Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie głosniki niskotonowe 8' do suba.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tanie głosniki niskotonowe 8' do suba.

Witam.
    Czy moze mi ktoś polecić jakieś tanie głosniki niskotonowe do subwoofera?? Potrzebuje dwa głosniki, bo to dość nietypowa konstrukcja. Jak głośniki to i bym prośił o pomoc w budowie do nich zwrotek.

Std. pytania:
    -jakie pomieszczenie ?
    -ile kasy chesz wydać ?
    -do czego ma służyć ?
    -jaki napęd ?

Skomentuj

Jak słyszę tanie głośniki, to od razu na myśl przychodzi mi STX. Poszukaj w ich ofercie jakiegoś głośnika 8-calowego, mają ich kilka modeli.

Jeżeli masz na myśli zwrotnice pasywne, to czegoś takiego nie stosuje się w subwooferach. Po pierwsze koszty - niska częstotliwość odcięcia to konieczność zastosowania dużej cewki o dużej indukcyjności; poza tym należałoby tu pomyśleć o filtrze przynajmniej 24 dB/okt, a to jest dość skomplikowane i drogie rozwiązanie. Po drugie tyle elementów wpłynęłoby na zmianę charakterystyki głośnika w zakresie niskich częstotliwości. Po trzecie i chyba najważniejsze - znacznie spadłaby efektywność. Dlatego stosuje się filtry aktywne, które są tańsze i skuteczniejsze. Jedyną wadą jest chyba tylko konieczność wpięcia ich w tor sygnałowy przed samym modułem wzmacniacza (co nie zawsze jest możliwe przy seryjnie produkowanych wzmacniaczach).

Skomentuj

djmunio, jakiego suba chciałeś zbudować?
        miał to byc sub pasywny - podłączany do wzmacniacza,
        czy sub aktywny z wbudowanym wzmacnaiczem?

Skomentuj

Moim zdaniem TONSIL GDN 20/80/2 nie jest jakis piekielnei drogi i jest takze dobrym glosnikiem

Skomentuj

Witam. Czy mozecie mi podpowiedziec jaki glosnik moge wlozyc do zamknietej obudowy 15 litrowej? Moze tez byc do BR, poniewaz w kazdej chwili moge zrobic otwor na tunel. Pozdrawiam .

Skomentuj

Jaka kasa, jakie zastosowanie, jaki wzmak , jakie pomieszczenie ?

Skomentuj

Pomieszczenie okolo 3 x 4 metry. Chcialbym rowniez tego samego suba wozic w samochodzie. Prosze o orientacyjne informacje na temat glosnika. Jaka kasa? Powiedzmy ze do 60zl . Dzieki z gory i pozdrawiam :))

[ Dodano: 2006-04-02, 20:07 ]
                Aha, chcialem dodac, ze wzmaka mam 2 x 100 RMS wiec troche zapasu jest :)

Skomentuj

20 120 4 AW, ja mam w 18l br, 3l może nie zrobią dużej różnicy...
                  Chcesz wzmaka stereo na suba ?:|

Skomentuj

No nareszcie mam neta znowu w domu.(mała awaria anteny była) Tak wiec sub by był napędany ampli pioneera. No i to aktywny chcialbym zrobic. A cena... hmm... tak do 250-300zł. Pomieszczenie to około 3mx5,5m

[ Dodano: 2006-04-03, 08:45 ]
                    A zastosowanie to do muzyki najcześciej, do ogladania filmow i na domowe imprezki.

Skomentuj

w takim pomieszczeniu minimalny wzmacniacz jaki się jako tako nada to mostek tda...
                      Na nic lepszego kasy nie masz...
                      Ew może udałoby Ci się holtona 200w sklecić ...
                      Wartoby nieco dołożyć i zrobić np holton 200w + stx ap...

Skomentuj

No to poczekam troche i więcej kaski uzbieram. Na dniach zamiejszcze projekt takiego suba, kiedys co chce zrobic (gdzieś znalazłem taki projekt zanim zacząłem sie interesować DIY) i pomożecie mi do tego dobrać zwrotki i głośniki oraz powiedzcie czy wart taki robic. I to by byl penie pasywny.

