Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny na STX

Witam,

planuję zrobić dwie kolumny głośnikowe. Zdecydowałem się, że do ich budoey użyję tanich STX'ów. W większości konstrukcjach zauważyłem, że stosowane są dwa niskotonowce, jeden średni i jeden gwizdek. Czy rozwiązanie: jeden niskotonowy, dwa średnitonowe i jeden gwizdek jest złe?

Do swoich kolumn planuję wstawić:

GDN-17-80-4-SS
    GDM-14-100-8-SS x2 (równolegle)
    GDWT-8-150-4-PJ

Co myślicie o takiej konfiguracji, czy bas nie będzie za cichy w stosunku do tonów średnich? Dodam, że posiadam subwoofer na głośniku Alpharda :/

Pozdrawiam

Zdecydowanie pomyłka. Średniotonowce stxa to porażka jakich ze świecą szukać. Ja użył bym dwóch GDN17-80-4ss a jeszcze lepiej 18SW i nawet pokusił bym sie może o 2,5Way. Wysokie stxa to też niezbyt trafny wybór, warto poszukać jakiegoś tonsila albo SC10N visatona, który zdeklasuje stxa i tonsila. To co zaproponowałeś nie ma racji bytu z bardzo wielu powodów a chyba najważniejszym będzie to, że jest zupełnie nieopłacalne.

Skomentuj

W takim razie jakie konkretne modele radzisz?

Pozdrawiam

Skomentuj

GDN 18-120-6SW pewnie wystarczy jeden na kolumne ale można dać 2 i spróbować konfiguracji dwu i pół drożnej. Do tego najlepiej SC10N visatona i gra gitara.

Skomentuj

Zamieszczone przez Viper
          GDN 18-120-6SW pewnie wystarczy jeden na kolumne ale można dać 2 i spróbować konfiguracji dwu i pół drożnej. Do tego najlepiej SC10N visatona i gra gitara.
          Ok, a średnie tony?

Skomentuj

Srednie Ci tu nie potrzebne. Ten stx spokojnie pociagnie:)
            Daj stx 18 (albo 2:P) + sc10n

Skomentuj

Głośnik o takiej średnicy jak 18sw nie potrzebuje dodatkowego głośnika średniotonowego...

[ Dodano: 2006-04-07, 22:58 ]
              Wg mnie wystarczy Ci spokojnie :
              jeden 18sw
              kopułka też od stxa - 200AJ.

Skomentuj

takero, co jak co ale w wysokie warto zainwestować szczególnie, że różnica cenowa między tym 200AJ a SC10 nie jest ogromna, a naprawde warto dołożyć te parenaście złotych. wisniewski2, nie napisałeś w jakim pokoju to ma grać ani czym to będziesz napędzał. Jest to o tyle istotne, bo nie jest wykluczone, że tak jak mówi takero styknie jeden 18SW na kolumne.

Skomentuj

Licząc przesyłki to różnica wyniesie 50zł , z tego co wiem to jeśli chodzi o brzmienie to przepaści nie ma ...

Skomentuj

skoro ktoś uważa, że niema przepaści między tymi dwoma przetwornikami to ma racje.. przepaści nie ma ale różnica jest na korzyść visatona. Ja nie zastanawiał bym sie i brał visatona, nie dlatego że to visaton ale ogólnie kopułki stxa raczej rewelacją nie są.

Skomentuj

a ja sie wtrace. Mam GDN 18-120-6SW i jesem bardzo zadowolony. Glosnik ten przerosl moje oczekiwania. Radzulbym Ci zastosowac ten sam w Twojej konstrukcji. A jeszcze lepie by bylo 2 x GDN 18-120-6SW na jedna kolumne, chociaz efektywnosc jednego 18 SW na chociazby 15 m2 z cala pewnoscia Ci wystarczy. Bedziesz pierwszym ktory miaby taki zestaw na tym forum ( jesli sie nie myle ). Tylko pozostaje kwestia R 12 lub 3 :)

Napisz jeszcze czego oczekujesz od zestawu ktory chcesz zrobic.

