Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nie wiesz jak "obliczyć" obudowe - wejdź tu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie wiesz jak "obliczyć" obudowe - wejdź tu

Pomysł podsunął mi Takero Z wykonaniem bawilem sie sam. Mam nadzieje ze sie przyda :) Nie obiecuje ze bedzie dobre, ale mi liczyl Dobrze :)

Ze wzgledow iż nie kazdy wie o co chodzi i pyta na PW poprawilem sprzecik. Mam nadzieje ze teraz Kazdy sie pokapczy o co biega..

UWAGI MODERATORA

Posprzątałem temat - usunąłem wszelkie zbędne bądź nieaktualne posty oraz linki których nadmiar tutaj powodował że wiele osób nie wiedziało gdzie szukać akrusza...

Żeby teraz nikt nie miał problemów z jego znalezieniem:

Oto jedyny słuszny i aktualny link:
    >>>> http://diyaudio.pl/download.php?id=2825 <<<<

Aby temat ponownie nie został zaśmiecony podziękowania proszę wysyłać Autorowi poprzez PW, a tu zamieszczać jedynie sugestie , uwagi lub problemy które postaram się jak najszybciej wyeliminować.
    Takero

(PS. to starsza wersja programu http://diyaudio.pl/download.php?id=2758 )
    Załączone pliki

Skomentuj

Oto nowy program - link jest też wyżej - zaktualizowany :)
      Program został zmodyfikowany przez użytkownika GeTaS :)
      Załączone pliki

Skomentuj

Znając życie i tak zawsze znajdzie się ktoś kto będzie chciał wszystko na tacy.

Skomentuj

Witam,
          Zmodyfikowałem trochę plik i teraz dodatkowo można wyliczyć:
          1. Wzmocnienie wewnętrzne obudowy w poziomie
          2. Wzmocnienie wewnętrzne obudowy w pionie - są dwie opcje: szerokość i głębokość.

Zaletą takiego wzmocnienia jest idealne dopasowanie do ścian obudowy. Należy pamiętać aby we wzmocnieniach wywiercić otwory (przed montażem) dla swobodnego ruchu powietrza i zmniejszenia ich objętości.

Może komuś to się przyda?
          Załączone pliki

Skomentuj

jak ktos jest leniwy lub ma braki w matmie a zabiera sie za skrzynki do samochodu to tutaj macie pomoc
            http://www.rockfordfosgate.com/rftech/box_wizard.asp

Skomentuj

Pozwoliłem sobie nieco zmodyfikować arkusz do wymierzania obudów:

- zasadnicza zmiana dotyczy dołu i góry obudowy; elementy frontu i boków są tej samej wysokości. W tej wersji łatwiej jest kleić obudowę i ogólnie wydaje się solidniejsza. Patrząc na tutoriale i relacje z budowy większość konstruktorów wybiera to właśnie rozwiązanie
              - grubość płyty wiórowej/MDF w mm, a nie w cm
              - bardziej poglądowy rysunek obudowy
              - zmieniona kolorystyka (to oczywiście kwestia gustu, ale ta wydaje mi się bardziej czytelna)

http://janarolki.pl/downloads/Wymierz_bez_stresuv2.zip

Jeśli moderatorzy i/lub administrator uznają to za dobre rozwiązanie uprzejmie proszę o umieszcze nie w download diyaudio.pl (w tym miejscu nie może być na stałe)

Skomentuj

Nie podoba mi się jedna rzecz. Nazywanie wymiarów zewnętrznych wymiarami rzeczywistymi a bardziej litrażu paczki brutto litrażem rzeczywistym... Imo troszkę to jest mylące. Ale tak poza tym to spoko.

Skomentuj

Tak było w oryginale. Poproszę o propozycje.
                  Może dorobię jeszcze kalkulator kosztów: cięcie + koszt płyty.

Skomentuj

Niektorzy głupio gadają, jeśli ktos zrobil arkusz kalklulacyjny taki jak ten w excelu lub ten ze strony rockforda to nalezy z nich korzystac ! po co liczyc na kartce jak mozna wpisac i otrzymac wynik, to tak jakby wszystkie obliczenia robic pisemnie zamist policzyc na kalkulatorze.

Skomentuj

Dokładnie Rfck. Ja natomiast pozwoliłem sobie napisać mikro programik, który odpala się w oknie DOS'owskim i wylicza wszystko jak powyższy w exelu, z wyjatkiem "litrażu rzeczywistego" - wydaje mi się to zbędne, chyba że się mylę. Oczywiście jeśli są jakieś sugestie dotyczące dodatkowych obliczeń piszcie, zawsze można to zmodyfikować.
                      Załączone pliki

Skomentuj

Prosty, przydatny programik. Całkiem dobra robota

Skomentuj

Witam

Ja podszedłem do tematu troszkę inaczej. Moim zdaniem przy budowie obudów (przynajmniej Car Audio bo do tego robiłem program) przeważnie mamy podany litraż w jakim powinien pracować głośnik. Dlatego mój program działa troszkę inaczej podaje się litraż wewnętrzny jaki chcemy uzyskać (dodatkowo można podać litraż użytego głośnika dla dokładniejszych wymiarów) i 2 wymiary zewnętrzne paczki jakie chcemy uzyskać. Trzeci wymiar program dostosuje do litrażu. Program napisałem jakiś czas temu jest to na razie wersja alpha (nie mam zbytnio czasu, żeby go dokończyć) dlatego działają jedynie podstawowe funkcje czyli obliczenia dla skrzynki zamkniętej o kształcie prostopadłościanu.
                          Program wachciobox alpha
                          Mam nadzieję, że komuś się przyda

Skomentuj

Te wasze skrypty coś źle liczą ilość zużytego materiału.

Skomentuj

tobster, no to wskaz blad, popraw go i wrzuc tutaj - to stary plik wiec moga tam byc bledy ktorych dawno nikt nie sprawdzal

Skomentuj

Czaruję...
                              X