Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX GDN-14-50-4-SS proszę o pomoc.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX GDN-14-50-4-SS proszę o pomoc.

Witam.
    Będe teraz na dniach mial za free od kumpla stx'a GDN-14-50-4-SS i chciał bym sobie z niego zrobić małego suba. Nie wiem w jakiej lepiej go budzie zrobić closed czy BR. I poźniej jaki do niego wzmacniacz. Proszę o pomoc. Z góry dzieki.

Nie jestem pewien co do opłacalności takiej konstrukcji. Wedłóg majej i nie tylko mojej opini subwoofer to min. 20 cm. głośnika. "14" ma za małą powierzchnie membrany.

Skomentuj

Hmm patrząc z drugiej strony to można na nim zrobić małego suba do kompa, coś tam pierdzieć będzie ale warjot to z niego raczej nie będzie :P
      Fs - 36hz... tylko w jakiej obudowie... coś około 15L chyba mi wyszło

Skomentuj

Bo on ma mi zastąpić CREATIVA z zestawu P5800 zawsze to będzie z tego lepszy bas niż z tej małej skrzynki ;]

Skomentuj

Zacznijmy od tego że on ma inne parametry niż podaje producent ;]
          Gdzieś już na forum Viper je umieścił ...
          Jak na suba to tylko br - żeby go slychać było wogóle bo spl ma malutki...

Skomentuj

Wsadz to do bass-refłex 22l strojone na 30Hz rurką o dł.22cm śr.47mm

Skomentuj

Ariel616, co Ty .....
              jakie 22l ?
              jakie 30 hz ?
              o czym Ty mówisz ? :|

Skomentuj

Powiem szczerze, że mimo słabiutkich parametrów i niskiego spl, ten głośniczek potrafi sie sprawdzić właśnie w roli takiego mikro suba. Nie schodzi za nisko ale wytrzymuje dość duże moce i jak na głośnik tej wielkośći to potrafi zadziwić..

Skomentuj

Właśnie on nie ma być jakiś mocny do muzy czy coś to ma być lepszy od tego CREATIVA, a używany będzie zazwyczaj do gier i filmów.

To wkońcu jaką obudowe zrobić?? BR tylko ile litrów bo tu widzę wasze różne opinie na ten temat...

Skomentuj

optymalnie jest w przedziale 7-10L strojenie w granicach 50Hz

Skomentuj

chcialbym zeby to najlepij aktywny byl, to do niego wzmak nie powinien byc drogi... co polecacie??

Skomentuj

tadeusz 7294

Skomentuj

Nie lepiej dołożyć pare zł i kupić 18sw ?
                          SPL o 10dB większy więc nokaut...
                          Buda 15l więc tylko troszkę większa, tym bardziej że chciałeś dać 22l ...

Skomentuj

Na samym początku pisałem, że ten głośnik będe mial za free od kumpla, bo mu niepotrzebny, a mi się przyda. Zawsze zagra niż te coś CREATIVA. A na przyszłość oprócz skończenia estradówek chce zrobić suba na 30 AP i jakieś monitorki.

Skomentuj

Creative jest o tyle lepszy że ma przynajmniej jako taki spl ;]
                              a ten stx <80dB z metra :/
                              magnes jest mikroskopijny ...
                              Ale za to dostanie 60 pare W od tadeusza - może jakoś tam zagra :P

Skomentuj

Zobaczymy jak już zrobię i porównam, bo dla mnie nie podoba się bas z tego creativa... Ale wydaj mi się żę to bedzie lepiej grało... :)

Apropo strojenia. Jak na 50Hz to jaki bas reflex??
                                Wymiary budy już mam na około 9l. W środe biorę się za budowe :)

Skomentuj

Czaruję...
                                X