Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zrobić zwrotke od 100 hz ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zrobić zwrotke od 100 hz ???

Mam małe kolumny 2-way (monitorki) i chciałem żeby moje Tonsile gdn 20/40 pracowały od 100 hz (żeby nie przenosiły najniższych tonów, bo gdy podgłośnie to cewka uderza o nadbiegunnik).O jakich parametrach musze użyć cewki i kondensatora żeby zrobić zwrotnicę 12 db/okt i czy taka stromość wystarczy czy musi być więcej ?

A może zrobić poprostu filtr dolnoprzepustowy ? Tylko że nie bardzo się na tym znam i nie wiem jak to zrobić.

Żeby filtr pasywny dobrze działał to będizesz musiał zastosować układ rezonansowy linearyzujący pik impedancji głosnika w obudowie.

Skomentuj

Yoshi widzisz ze chlopak nie zna sie na podstawowych pojeciach a walisz mu takim tekstem ze polowa forum moze miec problem ze zrozumieniem tego. Myslisz ze to takie wporzadku ? Postaw sie na miejscu tego goscia , jak bys sie czul ?

Skomentuj

zygivip, poszukaj czegos pod haslem foltr subsoniczny, moze cos tego typu cie zadowoli.

Skomentuj

Jakbym ja tego nie napisał to ciekawe czy ktokolwiek by mu napisał. Chłopak zrobiłby filtr pasywny GP i by się okazało, że w ogóle nie działa lub z znikomym stopniu .

Skomentuj

ja proponuje uzyc jakiejs karty creativa
            ja mam Live5.1 i mam programowa zwrotnice w przedziale 10-200hz
            tanio, szybko, skutecznie a przy okazji o wiele lepsza jakosc dzwieku z kompa

Skomentuj

Czaruję...
            X