Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

probemy z fazą oraz impulsem w 2,5way ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

probemy z fazą oraz impulsem w 2,5way ??

Witam.. mam pytanie odnośnie aplikacji m18wh a w zasadzie w ogóle aplikacji do 2,5way .
    Mianowicie czy aplikacja jednego z głośników do closed a drugiego do br nie zafunduje mi poważnych problemów z fazą oraz różnymi impulsami ??? Ponieważ inaczej głośnik się zachowuje w closed, a inaczej w BR . Choć z jednej strony w br ma ohydny pik miedzy 600 a 700 hz .. Wiec jak dla mnie ma to sens jeden w br wspomaga drugiego w closed a potem jest odcięty ; przez zwrotnice a ten drugi w closed ciągnie już aż do tych 2500.Ponieważ 2xbr chyba odpada z powodu tego ohydnego podbicia a closed zbyt nisko tez nie zejdzie wiec sam nie wiem czy te problemy z fazą (o ile takowe wystąpią) da się wyeliminować za pomocą zwrotnicy ;> i oczywiście pomiarów ?

ps: czerwony kolor to closed 11l
    żółty to br 20l
    Załączone pliki

aplikacja jednego z głośników do closed a drugiego do br nie zafunduje mi poważnych problemów z fazą oraz różnymi impulsami ???
    Mi sie wydaje ze to nic nie powino zmienic. TO tak jak bys mial do zestawu np. stereo na closed Suba BR :)

Skomentuj

Kiedyś też tak myślałem że w układzie 2,5way można by było jeden głośnik do zamkniętej obudowy a drugi do bass-reflex włożyć aby połączyć zalety jednej i drugiej obudowy... jednak po zmontowaniu układu zdziwiłem się (efekt był odwrotny do zamierzonego). Miałem duże problemy ze zgraniem fazowym a basu było niewiele jak na dwa duże głośniki niskotonowe i na dodatek pogorszona dynamika.
      Moja rada to obydwa głośniki umieścić w obudowie bass-reflex.

Skomentuj

Opisany problem jest baredzo typowy i potwierdzajacy ze 2,5 nie jest prosta konstrykcja.
        Warto sie przyjrzec konstrukcjom np z katalogu Intertechnik, gdzie jasno widac ze wspomaganie basem glosnika z malej zamknietej , jest dwoma przetwornikami np lub jednym wiekszym , po drugie sekcja basowa jest duzo szybciej cieta a zatem elementy zwrotnicy nawet 6dB/okt sa wielkich wartosci i przewaznie (co nalezy potwierdzic pomiarem) podlaczenie jest odwrotne w fazie. Osobiscie twierdze ze wspomaganie basu najlepiej wykonac tandemem glosnikow zeby naprawde skuteczne bylo lub dobrym wiekszym jak wyzej napisalem (stratu w elementach zwrotnicy z elementow o sporych wartosciach i obnizenie efektywnosci wraz z czestotliwoscia sa na tyle duze ze trzeba miec sekcje basowa o podwyzszonej skutecznosci zeby wogole byl sens). Mniejszy glosnik nisko sredni w zamknietej lub tez otwartej powinien byc bardzo dobry i przewaznie inaczej zawieszony.W konstrukcjach 2,5 najczesciej stosuje sie przetworniki do 16-17cm jesli sa tej samej srednicy, wieksze niezwykle rzadko. Wieksze jak w Wharfedalach 3,5 drogi raczej, ale tez maja zroznicowana konstrukcje.

Skomentuj

Czaruję...
        X