Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Creative DTT 3500 digital - upgrade ? HELP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Creative DTT 3500 digital - upgrade ? HELP

Witam - jestem posiadaczem zestawu Creative Cambridge Soundworks dtt 3500 digital -> oto jego parametry i opis http://www.cdland.pl/hardware/crea_3500.htm .
    Musze powiedziec,ze naprawde jestem zadowolony z tego zestawu ( wiadomo,ze nie mozna oczekiwac zbyt wiele od glosnikow komputerowych,ale przy odpowiednich sterownikach i ustawieniach calos gra ladnie - zarowno w grach jak i przy mp3). Jednak moje pytanie brzmi nastepujaco: Czy da sie wymienic te satelitki oraz glosnik centralny na cos wiekszego - jesli tak to co polecacie- majac na uwadze specyfikacje tego dekodera/wzmacniacza. Podkreslam,ze jestem laikiem w tych sprawach - dlatego tu kieruje swoje pytanie. Czy w gre wchodzi mozliwosc podlaczenia kolumn np. ktoras z http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&vMenuItem=0 Jesli chodzi o zakres ceny to narazie jest to pojecie wzgledne... ale raczej chodzi mi( ewentualnie) o maxymalna dostepna moc kolumn .

Jesli tak to prosze o wypowiedzi - z gory dziekuje i pozdrawiam

Ziomek co Ty kombinujesz z takimi głośnikami...

Skomentuj

no wlasnie chce cos wykombinowac :) tzn chodzi mi generalnie o to czy mozna cos wiekszego podlaczyc do tego sprzetu... bo same glosniki to wiadomo - lipa. Jednak chce podkreslic,ze ten zestaw w latach swietnosci kosztowal prawie 1500 pln - takze zly raczej nie jest ( az tak). A czyatajac to forum coraz bardziej,zalacza mi sie pomysl zrobienia wlasnego zestawu kolumn... pozdro

Skomentuj

Liber, jak cos duzo kosztuje to nei znaczy ze jest to dobre :P

Skomentuj

Ehh nie ma co marzyć, zeby podłączyć do tego jakiś kolumny. Dlaczego?

W srodku masz 2 wzmacniacze- jeden jest 4kanałowy - idzie na satelitki dźwiek z niego, z odcięta czestotliwośćia. Wiec gdybys podpial w miejsce satelitki kolumne pewnie by działała, ale nie było by dolnego pasma.

Jednak w takim zestawie głównym problemem jest subwoofer, poniewaz gdy dasz glosno to satelitki jeszcze dobrze grają, podczas gdy subwoofer zaczyna stukać i nie wyrabiać.

Jedyna sensowna zmiana ( i sprawdzona :) którą możesz zrobić, to wymienić subwoofer. Musialbys zrobić skrzynke, wsadzić tam niskotonowy głośnik ( nie byle jaki, obliczyć jaka ma byc skrzynka, na ile zestrojona!)

Noo wiec jak cos to zagadaj do mnie na gg to Ci moge pomoc, bo sam już cos takiego zrobiłem. W moich creativach przerobilem subwoofer na 20cm. Wzmacniacz wyrabia, a dźwięk i bass jest bez porównania ze standardowym. Pozdrawiam

PS: Do innych forumowiczów -> Nie pojedzcie go zabardzo

Skomentuj

+PiEnIaDz+, wogóle nie opłaca się tego przerabiać - zbyt wiele kompromisów.
            Liber, sprzedaj to i zrób coś od podstaw :)

Skomentuj

dzieki Pieniadz za odp. Wyjasniles mi dosc duzo, jednak z jednym sie niestety nie zgodze... mianowicie czesciej bywa tak,iz to wlasnie satelitki nie daja juz rady, a SUB radzi sobie niezle - no ale wiadomo to jest tylko zestaw do kompa nie ma co oczekiwac czegos wiecej. Jesli chodzi o sama budowe kolumny ( suba ) to od dluzszego czasu chodzi mi ten pomysl po glowie i mysle,ze jestem w stanie to zrobic ( mimo tego iz planowalem raczej budowe projektora), aczkolwiek chcialbym poradzic sie ludzi , ktorzy w tych tematach sa obeznani o wiele bardziej ode mnie - co ninejszym czynie na tym forum... tylko jedno mnie dziwi " PS: Do innych forumowiczów -> Nie pojedzcie go zabardzo " ... przeciez podkreslalem to,iz jestem laikiem jesli chodzi o eletronike, i wydaje mi sie,ze to wlasnie takie miejsce jak to forum powinno uzupelnic ( choc w najmniejszym stopniu ) moja niewiedze i roziwac pewne watpliwosci - wlasnie poprzez pomoc innych ludzi - obeznanych w temacie. POZDRAWIAM

do Takero : Jesli chodzi o zrobienie czegos od podstaw to nosze sie z takim zamiarem od dluzszego czasu- bym zaczal od SUBa na glosniku STX i wzmacniaczu od IRKA ( oczywiscie tylko opcja) tak sie fajnie zlozylo,ze dostalem wlasnie prace wiec fundusze napewno sie znajda, tylko problem tkwi w tym,ze nie wiem czy bym poradzil sobie z sama elektronika - chociaz z 2giej strony od czego jest to forum.... i ew. brat elektryk :P . Mysle,ze Sub bedzie najprostsza rzecza do roboty -a od czegos trzeba zaczac .... w koncu kazdy od czegos zaczynal jesli chodzi o DiY. Napewno jesli bede cos kombinowal to tylko z Wasza pomoca - na ktora nie ukrywam,ze bardzo licze. POZDRAWIAM

