Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozdzielenie zwrotnicy na 2 czesci ... ma to sens?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozdzielenie zwrotnicy na 2 czesci ... ma to sens?

Bawiac sie zwrtonicami w pewnym momencie doszlo do takiego zjawiska:
    Zwrotnica podlaczona byla do wzmaka ale do tej zwrotnicy nie bylo podlaczonego zadnego glosnika... Druga zwrotnica lezala kawalek dalej i do niej byl przylaczony glosnik (ARN226) W pewnym momencie uslyszalem dzwiek...jak ze byla juz noc wszystko bylo dobrze slychac a ja myslalem ze juz czas spac skoro slysze dzwieki :P
    Zblizajac obie zwrotnice do siebie glosnik zaczal grac coraz glosniej - wplyw pola (cewki 2mH 1,4mm) jednej indukowal prad w drugiej i daltego glosnik zaczal grac...i powiem ze sam sie zdziwilem jak glosno! ! Najglosniej gdy cewki znajdowaly sie jedna nad druga.
    Powoli zmierzam do mojego pytania:
    Pomyslalem ze skoro pole jedenj cewki wplywa na druga to pole cewki w filtrze dla glosnika srednio-nisko moze powodowac jakies znieksztalcenia poprzez wplyw na cewke z filtru wysokotonowego (sytyacja gdy kopulka ma filtr 12db/oktawe)
    Jak myslicie czy podzial zwrotnicy na dwie odzielne czesci umieszczone powiedzmy 50cm od siebie ma sens. To tylko moje rozwazania ale jestem ciekaw jaka jest prawda...pomiary by to mogly obalic lub potwierdzic...

pozdrawiam

tomsik, Ty to mądry jesteś:) sam bym tego nie wymyślił, ale tak myślę, że skoro w konstrukcjach za dziesiątki kpln zwrotnica jest na jednej płytce (raczej na płytce nie oszczędzają) to można to pominąć, ale może jest to sprawa odpowiedniego usytułowania cewek, np. prostopadle do siebie.
    Co do pomiarów, możny by wziąc kolumnę najlepie ze stromym filtrem na niskotonowcu i zmierzyć charakterystykę samego niskotonowca, a później kolumny z tym tylko, że odciąć sygnał do części zwrotnicy dla wysokotonowca i zoabczyć co się wyindukuje

Skomentuj

Czołem .
      tomsik oczywiscie ze pole magnetyczne jednego filtra ma wpływ na indukowanie sie szkodliwych napiec na cewce wfiltrze nr 2
      Zgodze sie takze z fpl ze jest to sprawa odpowiedniego usytułowania cewek ale dodam ze i oddalenia. Odległośc ma tu takze kluczowe znaczenie poniewaz ( jesli dobrze pamietam z lekcji ;-) jest do kwadratu więc nie musisz az tak ich oddalac

Skomentuj

jesli dobrze pamietam z lekcji ;-)
        a u mnie uczyli, że pole powieszchni bryły jest do sześcianu, ale to kwestia szkoły

Skomentuj

Ehh pisalem juz o tym chyba z rok temu żeby nie robić transformatora ze zwrotnicy.

Skomentuj

Ma ktos moze link do wypowiedzi Yoshiego? Chetnie by poczytal.

Skomentuj

kurde, jaki hajend

Skomentuj

Ja też bym chętnie poczytał, bo też składam zwrotnice, mam już wszystkie części i zaprojektowany wzór płytki, zostaje mi tylko wykonanie jej.

Skomentuj

Czołem.
                  Yoshi_80, jasne ze nie trafo . Jasne ze układ filtrów . Jasne tez ze PRĄD ZMIENNY jak w trafie.
                  Myśle ( domyslam się )ze:
                  sam równiez instynktownie nie dajesz cewy obok cewki wysokotonowego aby pasożyty były mniejsze .
                  Dbasz zeby kable do wysokotonowego były jak najlepsze
                  Naskórkowość itd była jak najmniejsza w cewkach ( średnica drutu itd.)
                  Zeby zwrotnica nie była blisko głosników
                  Jakość kondów była jak najlepsza
                  Są jak wiesz ludzie co "słyszą" jakość lutowań elementów i stosują mieszanki srebra ( dla mnie absurd)

Moim zdaniem z cewkami jest tak samo - tu tez mozna wiele poprawic i dbac o jakośc za niewielkie pieniądze. Jeśli zwrotnica ma znieść 120W a b.dobrze pracowac przy 60W i oczywiste jest ze pojawią się częstotliwości wyższe niż 50Hz to ja bym zwracał uwage na odległość pomiedzy cewkami. Myśle takze ze pasozyty w tonach średnich i wysokich bedą wieksze z powodu cewek (potrzebne są tam małe moce i prady) niz z powodu zastosowania ciut delikatniejszego przewodu ( bez skrajnosci prosze). Ostatecznie cewa od wysokich jest równolegle do głosnika wysokoton a przez cewe od wofera przepływa duzo prądu.

Skomentuj

Kiedyś w miesieczniku audio widziałem hi-endowe monitory i tam właśnie zwrotnica była podzielona na dwie częćci. Jak znajde to dołącze skan.

[ Dodano: 2004-09-26, 13:22 ]
                    Taką zwrotnice zastosowano w monitorach USHER AUDIO X-718. Cena za parę 3880zł.
                    Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                    X