Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 3-way Vifa&Visaton

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 3-way Vifa&Visaton

Chciałbym zrobić kolumny 3drożne. Na teraz głośniki o jakich myśle to:
    -niskotonowy Vifa P21WO-10-08
    -średniotonowy Visaton w170s
    -wysokotonowy Visaton sc10n
    Czy to dobre połączenie głośników ??
    Wzmacniacz jaki mam to Sharp 8800 wraz z oryginalną wieżą. Na początku chciałem zrobić 2.1 ale do sharpa tego nie podłącze bez rezygnacji w stereo lub większych przeróbek. Czy kolumny z tych głośników co podałem wyżej zagrają dobrze, a te niskotonowe dadzą w miarę przyzwoity bas - aktualnie mam subwoofer na stx 27/150.
    Z góry dziękuje za odpowiedź.

Nie wiem czy na średnicę nie byłoby lepiej dać W130 zamiast 170, skoro i tak dla dolnego zakresu przewidujesz osobny głośnik.

Skomentuj

W sumie tak, dopiero zaczynam ten projekt. Najbardziej interesuje mnie opinia o tej Vife. Czy to jest dobry głośnik i czym różni się od młodszego brata P21WO-39-08 ?

Skomentuj

Jestes początkującym i chcesz robić 3way??? Ja też chciałem ale mi odradzono i posłucham tych rad. W 3way masz droższą zwrotnice, trzeba miec sprzęt pomiarowy, itp. Lepiej zrób 2,5way. Np. na 2xSPH176+SC10
        a jesli bys się pokusił ogłośniki z Holandii to np. 2,5 way na 2xVifa M18Wh-08-08+Vifa DX25

Skomentuj

jawoks,
          hmm. Musisz sie zastanowic dokladnie nad tym co chesz osiągnąć i co ma być twoim celem. Jezlei glosniki mją byc głównie do stereo to pomyśl o chwalonej Vifie M18WH w 2-droznej konstrukcji (po co ci az 3drogi). Po co utrudniac sobie zycie
          Ja wybralem kino 5.1 i visatona w130 bo jest ekranowany i wystrepuje w ruznych wersjach omowych - duze pole do popisu a kino tworzy spojna calosc. A niskie tony uzupelni prawdopodobnie TIW xs Visatona. Dokladnie sobie wszystko przemysl. Twoja propozycja mysle ze jest nieco chybiona w stosunku jakość/cena.

Skomentuj

Raczej już zdecydowałem się na kolumny 3-way. BORO nie będę robił subwoofera, chcę mieć w miarę przyzwoite stereo, które będzie miało przyzwoity basik, z tego, co wiem Vifa spełni swoje zadanie do pokoju poniżej 25 mkw, mój ma ok 18mkw. Vifa M18WH niestety przekracza mój budżet. Vify P21 chcę kupić używane.
            Co do zwrotnicy to myślałem nad janbo, ale nie wiem jak to się sprawuje. Jak będzie trzeba to zrobi się samemu. Nie spieszy mi się. Jak na razie głośniki jakie chcę wykorzystać to:
            Vifa P21WO-10-08, Visaton w130s, Visaton sc10n.

Skomentuj

zwrotnice tylko i wylacznie samemu.
              janbo sie nienadaje do takich dobrych glosników,nawet do slabszych ich sie niedaje...

Skomentuj

Więc trzeba się troche pomęczyć i zrobić samemu

Skomentuj

Czaruję...
                X