Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piec basowy na Beymie 12 AG100

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Piec basowy na Beymie 12 AG100

Witam, posiadam głośnik Beyma 12 AG100, i chcę go zaaplikować do piecyka gitary basowej. Oto parametry głośnika:
    Qes- 0,900
    Qms- 3,350
    Qts- 0,709
    Fs- 60,00Hz
    Vas- 92,00l
    Xmax- 1,5mm
    Spl- 95,47dB
    Głośnik ten ciągnie do ok 18kHz, więc jakis driver wysokotonowy będzie zbędny.
    Jaką doradzilibyście obudowę dla tego potworka?

rozważam dwie drogi: bas-reflex, strojony na 60Hz, w obudowie 50litrów, oraz obudowa zamknięta ok 50litrów, co będzie lepsze:
    Załączam charakterystyki: pierwsza- obudowa b-r, druga- closed

Czy te moje 50litrów jest dobrze dobrane? głośnik ździerży mocowo?
    No i tak w ogóle co będzie lepiej grało?b-r czy zamknięta? Wiadomo, lepiej wygląda sprawa w closed, ale w końcu głośnik będzie napędzała gitara, więc charakterystyka nie musi być równa .. Doradzcie, coś, proszę
    Aha, i jak to jest z wytłumianiem budy z takim głośnikiem. Czy np closed trzeba wytłumiać tak mocno jak w normalnych kolumnach?
    Załączone pliki

obudowa zamknieta./... to jest glosnik do nadstawek typowy estradowy sredniak

Skomentuj

fs 60 hz.... nie wiem od ilu hz graja gitary basowe ale 60 to chyba zawysoko jak na moje oko...

Skomentuj

Witam, tak więc ok, zapodam go w zamkniętą. czy 50litrów będzie dobre?
        I jak to wytłumić??? pakować do środka gąbkę i full waty, czy tylko śladowo?
        Pozdrawiam

Skomentuj

do gitary basowej ten głośnik się zupełnie nie nadaje - jak masz dwa to zrob nadstawki jak masz jeden to juz zupełnie niewidze dla niego zastosowania :P

Skomentuj

Witam, ale głośnik juz mam i widzę dla niego zastosowanie. To jak z tym wytłumianiem? :)

Skomentuj

kombinuj.... zalezy co to za konstrukcja... zrobisdz obudowe i sam uslyszysz wkladajac material lub go wyjmujac...

Skomentuj

tajny, to że masz głośnik nie znaczy i pomysl jego zstosowania nie znaczy odrazu, że to dobry pomysł i dobry głośnik :P Ja to czarno widze...

Skomentuj

Czaruję...
                X