Skomentuj

Po co robić pasywnego suba ?:|

Skomentuj

Sub pasywny i tak musi mieć jakiś wzmacniacz i ostatecznie każdy musi być aktywny, Pasywny nie gra :/

Skomentuj

wiciu87, = KOBIETA??

Skomentuj

No to zobaczymy nie znam się jeszcze tak dobrze dopiero co niedawno zaczołem się interesować DIY, więc liczę na waszą pomoc. A wieczorem już wrzuce projekty tego suba co chce zrobić.

[ Dodano: 2006-04-04, 22:06 ]
                                No więc tak ten projekt to gdzieś kiedyś dostalem od kogoś kto kupił na allegro.

I piszę to co tam było (w skrócie) nie wiem czy to było dobrze liczone i wogóle ale liczę na waszą pomoc, bo chcę zrobić konstrukcję na podobieństwo tej... Pomożcie mi dobrać głośniki odpowiedznie wymiary skrzyni i resztę. Tutaj teraz napisze co tam jest w tym poradniku jak zbudować suba.

POTRZEBNE MATERIAŁY

-płyta wiurowa (meblowa) o grubości od 12-20mm najlepiej 16-18mm
                                -gąbka o grubości ok. 2cm do wytłumienia subwoofera w środku
                                -silikon do uszczelnienia ścianek
                                -2 głośniki niskotonowe (basowe) o średnicy 20cm - wymiary skrzyni można nieznacznie zmienić w celu dopasowania do głośnika
                                -tunel bas reflex o średnicy wewnętrznej 10cm i długośni 10cm
                                -drut miedziany (na zwrotnice) o grubości od 0,7mm do 1,5 hm i tego drutu to pasowało by tak z 1kg

KUPNO GŁOŚNIKA – ZWIĘKSZENIE – ZMNIEJSZENIE ROZMIARÓW SKRZYNI

Wybór głośnika pozostawiam wam, w tym subwooferze będą potrzebne dwa identyczne głośniki – montarz różnych głośników jest niedopuszczalny. Zastosowane głośniki wiadomo czym większej mocy tym lepsze, ale przy zastosowaniu najtańszych niskotonowych głośników też to będzie fajnie grało. Dlatego nie umieszczam przykładowego głośnika, każdy zastosuje taki na jaki go będzie stać ważne żeby były o średnicy 20cm i żeby był niskotonowy.
                                Standardowo głośnik w tej skrzyni miał średnice 20cm – ja posiadałem głośnik 20cm ale miał on bardzo potężny magnes z otworem przelotowym służącym do chłodzenia cewki i musiałem nieznacznie powiększyć obudowe. Obudowe można nieznacznie zwiększyć – zmniejszyć pamiętając oczywiście o zachowaniu proporcji. Nie robi się tego w ten sposób że zwiększa się długość każdej ścianki o długość ok. 2cm ponieważ proporcje się nie będą zgadzać.
                                Robi się to w taki sposób że ok. mamy ściankę o długości 50cm i chcemy ją zwiększyć o 2cm. Liczymy na kalkulatorze 2/50=0.04 wyszedł nam wynik czyli nasze 2cm jest to 4%=0,04 naszej długości. I teraz wartość długości – wysokości każdej ścianki mnożymy razy 1,04=104% ok. inny bok ma długość 25*1,04=26cm i wychodzi nam jaki mamy wymiar ścianek
                                Pamiętajcie o tym że niepowinno znacznie zmieniać wymiarów ponieważ zmienia się wtedy objętość – a przy zmianie objętości powinno się obliczyć jeszcze raz średnice otworu bas reflex i długość tunelu !!!

Wymiary zewnętrzne skrzyni

Wymiary zewnętrzne skrzyni:
                                Długość x wysokość x szerokość
                                54cm x 43,3cm x 31,5 cm

Moja skrzynia była robiona przy grubości płyty wiórowej 18mm, poniżej przedstawiam wymiary gotowych pociętych elementów dla płyty 18mm – ale przed pocięciem płyt na wymiar proszę sprawdzić czy nie popełniłem błędu, ja montowałem płyty na zakładke – może wy macie inny sposób – a wtedy wasze wymiary płyt się zmienią.

