Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drożne z potężnym basem-jaki przetwornik nisko-średnio?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam,
    Tak ogólnie - co ma oznaczać - "potężny bas". Podejrzewam, że dla każdego z nas może być to coś trochę różnego. Poza tym dane rozwiązanie midwoofer`a "x" może charakteryzować się jakby - "potężnym basem", ze względu na jego wymiary, materiały, technologię itd. etc.. Podstawa, to możliwie najmniejsze f6 (i nie tylko), a potem potrzeba w materiale zaistnienia składowych f<=200 i możliwie wierne ich oddanie.
    Osiem cali "na dół" w 2way nie stosowałem i raczej nie będę stosował (z różnych przyczyn). W kwestii "20cm +" niestety nie pomogę. Tweeter Seas H881, nie jest najnowszy, lecz w zupełności można uznać za "porządną kopółkę".
    Jeśli chodzi o ceny wcześniej wymienionych przeze mnie głośników Seas`a, to nie sądzę aby najdroższy charakteryzował się tą cechą w Holandii, ponad 65 euro (netto za sztukę, cena oferowana). Kolego, masz internet, trafiłeś już na to forum. Szukaj, czytaj, szukaj, czytaj. Ceny "stale" się zmieniają, lecz raczej te 65 euro nie jest teraz przekroczone.
    Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Ariel
      Pisalem wczesniej (kilka postow wyzej).
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Ariel616 posłuchaj co mówł borys o vifie, na dodatek jest do niej gotowy opracowany i sprawdzony projekt http://murphyblaster.com/content.php...ifa_Tower.html

Przy zakupie głośników w audiocomponents.nl zmieścisz się w zakładanym budżecie.

Skomentuj

REZYGNACJA Z PROJEKTU. Nowy projekt-wygląd ala amati, głosnki Visatona, wykonanie obudowy znajomy stolarz. HEEEEEJJJ!

Skomentuj

Ariel616, jakie ostatecznie glosniki wybierasz ??

Skomentuj

Zamieszczone przez hoosar
              Ariel616, jakie ostatecznie glosniki wybierasz ??
              Niskotonowy: Visaton W200S 4ohm lub wersja SC-nizsze fs
              Średnio-nisko: Visaton W170S 4ohm
              Wysokotonowy: Visaton SC10N

Obudowa ala amati-podobna do konstrukcji zybla
              W200 na LT-juz obliczone-bardzo nisko cięty-najprawdopodobniej może od 90 albo na 100lub 110Hz

Skomentuj

bardzo kiepska konfigoracja... szczegolnie nie wiem co tam robi ta 17

Skomentuj

Zamieszczone przez Kudłaty
                  bardzo kiepska konfigoracja... szczegolnie nie wiem co tam robi ta 17
                  ta 17 robi za nisko-średnio bo 20 ma być cięta przed antyrezonansem LT.
                  A czemu kiepska? Wszyscy w tej cenie polecaja np. 2,5 drogi na 17. Znajdz coś lepszego w tej cenie!

Skomentuj

Wydaje mi się że najlpesza konfiguracje podał Borys. Jak chcesz miec super bas to stwierdzenie pachni mi dresem :) To kup sobie jakis 15' głośnik i suba wykonaj.

Skomentuj

Ariel616, sam fakt, że chcesz pchnąć tego w200 do LT, pokazuje jak nie masz pojęcia o skali problemu. Pozornie wydaje sie ze LT to prosta obudowa, lecz jest zupełnie inaczej. By dobrze wykonać taką obudowę konieczna jest ogromna wiedza, system pomiarowy oraz czas i pieniądze na wykonanie co najmniej kilku obudów w celu wybrania tej najbardziej optymalnej. Poza tym, sam przetwornik nie do końca jest stworzony do LT, jego naturalnym środowiskiem są raczej obudowy BR o pojemności 20-30l i tam go widze.
                      Następna kwestia to wybór W170 na sekcje średnio-nisko. Jeśli jednak będziesz bawił sie z LT to i tak w zupełności wystarczy W130, który jednocześnie będzie tańszy oraz zapewni nieco lepsze przetwarzanie średnich częstotliwości oraz charakterystyki kierunkowe, co ma wpływ na jakość sceny dźwiękowej. Na pewno do tego zastosowania zejścia mu tez nie zabraknie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                        Jak chcesz miec super bas to stwierdzenie pachni mi dresem :) To kup sobie jakis 15' głośnik i suba wykonaj.
                        Niech ci pachnie dresem ale suba nie chce. Chciałem w200S na LT zeby był niski bas a zarazem bdb impuls co w innych obudowach jest trudne do uzyskania... Rozwiązanie to które zaproponowałem jest raczej i tak lepsze niż rozwiązanie zybla który walną w LT Gdn 20/60/3 na zwrotce janbo!

Skomentuj

Tylko ze 20/60/3 nadaje sie do LT w przeciwienstwie do w200s.

Skomentuj

Zamieszczone przez hoosar
                            Tylko ze 20/60/3 nadaje sie do LT w przeciwienstwie do w200s.
                            w 200s ma niższe fs, wieksza powieżchnie membrany, wyższą efektywnośc i jest lepszy jakościowo(czyt. lepsza firma). Jak chcesz to ci prześle artukuł o LT(chyba 15str A4) to sobie poczytasz. Tam jest projekt do tego gdn dokładnie opisany-ale ja nie skorzystam. A poza tym to ta janbo jest za wysoko cięta do LT bo nie eliminuje szkodliwego antyrezonasnsu.

Skomentuj

Ariel tyś to napisał "jest lepszy jakościowo(czyt. lepsza firma)"

wiesz czy visaton lepsza firma może i lepsza ale tonsil robie takie głośniki o których ludze niewiedzą że to tonsil. Przykładme jest super dobry głośnik GDN13-50-9. jeden kolega z tego forum pisze że podobny do VIFy!!! Więdz wiesz denerwują mnie ludzie którzy pisza że tonsil to syf a nic z tonsila niesłyszeli moze poza altusami.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                                Ariel tyś to napisał "jest lepszy jakościowo(czyt. lepsza firma)"

Więdz wiesz denerwują mnie ludzie którzy pisza że tonsil to syf a nic z tonsila niesłyszeli moze poza altusami.
                                Wim Że tonsil robi wspaniałe głośniki niedostępne nawet dla zwykłego zjadacza chleba. Robi też głosniki do Missionów, Totemów i innych wysokiej klasy konstrukcji. Ale powiedz szczerze-co sadzisz o tym Visatonie-czy bez LT też nisko zejdzie w bass reflexie lub closed??
                                CZy taka kolumna wystarczy do 25m bez suba?

[ Dodano: 2006-03-26, 14:37 ]
                                Nei bawił bym się w te dyskusje gdyby heco na których borys zrobił kolumny były jeszcze w sprzedarzy...kosztowały 55zł-grosze jak na taki głosnik.

Skomentuj

Czaruję...
                                X