Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Do posiadaczy hornow na ARZ 660X

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Do posiadaczy hornow na ARZ 660X

Robiliscie jakies filtry zeby uspokoic srednice, a moje zdanie jest takie na ten temat (jeszcze nie skonczylem tylko po podpieciu tego prowizorycznie) no i rzeczywiscie srednica zabardzo "krzyczala" i byla pusta, ale odrazu uslyszalem gdzie jest problem. Wsadzilem troszeczke wytlumienia (watoliny) za glownik i co sie stalo?? srednica sie uspokoila i zaczela grac bardziej neutralnie, jak skoncze je robic to pobawie sie jeszcze z gabka itp zeby znalesc najlepsze rozwiazanie. Wiec powiem tylko tyle zrobcie tak jak napisalem, sprubowac nie zaszkodzi :)

Owszem,ale chyba zapominasz że to tuba a robiąc takie zabiegi doprowadzasz to niekontrolowanego zaburzania jej działania.Zrób lepiej RLC,lepiej na tym wyjdziesz.
    Ja na dzień dzisiejszy mam 8ohm,10uF,100uH i jest o niebo lepiej.
    Ale jeszcze sobie z tym powalcze,może coś uzyskam.

Skomentuj

no tak wytlumienie zwalnia predkosc fali dzwiekowej, ale nie taka ilosc, tam tego jest troszeczke za glosnikiem, wiadomo ze w tubie poiwstaja poterzne fale stojace zwlaszcza za glosnikiem a to troszeczke to eliminuje

Skomentuj

W tubie nie stosujemy zadnego tlumienia watami, gabkami, tamponami.
        Jesli nei chcesz sie bawic filtrami - equalizer 15 punktowy lub wiecej i masz sprawe rozwiazana.

Skomentuj

ja wiem ze sie nie ztosuje, ale filtry i inne sprawy mnei nie bawia, wole to rozwiazac naturalnie, po za tym ze zmienia tylko srednice to nic wiecej nie zmienia wiec skoro to tylko daje lepszy efekt to czemu nie zastosowac,
          tomaszo, probowales wogule takie cos zrobic?? moze zanim sie wypowiesz potestujesz

Skomentuj

Przeprzaszam... jak mam to rozumiec? Ze nie wiem co to przyniesie? Equalizacja nie pogarsza dobroci, nie powoduje przesuniec fazowych itd. w takim stopniu jak stosowanie filtrow RLC. Mowie o dobrych equalizerach.

Jesli chodzi o tlumienie - przepraszam... czy robisz sobie jaja? Z siebie czy ze mnie? Nie wypowiadam sie na tematy, o ktorych nie mam pojecia. Dlatego nie znajdziesz mnie na forach historycznych. Nie stosuje sie tlumienia w tubach z wielu przyczyn, rusz lepetyna z jakich. Nie mowie, ze nie mozna sprobowac, ale przyniesie to wiele zmian negatywnych na innych plaszczyznach, nawet jak Ci sie pozornie cos uspokoilo.

Nalezy zalatwic sprawe na poziomie equalizacji lub filtracji.

Skomentuj

reoddai, nie zrozum Tomcia źle.On ma w tym doświadczenie i wie co mówi.
              Zresztą pobaw się hornresp-em,zobaczysz jakie się cuda dzieja przy minimalnych nawet zmianach.
              To raz,dwa to gdybyś nadział to na mikrofon i zmierzył z gabką i bez to bys sie zdziwił bardzo jak byle szmatą osłabiasz działanie samej tuby.A przecież nie po to robimy tubke żeby ją w jaki kolwiek sposób ograniczać,prawda?
              Więc może skuś się jednak na rlc,nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

Skomentuj

W teorii wlozenie czegos watolino-podobnego wytlumi wyzsze cz. te nizsze wcale nie sa takie proste to zlikwidowania, takze mozliwe ze inaczej by to wygladalo. Jak jest w praktyce trzeba sprawdzic. Akurat nie mam przy sobie niczego co moglbym wsadzic do tunelu horna. BTW. gdzies widzialem taki patent, ze caly tunel tuby ( w cos ala mini tubach, mialo to moze z 50cm wysokosci) bylo cale zapchane watolina zeby "wydluzyc" tube.

pozdro

Skomentuj

( w cos ala mini tubach, mialo to moze z 50cm wysokosci)
                  poszukaj tego czegoś proszę Cie bardzo..
                  zależy mi :)

Skomentuj

znalazlem

wyglada to tak:

http://www.lautsprechershop.de/hifi/images/m_horn.jpg

uzyte przetworniki:
                    - Seas W 111
                    - Seas KT 19F

Skomentuj

To raczej jest LT a nie horn.