31,5 x 54 - pokrywa górna
                                39,7 x 27,9 - ścianka przednia w której będzie wykonany otwór bas reflex
                                39,7 x 27,9 - ścianka tylnia
                                54 x 27,9 - dolna część skrzyni
                                54 x 41,5 - ścianka boczna
                                54 x 41,5 - ścianka boczna
                                39,5 ??? x 39,7 - skos wewnątrz obudowy w niej należy wykonać otwór na głośnik, długość skosu zależy od kąta jaki będzie między ścianką a skosem najlepiej 45 stopni

WIDOK SKRZYNI Z RÓŻNYCH STRON

MONTAŻ GŁOŚNIKÓW

Głośniki montujemy do ścianki skośnej po wcześniejszym wykonaniu otworu o odpowiedniej średnicy.
                                Należy dokładnie przykręcić głośniki, najlepiej jeżeli się da to przykręcić śrubami tak aby jedną śrubą przykręcać naraz dwa głośniki. Głośnik nie ma prawa się ruszać. Proszę zwrócić uwagę czy membrany obu głośników nie kolidują ze sobą albo ze ścianką skośną.
                                Otwory na śruby w ściance skośnej można wykonać przed wkręceniem jej do obudowy.

WYKONANIE ZWROTNICY

Wykonanie Prostego filtru dolnoprzepustowego – który będzie składał się wyłącznie z cewki powietrznej która będzie obcinała nam wysokie częstotliwości, jest to najprostszy filtr ale na potrzeby subwoofera taki wystarczy (chodzi nam tylko o bas).
                                Należy zrobić dwie identyczne cewki jedna cewka do jednego głośnika – w głośniku w miejscu gdzie podłączamy przewody mamy oznaczenia + lub -. Jedną cewkę podłączamy szeregowo na przewodzie doprowadzającym + a drugą na przewodzie doprowadzającym -. (nie jestem pewien czy jest to konieczne, ale na pewno nie zaszkodzi).
                                Cewki podłączamy szeregowo.
                                Cewke robimy z drutu miedzianego nawojowego ja robiłem z drutu o średnicy 0,95mm. Średnica powinna mieścić się w przedziale 0,7-1,5mm.
                                Czym grubszy drut tym nasza cewka ma mniejszą rezystancję (to dobrze) ale ma też większe rozmiary (a to żle) – należ dobrać pośrednią wartość średnicy drutu – najlepiej 1mm
                                Ciężko przewidzieć ile trzeba kupić drutu aby go nie zabrakło. Wszystko zależy od grubości drutu, cewka będzie ważyć o 50% więcej przy przekroju 1,5mm niż przy 0,95mm. Najlepiej to chyba kupić 1kg drutu. Najwyżej trochę zostanie.
                                Cewke nawijamy na szpule o wymiarach: a=25mm b=40mm c=100mmm
                                Rysunek szpuli poniżej. Dla laików: (wystawiamy jeden drutu poza szpule, zaczynamy nawijać, nawijamy tak jakbyśmy nawijali nitkę na szpulkę do nici, tylko najlepiej żeby nawijać warstwami a nie chaotycznie)

Cewkę można nawijać na rozbieraną szpulę i ja tak zrobiłem, po nawinięciu cewki szpule rozbieramy a cewkę dokładnie owinąć taśmą klejącą aby ją wzmocnić i chronić uzwojenie przed uszkodzeniem. Zachować przy tym kształt i wymiary cewki.
                                Wykres poniżej przedstawia zależność liczby zwojów od indukcyjności cewki – powinno się obliczyć ze wzoru jaką indukcyjność powinna mieć nasza cewka, niestety większość producentów albo dostarcza nam fałszywe dane dotyczących głośnika albo nie dają ich wcale. Potem powinno się odczytać dane z tabeli.