Skomentuj

Dodam, że nie zależy mi na mocy a raczej na jakości. Kolumny podłącze do komputera przez wzmacniacz tranzystorowy. Czy uważacie, że wystarczy jeden niskotonowy i jeden gwizdek? Zdecyduje się jednak na visatona. Mam jeszcze pytanie jak się ma stosunek mocy tych dwóch głśników, czy dobór jest dowolny? Czy nie przeszkadza to, że w obu głośnikach jest różna impedancja?

[ Dodano: 2006-04-08, 00:15 ]
                        Czy mogę liczyć na pomoc z Waszej strony przy obliczaniu obudowy, itp. ?

Skomentuj

Zawsze liczy sie moc i impedancja glosnika Midwooferowego( niskosredniotonowego) lub Niskotonowego( w konstrukcji np. 3-way) Przewaznie glosniki wysokotonowe sa mocniejsze od midów.
                          Male sprostowanie: chodzi mi o moc Muzyczna :)

Skomentuj

Chyba się zdecyduje na 2x GDN-18-120-6-SW + SC10. Uważacie, że to dobry pomysł? Jak to się będzie miało to objętości obudowy oraz jak najlepiej połączyć te dwa GDN'y?

Pozdrawiam

Skomentuj

a jaki masz ten wzmacniacz? jakies parametry,albo gdzie kupiles,moze sam zlozyles?

hellrider,co ty mowisz? wysoki jest mocniejszy?ke?

Skomentuj

jakościowo stx AJ (ponad 40PLN)-> tesla ARV (30PLN) -> tonsil 11/100 (około 50PLN)-> visaton sc10n (50PLN) (info od użytkownika który posiadał wszystkie te głosniki)

to jest przepaść

Skomentuj

wisniewski2, jeśli zastosujesz dwa stxy 18sw to pozostaje kwestia jak je połączyć...
                                  Pozatym do jednego masz już zaprojektowane zwrotki, a do dwóch nie ...
                                  Budzik, ja wole się opierać na na swoim własnym słuchu ;]
                                  I tak - STX 200AJ kosztuje o ile mnie pamięć nie myli 38zł,a nie ponad 40...
                                  Pozatym arvka to szit straszny i aj gra o niebo lepiej od niej...
                                  Ostatnio słuchalem tych głośników (sc10n i aj) jakieś pół roku temu i z tego co pamiętam to jakiś rewelacji nie było...
                                  A tak wogóle to radze poczekać bo STX ma wypuścić w najbliższym czasie nową kopułkę :P
                                  Wyglądającą lepiej od AJ, tańszą i grającą pewnie na podobnym poziomie...

Skomentuj

Ja tylko dodam że: Rozmawialem z autorem topicu i dowiedzialem sie iz taki zestawm ma grac w pomieszczeniu okolo 30 m2. Wiec warto moim zdaniem sie zastanowic nad 2 x STX 18...

Skomentuj

Fajnie by było zatem by autor topicu czasem tu zaglądał. Jeśli chodzi o metraż to zdecydowanie w gre wchodzi tylko 2x18SW,. Dalej jednak nie wiemy czym kolega to będzie pędził bo pozostaje kwestia czy wzmacniacz uciągnie kolumny o tak niestandardowo małej impedancji.

Skomentuj

Witam, sorry, że nie pisałem, powiem tyle: zdecydowałem się na jednego STX'a + SC10N. Jeżeli chodzi o wzmacniacz to będzie to własna konstrukcja tranzystorowa (a może lampowa :) ). Takero, pisałeś, że pod konfigurację z jendym STX'em jest zaprojektowana zwrotnica, czy mógłbyś przesłać jej schemat?

Jeżeli chodzi o metraż to w razie jakby brakowało basu to dołącze jeszcze suba alpierda którego wykonałem kilka lat temu...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X