Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiar współczynnika pochłaniania dwięku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiar współczynnika pochłaniania dwięku

Czy kto moze probowal wykonac taki pomiar.. mozna przeciez miedzy kolumna a mikrofonem umiescic testowy material (gabke,wate mineralna , itd) i porownac ktory material bardziej tlumi odpowiednie czestotliwosci.

Dobrze kombinujesz chyba, ale co z odbiciami? najlepiej by mikrofon lub głośnik "zamknąć" w danym materiale.

Skomentuj

co chcesz osiągnąć?
      musisz wziąść pod uwagę trzy parametry: pochłanianie, przenikanie i odbicie. wszystkie niezależne od siebie i wszystkie zależne od częstotliwości, kształtu, grubości i kąta ustawienia próbki. do tego dochodzą miesiące/lata na interpretację wyników.
      do czego ma ci to służyć? może lepiej ściągnąć od producenta odpowiednie parametry i wykresy?

Skomentuj

Zależ jaki materiał chciałbyś mierzyć. Np. wytłumienie to głównie iteresowałoby cię pochłanianie czyli raz mierzysz normalnie a raz z mikrofonem przysłonietym przez dany materiał.

Materiał na kolumny można by mierzyć głownie przez odbicie bo to by było najbardziej interesujące. Pomiar z mikrofonem skierowanym w kierunku materiału.

Przenikanie z pochłanianiem razem mozna by mierzyć np. przymocowyjąc mikrofon do badanej deski i wprowadzając ja w drgania sygnałem akustycznym.

Pomiary mogłybyć na tyle ciekawe ,że dały wynik w funkcji częstotliwości. Można by dobierać tak materiały tłumiace aby wytłumić jak najszerszy zakres.
        Największy kłopot chyba włąsnie byłby z wyciągnieciem odpowiednich wniosków ze zrobionych eksperymentów.

Skomentuj

Np. wytłumienie to głównie iteresowałoby cię pochłanianie czyli raz mierzysz normalnie a raz z mikrofonem przysłonietym przez dany materiał.
          No wlasnie o to mi chodzi:) Mozna sobie podzielic w tym momencie materialy na takie ktore pochlaniaja dany przedzial czestotliwosci (pasmo). Taki pomiar moglby byc dobry w kolumnie (w subie raczej nie chociaz mozna by dobrac taki material ktory bedzie lepiej tliumil niskie czestotliwosci) gdzie pracujemy z pelnym pasmem akustycznym.

Widze ze mozna wykonac kilka takich dosc ciekawych pomiarow (Przenikanie z pochłanianiem, odbicie ...)

Skomentuj

ws?ólczynnik pochłaniania dźwięku mierzy się przy użyciu rury Kundta wytwarzając falę stojącą. Poszperam trochę, popytam, może wymyślę jak zrobić coś takiego w warunkach domowych.
            Sam jestem tym zainteresowany, bo myślę ostatnio nad samodzielnym zrobieniem ustrojów akustycznych, takich, żeby pasowały mi do pokoju (takie pseudostudio).

Skomentuj

Czaruję...
            X