My poradzimy sobie bez tego. Ilość zwojów mieści się w przedziale 300-400. Najlepiej jest to zrobić doświadczalnie. W tym momencie powinniśmy mieć skrzynie bez górnej pokrywy z przykręconymi głośnikami. Podłączmy prowizorycznie głośniki, wciśnijmy tunel. Załóżmy górną pokrywę (bez przykręcania), połóżmy coś ciężkiego na nią (najlepiej niech ktoś usiądzie). Lepiej nawinąć za mało niż za dużo. Proponuje nawinąć 300 zwojów przeciąć przewód i sprawdzić jak gra na jednym głośniku. Powinno być dobrze, gdyby dźwięk był zbyt przytłumiony można odwinąć część przewodu.
                                Drut z którego wykonujemy cewkę może być z kilku kawałków, w celu złączenia należy zdrapać kawałek lakieru z przewodu, następnie skręcić dwa końce przewodu, następnie dokładnie je zlutować (jest to bardzo ważne!!!!!), potem owinąć taśmą klejącą w miejscu łączenia (miejsce łączenia powinno być włożone do specjalnej rureczki ale u nas wystarczy izolacja)

PODŁĄCZENIE

Teraz należy podłączyć cewki do głośników i do naszego wyjścia zewnętrznego. Należy pamiętać że jeden głośnik jest obrócony fazowo czyli w jednym głośniku należy + ze wzmacniacza podłączyć na – na głośniku, a – ze wzmacniacza na + na głośniku. A drugi głośnik normalnie + do + i – do -. Jeżeli źle podłączymy jeden głośnik będzie tłumił drugi.
                                Aby sprawdzić czy jest dobrze podłączone należy podłączyć dwa głośniki zobaczyć jak gra i jeden z nich odłączyć jeżeli bas się zmniejszył to wszystko jest OK. A jeżeli bas się zwiększył to znaczy że źle podłączyliście.
                                Przewody najlepiej dać jak najkrótsze i przykleić je do ścianek żeby nie latały.
                                Jedną cewkę podłączamy do jednego głośnika, cewki też powinniśmy dobrze przykręcić do obudowy.
                                Poniżej przedstawiam schemat podłączenia głośników

Wyklejenie ścianek wewnętrznych gąbką

Wszystkie wewnętrzne ścianki subwoofera łącznie ze skosem wyklejamy gąbką o grubości 2cm. Można ją przykleić klejem polimerowym. Gąbka wygłuszy nam subwoofer – przy dobrze zrobionej zwrotnicy i dobrym wygłuszeniu dźwięk muzyki powinien być ledwo słyszalny, powinien być sam bas!!!

Ostateczne skręcenie skrzyni

Uszczelniamy silikonem ostatnią ściankę i skręcamy.

Założenie tunelu na otwór bas reflex

Zakładamy tunel – najlepiej przykleić lejem

PODŁĄCZENIE DO WZMACNIACZA

Podłączamy wzmacniacz pamiętając że jeden głośnik należy obrócić fazowo

USTAWIENIE W POMIESZCZENIU

Ustawiamy w pomieszczeniu – Największy bas uzyskamy ustawiając subwoofer w rogu pomieszczenia. Ustawić należy na dolnej ściance aby środek otworu znajdował się ok. 10cm od ziemi.

i to tyle mniejwiecej co było w tym poradniku. Co sądzicie o tym rozwiązaniu?? czekam na wasze odp.

P.S
                                Jak ktoś chce to mogę wysłać całość dokładnie na mejla...

Skomentuj

Czy ten glosnik co mi podales wyzej ktory gra u Ciebie w 18 litrach BR jest firmy STX ?

Skomentuj

Wybór głośnika pozostawiam wam, w tym subwooferze będą potrzebne dwa identyczne głośniki – montarz różnych głośników jest niedopuszczalny. Zastosowane głośniki wiadomo czym większej mocy tym lepsze, ale przy zastosowaniu najtańszych niskotonowych głośników też to będzie fajnie grało. Dlatego nie umieszczam przykładowego głośnika, każdy zastosuje taki na jaki go będzie stać ważne żeby były o średnicy 20cm i żeby był niskotonowy.
                                    Ten cytat wystarczy do oceny całości...

[ Dodano: 2006-04-05, 21:55 ]
                                    wiciu87, jeśli to było do mnie to tak - to STX

Skomentuj

Tak kobieta !! Nie wiedziales ??!!?!?!?!

Skomentuj

Zamieszczone przez wiciu87
                                        Pomieszczenie okolo 3 x 4 metry. Chcialbym rowniez.........
                                        na bank kobieta sory za off

Skomentuj

Czaruję...
                                        X