Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wymiana górnego resora w gdn 30/60/1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wymiana górnego resora w gdn 30/60/1

Witam wszystkich!!!To mój pierwszy post na tym forum.

Niedawno kupiłem Altusy 140 i mój problem dotyczy wymiany górnego resora w głośniku tonsil gdn 30/60/1. Regeneracja w ostateczności, jeśli nic nie wyjdzie z samym resorem, na Allegro można go kupić za 15zł. Nie wiem czy jeśli go kupie, to będzie pasował dobrze do membrany i nie będzie problemu z wycentrowaniem? Patrząc np. na aukcję http://allegro.pl/item96330817_napra...orne_30cm.html widać, że to zawieszenie pasuje do 11 głośników.. i to budzi moje wątpliwości :/
    Troche już czytałem na ten temat, i dzis byłem w Tonsilu po resor, ale mi powiedzieli, że jest masa membran i jest niemożliwe aby dobrać zawieszenie .....polecają regenaracje za 60zł, ale mi sie to nie uśmiecha ;/

Jeśli trafi się ktoś kto wymieniał samo zawieszenie górne, proszę aby się podzielił wrażeniami :)

Z góry dziękuje

witam

na pewno czesc glosnikow ma wspolne membrany a tym bardziej zawieszenia. tu chodzi o minimalizacje kosztow.
    ja proponuje wymienic cala membrane z zawieszeniem.
    taka membrana tonsilowska kosztuje ok10zl
    wymieniale mjuz w kilku glosnikach membrany i zawieszenia i w obu przypadkach jest podobna czasochlonnosc
    wiec jezeli glosniki nie musza zachowac dotychczasowego wygladu to polecam wymiene calosci

Skomentuj

ja osobiscie nie jeste mza wymiana zawieszenia czy chodzby regeneracja... mialem z tym stycznosc i to nie jest takie latwe, duzo babrania sie i wogule moze nei zagrac tak jak powinno trzeba miec doswiadczenie w tym zeby to zrobic dobrze, ogulnie nie polecam

Skomentuj

co ty gadasz??!
        to jest dosyc proste!
        wszystkie glosniki w ktorych wymienialem membrany dobrze graja i niema z nimi zadnych problemow. trzeba miec tylko odrobine cierpliwosci
        jak beda zainteresowani to moge napisac instrukcje jak ja to robie

Skomentuj

Witam.

W tym problem, że mi zależy na zachowaniu wyglądu, membrana jest w dobrym stanie i się jeszcze ładnie prezentuje, wszystkie głośniki mają błyszczące kopułki przeciwpyłowe, a teraz juz się takiej chyba nie dostanie :/ Narazie próbowałbym zmienić samo zawieszenie górne, a jeżeli by mi się nie udało to regeneracja....

Pawel S.
          Jeżeli chcesz i masz chwilę czasu, to opisz jak Ty to robisz, z największym naciskiem na zawieszenie górne
          Jeszcze raz zadam pytanie, czy kupilibyście takie zawieszenie na allegro? POWINNO pasować?

Thx za zainteresowanie! <piwo> :))

Skomentuj

TAK
            powinno pasowac skoro tak napisali

moze maszracje, przygotuje taka instrukcje...

Skomentuj

Ciekawe gdzie znalazłeś oryginalną membranę Tonsila za 10 zł? Pokaż mi, a kupię chętnie z 50 sztuk, nawet po 15 zł.

Oryginalne zawieszenie do tego konkretnego głośnika można kupić za 13 zł na www.pabel.pl. Generalnie wymiana samego zawieszenia nie ma sensu (taniej jest kupić całą membrane np. stx-a), chyba że chodzi o sam aspekt wizualny.

Skomentuj

a znalazlem w sklepie
                oficjalny partner handlowy tonsila w koszalinie.
                12" jeszcze nie kupowalem ale bralem kilka razy 10" i wiele razy 16cm(3.5zl)
                probuje wkleic zdjecie ale nie wiem jak...??
                Załączone pliki

Skomentuj

Powiem tylko tyle - Tonsil nie sprzedaje zadnych , doslownie zadnych czesci do swoich glosnikow (membran, resorow etc), jesli komukolwiek uda sie kupic cos co jest naprawde z wrzesni to musialo zostac wyniesione 'pod pazucha'. A membrana ze zdjecia jakos nie podchodzi mi pod tonsilowska.

Skomentuj

niemam pojecia kto jest producentem tych membran ale wiem ze maja identyczne wymiary jak tonsilowskie i wygladaja tak samo poza tym ze sa polakierowane na czarno
                    niedawno wymienialem membrane w GDM z altona i mial taka sama tylko matowa

Skomentuj

Jak sa lakierowane to juz nie sa takie same. Inna membrana = inny dzwiek , niestety.
                      Na zdjeciu jest zawieszenie gorne wieksze niz te co robi tonsil, kopulka przeciwpylowa o innym profilu niz tonsilowskie i ta faktura powierzchni membrany jakas dziwna.

Skomentuj

na tym zdjeciu w glosnikach niskotonowych sa rozne membrany, jak sie przyjzycie to w tym po prawej jest orginalan membrana tonsila (ma lekki prazek, obwódka [nie wiem jak to nazwac] wokol zawieszenia od strony membrany) a ten po lewej ma zwykla chinska membrane, cos jak stx tylko nie lakierowana.

Ta membrana ze zdjecia kolego Pawla jakos w zyciu nie podchodzi mi do tonsilowskiej, a wiele juz ich przerobilem.....

[ Dodano: 2006-04-09, 22:56 ]
                        aha, no i ma oczywiscie duzo mniejsze zawieszenie

Skomentuj

Gdyby nie zależałoby mi na wyglądzie, pewnie kupiłbym zawieszenie z membraną, ale jest odwrotnie, więc chyba kupię na allegro za 15zł zawieszenie piankowe i zobaczymy co z tego wyjdzie...
                          w Tonsilu można kupić membrane (chyba papierowa lakierowana na czarno. podobna do tej na zdjęciu, z tym że delikatnie prążkowana) z zawieszeniem gumowym za 10zł, na piance cena jest minimalnie inna.

z tego co wyczytałem na różnych forach będe musiał zrobić tak:
                          pozbyć się resztek starego zawieszenia - delikatnie zdrapać, lub przetrzeć zmywaczem do paznokci??, przykleić resor do membrany, odczekać aż wyshcnie, później wycentrować i przykleić resor do kosza... mniej więcej tak to zrozumialem. Jeśli ktoś może, prosiłbym aby napisał dokładniej jak mam to robić, żeby wyszło jak najlepiej, bo mam już mały mętlik w głowie :)

Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                          X