Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regeneracja głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regeneracja głośników

Chciałbym sobie zregennerowac stare głosniki niskotonowe GDN 20/40/8 Ohm. I mam problem z doborem kopułki... Czy producent podaje gdzies takie dane ktore pomogo dobrac odpowiednia (najblizsza oryginału) kopułke??

chodzi ci o "oslone przeciw pyłową ?

Skomentuj

Zamieszczone przez nadzik
      chodzi ci o "oslone przeciw pyłową ?
      napewno

Skomentuj

na allegro masz tego sporo ... ale czy przypadkiem zawieszena tez nie musisz wymieniac ?

[ Dodano: 2006-03-20, 17:13 ]
        najtrudniej bedzie ci skliborwac ta oslone ...

Skomentuj

Dokładniej to sprawa wyglada tak. Mam stare kolumny Tonsila w ktorych zawieszenie w wysoki i nisko tonowy głosniku diabli wzieli... Na stronie http://www.pabel.pl/resory_gorne.php sobie juz wypatrzyłem zawieszenie (takie same jak fabrycznie) i chciaąłbym tez oryginalne kopułki bo podobno kombinowanie moze zepsuc efekt. Tylko ze nie napisali do jakich głosnikow sie nadaja:( I teraz mam problem. Gdzie sie moge dowiedziec jakie parametry ma ta kopułka (w moich głosnikach) zeby kupic taka sama http://www.pabel.pl/kopulki.php. Pomozcie

Skomentuj

jak nie miales wczesniej doswiadczenia z tego typem napraw to nie probuj !
            ta oslonka nie ma wiekszego znaczniea ... poprostu musisz kupic takiej samej srednicy ... na stronie stx.pl znajdziesz na bank !

[ Dodano: 2006-03-20, 19:42 ]
            a na tej stronie co podales to "niech zyja paramatry !!!

Skomentuj

zawieszenie w wysokotonowym straciles? ze co ?
              jak niby...

Skomentuj

nadzik pewnie ze ma znaczenie ,glownie dla parametrów,przecierz kopułki roznie ważą

Skomentuj

Zawieszenie ze strosci odmowio posłuszenstwa A co do kopułki to co mam zrobic?? Zmierzyc samemu czy jak:)?? A moze ktos wie jakie parametry ma kopułka w tych głosnikach (GDN20/40/8 Ohm)?? A stx.pl odpada...

Skomentuj

najlepiej skolowac jakas dokladna wage cyfrową(te w spozywczych moze sie nadaja?) i zwazyc ją i szukac o takiej samej wadze,wtedy sie nie wplynie na parametry

Skomentuj

A jezeli bym wział delikatnie wieksza?? Moje pomiary (dokładnosc do 1mm)
                      Dn = 44mm
                      Dc = 40mm
                      Sk = 2,0mm

Która z kopułek na www.pabel.pl bedzie nablizsza??
                      Niestety nie mam jak zwazy swojej, a na www nie podaja wagi.

Skomentuj

wazenie to juz calkowite powrocenie do fabrycznych parametrów

wymiary moga byc takie same ale roznie wazyc bo moga byc z roznego materialu ale sadze ze jesli znajdziesz cos podobnego choc to powinno byc ok..

Skomentuj

A nie dało by sie jakos odkleic starej kopułki nie naruszajac jej?? słyszałem ze aceton sie doskonale spisuje jezeli chodzi o rozpuszczanie klejow...

Skomentuj

D@nielo, JUZ Z TA WAGA TO NIE PRZESADZAJ !!!
                            niewiadomo ile kolega kleju naladuje .... a ta osłonka to 2 kilo nie wazy max 5 gram !
                            pozatym ta membrana celulozowa tez troszke ma wagi wiec ja nie widzie problemy w paru gramach

Skomentuj

nadzik, ma racje...

D@nielo, juz bardziej mozna by wziac pod uwage rzeczywista wage membrany i skontrolowac ja z ta podawana na stronkach, zdarza sie , że różnia sie nawet do 20%(!!!) wiec twoje wazenie kopolki moze sie na nic zdac

A juz nie wspomianm kwestii kleju (ilosc, rodzaj) na polacznie cewki z membrana ktory ma wplyw na mase ukladu drgajacego... bo roznie to moze byc.

Troche duzo zmiennych, lepiej od nwa pomierzyc

Skomentuj

a czy ja gdzies napisalem ze musi to koniecznie zrobic?napisalem to tylko jesli chce wrocic jak najbardziej do orginalknych parametrów,nie narzucilem mu ze tak ma zrobic,zreszta pozniej napisalem ze jesli dorwie mniej wiecej takich samych wymiarów tez bedzie ok :]

nie czepiajcie sie czegos jesli nie macie powodu,wystarczy dokladnie przeczytac :]

Skomentuj

dobra dobra tera to ty sie tu nie wykrecaj :P (zart)

Skomentuj

Mam jeszce jedno pytanie czym jest NAJLEPIEJ i najbezpieczniej (dla głosnika i dla zdrowia) usunac resztki starego zawieszenia?? Alkoholem... acetonem...??

Skomentuj

Nozykiem to tapet a pozniej aceton

Skomentuj

Czaruję...
                                      X