Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o głośniki do Eltrona

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o głośniki do Eltrona

Mam Kolumny eltrona i chce wymienić w nich głośniki. I tutaj pytanie czy lepszy będzie większy STX-42-300 czy może lepszy bedzie STX 38-300 z twardym zawieszeniem. Dodam że kolumna ma ok 124 L. dołanczam screena z WinISD. Inne głośniki nie wchodzą w gre ze względów finansowych, chyba że coś w podobnej cenie. Co do wysokotonowych to chyba też STX jakaś tuba, ewentualnie Tonsil. Jeszcze nie weim jaką zwrotnice dać żeby tych wysokotonowcow nie popalić. z góry dzięki za pomoc

124 litry to wyliczyłeś z wymiarów zewnętrznych? Bo wydaje mi się trochę za dużo, w sam raz na dwa głośniki.
    Gdzie to ma grać?

Skomentuj

faktycznie troche za dużo, źle przeszytałem spisane wymiary z kartki. A więc wys. - 89, szer. - 55, gł. - 36. ściany grubaści 2 cm więc po obliczeniu wychodzi ok 110 l. różnica spora, ale i błąd też. Co do ilości głośników siędzą tam 2 "trzydziestki" głośniki o śr. 38cm też wejdą tylko kwestia finansowa. Ja próbuje coś wykombinować z jednym głośnikiem (niskotonowym) ale wielkim. Kolumny raczej w domu grać nie bedą, preferuje imprzy plenerowe i niewielkie sale. Ja preferuje bass szybki więc raczej optuje przy obudowie zamkniętej, a do takiej bardziej pasuje GDN-42-300 (chyba że się myle). Tego głośnika jeszcze nie spotkałem w żadnej kanstrukcji i dlatego się pytam co o nim sądzicie.

Skomentuj

na estrade odpada... wogole glosnik padaczkowy...mam za to 38 w 100l strojone na ok 45 hz... w tej cenie i dwa razy takiej bez konkurencji...

Skomentuj

Czyli 42 na śmietnik? A obudowe zmniejszyś o te 10 l (bedzie osobna na wysokotonowy)

Skomentuj

Tylko ze do 38 potrzebujesz naprawde niezlu driver.
            Pozatym nie oplaca sie takie kombinowanie, do obudowy glosniki dobierac.

Skomentuj

Co do driver'a to myślałem o tym co siedzi w ZEUSIE Tonsilowskim, tylko nie wiem czy on jeszcze jest dostępny lub o dwóch STX 9-150 i tu pytanie czy moge sobie je połączyć równolegle.

Skomentuj

to zly pomysl... do 38 potrzebny jest albo porzadny driver albo sredniak... ja dalem 10" beyme ag/t...

Skomentuj

To ma byś konstrukcja jak najtańższa więc takie sprzęty jak bayma to raczej odpadają. Chyba że to najlepsze rozwiązanie i nie ma tańszego które zagra na przyzwoitym poziomie. Wtedy się z budową wstrzymam i dozbieram troche siana.

Skomentuj

akurat dwie takie beymy wyciagnalem z allegro za 150 pln wiec majatek to nie jest..pracuja u mnie w jakichs 40-50 l...

Skomentuj

Czaruję...
                    X