Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

odnośnie bass-reflex'u

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

odnośnie bass-reflex'u

mam w planach wykorzystać gotową skrzynię z altusów110 do budowy kolumny, ale ciężko będzie dostroić chyba efekt b.r. w związku z tym, czy takie nieodpowiednie dostrojenie spowoduje pogorszenie odsłuchu, czy tylko nie da tego efektu lepszego basu na niższych częstotliwościach? a może będzie efekt da o sobie znać na innej częstotliwości dźwięku? bo tak na dobrą sprawę to trudno dostroić głośnik z rurą (a programy mające w tym pomóc też szaleją np. jak zmieniam litraż to nie zmieniają w ogóle wymiarów rurki, a wydaje mi się że tak powinno być)ale będę wdzięczny za każdą informację

Podstawydo przeczytania.
    Strojenie br to nie tylko sluszalny efekt, takze odciazenie lub przeciazenie glosnika.
    Zatem moze byc roznie.Siegnij do zrodel.Na malych mocach mozesz spokojnie eksperymentowac.

Skomentuj

że b.r. odciąża głośnik wiem, bo to jest wszędzie pisane, ale że można przeciążyć? o co chodzi? może o wytrzymałość mocową, jeśli obudowa będzie zbyt duża?

[ Dodano: 2006-04-07, 16:30 ]
      może mi ktoś pomóc...mam głośnik basowy RX-122 o śr.30cme=200W; Qts=0,26;VAS=50l; Fs=30Hz. Z obliczeń wynika, że obudowa powinna mieć 14l i tak liczą różne programy, ale to trochę niedorzeczne. mam obudowę o wym. zew. 65x33x28,5cm (HxWxD)i są w niej 2 rury wylotowe o śr. 6cm i dł. 9,5cm. Czy taka obudowa, z takimi rurami, nadaje się do tego głośnika. Bo moje obliczenia i pomysły już się wyczerpały. Problem chyba tkwi w parametrach głośnika, bo jest on dość efektywny(94dB)i ma małe Qts w stosunku do VAS. Niech się ktoś zlituje i poradzi...z góry dzięki

Skomentuj

może arty poczytaj - tam wszystko jest napisane ...

Skomentuj

to teraz pytanie, na które nie znalazłem nigdzie odp. czy można zastosować po prostu wylot w kolumnie bez rury(czyli teoretycznie bez strojenia chyba), tak żeby wydmuchać trochę powietrza(bo z moim Qts nie ma mowy raczej o obudowie zamkniętej), jak bardzo wpłynie to na odsłuch?

Skomentuj

Widze że ta rozmowa nie ma sensu - zamiast czytać arty to zadajesz pytanie,
            na które odpowiedzi zna każdy z elementarną wiedzą zdobytą po poświęceniu godziny na przeczytanie artów...
            Póki co zamykam temat ...

Skomentuj

Czaruję...
            X