Skomentuj

Wytlumacz mi dlaczego tak sadzisz? Zeby nie bylo ze cos wymyslam, to normalnie mozna kupic jako kit do zlozenia (albo gotowe, nie wiem jak to dokladnie wyglada) pod nazwa "Mikro horn".

pozdr

Skomentuj

Uzytkownik, ja juz się spotkałem z różnymi dziwadłami.
                          Co mi tu nie pasi,to wytlumienie,chyba wiesz doskonale w jakim zakresie się wykorzystuje promieniowanie tuby i jak sie ona zachowa jak ja tak wypchamy.To psuje całą regułe horna.
                          Częściowo domyslam się co autor tego projektu chciał osiągnąć,ale to nie jest to czego my szukamy.
                          Proponuję poszukanie materiałów z hasłem "klipsch" w tle,wiele mówi,wiele wyjaśnia.Ale takim cudakom jak powyżej mówi jednoznacznie "nie".
                          Tuba to tuba a nie laleczka wypchana szmatkami.

Skomentuj

Rozumiem. Moze taka krotka tuba do tego wytlumiona daje jakies ciekawe efekty,ale nie wiem i nie chce sie klucic. Dalem link do informacji magika, bo prosil. I koniec ide spac. Dobranoc wszystkim.

pozdto

Skomentuj

Spoko,tu nie chodzi o to aby się kłócić.To błędna droga.Tu trzeba eksperymentować i tyle,i każda informacja jest na wagę złota.Choć ja musze twardo powiedzieć że jeśli typowy horn to typowy horn,bez "obcych materiałów" wewnątrz.
                              Jesli ktos ma jakieś "ale" to niech zapozna sie ze strona teoretyczna działania takich układów.Nic więcej nie powiem.

Skomentuj

TL sie tlumi, zeby stojace oslabic (moga powstac jak jest puszczona wysoko) jak i wydluzyc tunel, pozbawic charakterystyke pagorkow. Tuby sie nie tlumi, Umbi powiedzial dlaczego - bo to oslabia jej dzialanie i powowduje, ze to co jest z duzym prawdopodobienstwem obliczone szlag trafia. Nie chcecie wierzyc - to pchajcie szmaty w tube, powowdzenia. Prosze tylko nie wprowadzac zametu ludziom, ktorzy to beda robic - bo efekt z wykonanej pracy im nie zrekompensuje czasu wladowanego w calosc, nie mowiac o pieniadzach, jak se szmat napchaja w srodek. Koniec z mojej strony dyskusji na retoryczne tematy.

Skomentuj

bylem w pracy i dlatego nic nie odpowiadalem, a wiec sprawdzalem bez wytlumienia i z wytlumieniem DODAM RAZ JESZCZE ZE TO JES MALUTKA ILOSC TYLKO Z+NA SCIANCE ZA GLOSNIKIEM, i bez wzglednie wygrywa wersja z wytlumieniemw basie nie zmienia to wogule nic bo fale sa za dlugie jak dla tak malej ( 1cm ) warstwy watoliny za glosnikiem, wiec nie bede stosowal nic wiecej skoro mi sie tak podoba jak jest :]

Skomentuj

magik, co do tego wytłumiania tuby to faktycznie skoro wytłumienie powoduje spowolnienie fali to powoduje również jej skrócenie dla konkretnej częstotliwości =>> lambda=v/f.
                                    Zatem faktycznie można by się spodziewać zmniejszenia wymiarów samej tuby.
                                    Teraz odnośnie tego że wytłumianie wszystko zepsuje. Pewnie że jeżeli tuba była policzona i zoptymalizowana do pracy bez wytłumienia i się do niej napakuje szmat to wszystko popsujemy. Jeżeli by tak jednak od początku założyć że będzie wytłumiona i tak ją policzyć to kto wie może zadziała całkiem nieźle. W sumie to z zasymulowniem tuby dla innych prędkości dźwięku nie powinno być problemu - Hornresp ma ten parametr konfigurowalny. Problemem może być jedynie prawidłowe określenie prędkości dźwięku w wytłumionej tubie. Ale znając orientacyjnie zakres zmian możliwy do osiągnięcia możnaby wyliczyć tubę gdzieś w tym zakresie i potem spróbować dobrać taką ilość wytłumienia żeby osiągnąć zamierzony cel.
                                    A teraz jeszcze moje spostrzeżenie co do osłabienia działania.
                                    Bardzo możliwe że wytłumienie osłabi nieco działanie tuby (nawet tkiej liczonej pod wytłumienie) bo jej główną cechą jest dopasowywanie impedancji akustycznej jednego środowiska do imepdancji drugiego. Wstawiając wytłumienie z pewnością nie porawiamy tego dopasowania. Niemniej jednak uważam że temat jest ciekawy i możnaby poeksperymentować. Zaznaczam jednak że poeksperymentować - jeżeli ktoś jest zainteresowany gotowcem to z pewnością lepiej skopiować to co zostało zrobione i dopracowane.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X