Skomentuj

zrob satelitki na tesli (arn 150/116 + arv)... ...gotowych projektow jest tutaj pelno. Wbudowany wzmacniacz powinien je uciagnac... ..bez szalu ale w miare to powinno zagrac. Dodatkowo beda one dobra baza do czegos lepszego. Oczywiscie poki co ja bym zrobil centralny i 2 satelitki. Pozniej przy zmianie wzmacniacza dorobil 2 podlogowe a te satelitki na tesli dal na tyl. ....hmmmm taki dlugoterminowy plan :)

Skomentuj

Liber, Moim zdaniem nie opłasa się inwestować w ten zestaw a wszelkie mogyfikacje wątpliwie mogą podnieść jego jakość. Najlepszym wyjściem jest sprzedanie tego i kupienie czegoś lepszego lub skoro trafiłes na to forum to złożeniem czegoś samemu. W pierwszym poście pisałeś, ze służy ci on do gier i mp3 czyli aby go zastąpić wydaje mi się starczy jakieś dobre stereo. Na allegro możesz kupić dobry wzmacniaczyk za około 200zł no i do tego trza zrobić jakieś kolumny: tu pole do popisu jest ogromne bo masz wiele gotowych konstrukcji dokładnie opisanych (ze zwrotkami itp.) na forum. Powinno być ciekawie

Skomentuj

wektor,

Ciekawa opcja jak dla mnie - poniewaz taki dlugoterminowy plan wchodzi w gre...Tylko zastanawiam sie bardzo czy to ma sens - tak jak wspomnial kolega

zajaranyy

, bo coraz bardziej sklaniam sie do tego aby zrobic cos samemu i mysle,ze ten sprzet by tego napewno nie uciagnal jednak oczywiscie musi byc zawsze jakies ALE ... nie wspomnialem o tym,iz sprzet, ktory aktualnie posiadam sluzy mi rowniez do ogladania filmow na dvd (poprzez naped w kompie) - takze wspomniany przez zajaranego wzmacniacz stereo nie wchodzi w rachube. Tylko teraz
                    pytanie jaki byscie polecili wzmacniacz do kina domowego o przyzwoitej cenie i oczywiscie wymiernych mozliwosciach. Generalnie mam w planie zrobic samemu wszystkie kolumny z projektow, ktore wybiore na tym wlasnie forum. Jestem nastawiony raczej na to,iz bedzie to trwalo przynajmniej pare miesiecy,poniewaz nie jestem w stanie wylozyc calej gotowki za jednym razem i oprocz tego zdaje sobie sprawe z tego,ze jest to praco i czaso-chlonne... a mysle,ze i satysfakcje bede mial wieksza :) Jesli chodzi o strone finansowa, to mam nadzieje,ze uda mi sie sprzedac moj zestaw, ktory aktualnie posiadam, za w miare przyzwoite pieniadze ( mysle tu o 500 zl ) ale czekam na Wasze propozycje odnosnie ceny jakiej moglbym za niego zarzadac. Ew. reszte moglbym dolozyc ( choc mam nadzieje,ze nie duzo )

Troche szczegolow :
                    - pomieszczenie,w ktorym moj planowany (jak narazie) zestaw mialby grac ma powierzchnie 18.5 m2 i ksztalt prostokata formnego.
                    - Zestaw ma sluzyc do muzyki,gier oraz filmow dvd - takze 5.1 jest wymagane
                    - bedzie podlaczony bezposrednio do komputera, poniewaz nie posiadam zadnego odtwarzacza plyt
                    - Mysle o 2 kolumnach stojacych na przod , SUBie aktywnym na wzmacniaczu od Irka, 2 satelitkach , oraz centralnym ( nic konkretnego nie moge jeszcze powiedziec, bo chyba wybor glosnikow zalezy od wzmacniacza jakim sie dysponuje - jesli mowie zle to prosze mnie poprawic)
                    - zalezy mi na glebokim i dobrze brzmiacym basie
                    - kazda kolumne mam zamiar robic wdl. projektow istniejacych na forum i przy pomocy odpowiednich programow, a takze wiedzy i doswiadczenia uzytkowinkow forum - lecz podkreslam,ze nie licze na "prowadzenie za reke"

to tyle jesli chodzi o szczegoly, ktore mam nadzieje w jakis sposob przybliza Wam jakie mam zamiary. Dlatego czekam na propozycje odnosnie wzmacniacza- z gory DZIEKUJE (glownie za wyrozumialosc ) i pozdrawiam

PS. Mysle,ze pojawia sie opinie,ze rzucam sie na gleboka wode...ale jesli mi na tym bardzo zalezy, wiec jestem zdania,ze powinienem od tego zaczac.

Skomentuj

Czaruję...
                    X