Witam, posiadam głośnik Beyma 12 AG100, i chcę go zaaplikować do piecyka gitary basowej. Oto parametry głośnika:
Qes- 0,900
Qms- 3,350
Qts- 0,709
Fs- 60,00Hz
Vas- 92,00l
Xmax- 1,5mm
Spl- 95,47dB
Głośnik ten ciągnie do ok 18kHz, więc jakis driver wysokotonowy będzie zbędny.
Jaką doradzilibyście obudowę dla tego potworka?
rozważam dwie drogi: bas-reflex, strojony na 60Hz, w obudowie 50litrów, oraz obudowa zamknięta ok 50litrów, co będzie lepsze:
Załączam charakterystyki: pierwsza- obudowa b-r, druga- closed
Czy te moje 50litrów jest dobrze dobrane? głośnik ździerży mocowo?
No i tak w ogóle co będzie lepiej grało?b-r czy zamknięta? Wiadomo, lepiej wygląda sprawa w closed, ale w końcu głośnik będzie napędzała gitara, więc charakterystyka nie musi być równa .. Doradzcie, coś, proszę
Aha, i jak to jest z wytłumianiem budy z takim głośnikiem. Czy np closed trzeba wytłumiać tak mocno jak w normalnych kolumnach?
Qes- 0,900
Qms- 3,350
Qts- 0,709
Fs- 60,00Hz
Vas- 92,00l
Xmax- 1,5mm
Spl- 95,47dB
Głośnik ten ciągnie do ok 18kHz, więc jakis driver wysokotonowy będzie zbędny.
Jaką doradzilibyście obudowę dla tego potworka?
rozważam dwie drogi: bas-reflex, strojony na 60Hz, w obudowie 50litrów, oraz obudowa zamknięta ok 50litrów, co będzie lepsze:
Załączam charakterystyki: pierwsza- obudowa b-r, druga- closed
Czy te moje 50litrów jest dobrze dobrane? głośnik ździerży mocowo?
No i tak w ogóle co będzie lepiej grało?b-r czy zamknięta? Wiadomo, lepiej wygląda sprawa w closed, ale w końcu głośnik będzie napędzała gitara, więc charakterystyka nie musi być równa .. Doradzcie, coś, proszę
Aha, i jak to jest z wytłumianiem budy z takim głośnikiem. Czy np closed trzeba wytłumiać tak mocno jak w normalnych kolumnach?
Skomentuj