mówiąc delikatnie;]
    po 2 - poczytaj artykuły na stronie głównej
    po 3 - poczytaj forum
    po 4 - zapoznaj się z programem symulacyjnym "winisd"
    po 5 - tutorial do niego - http://audiomania.info/articles.php?id=10

Skomentuj

A moze kup visatona W 200. Jesli nie bedziesz podbijac basu o 12dB to spokojnie bedzie grac A i dosc nisko ci zejdzie.

Pudlo 40l strojone na 37hz

Skomentuj

Mialem suba na tym glosniku. Porazka radze to sprzedac lub na wystawie postawic.... Lepiej od niego juz gra STX 18

Skomentuj

Dzieki za odpowiedzi, program znam ale chcialem uslyszec opinie uzytkownikow na temat tego konkretnego glosnika bo nie znalazlem o nim informacji na forum. Wiec zrezygnuje.

Mam zamiar skonstruowac kolumny czy te glosniki by sie nadaly ? A jaesli nie to czy macie jakies sprawdzone konstrukcje dobrze opisane na tanich przetwornikach.

Skomentuj

to głosnik który nie nadaje się ani na 2way, ani na 3way :)
            mam taki pomysł aby ten głośnik zastosować w podziale z szerokopasmówką ...

Skomentuj

W takim razie co proponujecie do podwójnego suba, skrzynia zamknieta. Jaka pojemnosc i jakie głosniki w niewygorowanej cenie.

Skomentuj

- Do czego ma byc sub ?
                - Z czym ma wspolpracowac ?
                - Ile masz na to kasiury ?
                - W jakim pomieszczeniu ma grac ? (wym. pokoju)

Skomentuj

Sub ma byc do domu wymiary 3x5m i do samochodu pod wzmacniacz 100W.
                  W domu podłaczony do wierzy lub komputera przez wzmacniacz 50W. Na razie nie planuje systemu 5.1.
                  Na głosniki maksymalnie 50-80 zł.

Skomentuj

to ma być 1 mobilny sub ?

Skomentuj

Tak, jeden sub do samochodu i do domu. Dobry pomysl czy niebardzo ??

Skomentuj

niebardzo...

Skomentuj

co do gdn 20/40 to ja kiedyś zorbiłem na nim suba w BP niemiałem co robić wiec zorbiłem , co do grania to gra o wiele lepiej niz w obudowie zamkniętej

Skomentuj

Witam!
                            Kolejna osoba która trafiła na moje "regeneratki"

Owszem zgodze sie, iż pomysł w ładownaiem tego głośnika do suba nie jest trafionym pomysłem, on poprostu nie jest do tego stworzony. Mozesz go aplikowac w zamknietą obudowe ale nie licz na zejscie tego suba. Co do BP sie nie wypowiem bo nie sprawdzalem, ale podejrzewam że inpuls może być nieciekawy...

Wszystko zależy czego oczekujesz, jeżeli chodzi o autko, zrobiłem jednego takiego znajomemu i byl zadowolony, nie potrzebował 30Hz aby wszystko sie trzęsło, typowy kick bass z tego glosnika w pelni go zadowalal.

takero:
                            "to głosnik który nie nadaje się ani na 2way, ani na 3way :) "
                            no tu bym sie akurat nie zgodził... aplikajca w 3way mi odpowiada (nie mam na mysli tutaj niskiego zejscia, ale granice 50-70Hz, czyli tak naprawde typowe tonsilowskie f, typowy "kop", ) - ale to moze jakis sentyment

I kolejna uwaga (jak juz pisalem w jednym poscie) - to sa typowe glosniki do zapelnienia luki po wykruszonych glosniakch z kolumnach tonsil, typu Space'86 itp. Jezeli masz zamiar tworzyc konstrukcje od podstaw, a zwlaszcza sub to owszem, lepiej kupic glosnik STX pomierzony, z parametrmai i zrobic mu odpowiednia aplikacje...
                            To co ja sprzedaje to glosniki do zapelnienia owej luki lub jezeli nie masz duzo $$$ a chcesz zrobic cos lepszego, pobawic sie, noz widelec cie zadowoli...
                            A najlepeij jak juz tutaj trafiles to moze sam zdecydujesz sie na zrobienie wlasnych wykruszonych glosnikow, zregenerowac je...cos sie nauczysz, a ja moge pomoc gdybys chcial.
                            Pozdrwiam!

Skomentuj

takero:
                              "to głosnik który nie nadaje się ani na 2way, ani na 3way :) "
                              no tu bym sie akurat nie zgodził... aplikajca w 3way mi odpowiada (nie mam na mysli tutaj niskiego zejscia, ale granice 50-70Hz, czyli tak naprawde typowe tonsilowskie f, typowy "kop", ) - ale to moze jakis sentyment
                              Wg mnie jeśli się pakować w 3 drogi to już z głośnikiem który nieco niżej zejdzie, bo podobne efekty jeśli chodzi o niskie pasmo można uzyskać z 2way. Jeśli podliczymy ile będzie kosztowało 3way z tym np tonsilem to okaże się że za taką kase można mieć dużo więcej :)
                              Wg mnie ciekawym pomysłem byłby podział z jakimś szerokopasmowcem :)

Skomentuj

Chetnie bym sie nauczyl regenerowac glosniki moze to byc ciekawe, ten glosnik chce kupic moj kuzyn i zamierza wlozyc go do obudowy zamknietej 20l, na poczatku chcial tylko sub zrobic teraz postanowil wlozyc tam jeszcze wysoki ton i zrobic kolumienke. Co mu doradzic?

Skomentuj

Czaruję...
                                X