Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o przeróbkę kolumn Samsung SMS-5100.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o przeróbkę kolumn Samsung SMS-5100.

Witam ! Ostatnio wpadły mi w łapy głośniczki Samsung SmS-5100. Zestaw komputerowy - glośnikczi typu 2.1. Subwoofer 40 Watt RMS, bardzo mocne uderzenie co dziwne. Daje link : http://comexgroup.com/mmedia/_speake...ng-sms5100.htm ( tylko tutaj są lekko "szemrane" te dane techniczne ) . Otóz zaczyna się bajka tak .... : Te głośniczki "robiły" u mnie przez 5 lat przy kompie. Nadarzyła sie okazja i podłączyłem wieże Panasonica do kompa. Głośniki odeszły w niepamieć ( nie wiem szczerze, czemu ich nie używam, chociaż bas mają o wiele lepszy od wieży ). Teraz stoją i jest z nich lekko mówiąc niepożytek - dlatego też w mojej głowie zaczął świtać pewien plan. Jaki ? Otóż taki, że przerobię te głośnikczki. Jak ? Narazie kupie jakiś dobry głośnik niskotonowy. Zrobie nową obudowę, a wzmak, wraz z zasilaczem, itd. przeniose do nowej kolumny od subwoofera. Nad kolumnami średniotonowymi popracuję prosto przed wakacjami. A teraz zaczne robić sub.
    Jaki głośnik z oferty STX proponujecie do tego zestawu ? Głosnik musi być 4 Ohmowy. Głośnik może być max do 22 cm, dalej wzmak nie pociągnie dobrze. Myślę, że najlepiej zapewne byłoby zrobić sub'a na głośnikach albo jakiejś 20 albo 22 cm. TYLKO KOMPONENTY STX !!!!!!! Bass ma być głęboki, czysty, miękki. To nie ma być łupanie, ale czysty i przyjemny dla ucha bass. Pozdrawiam !

P.S. Liczę na Was

P.S. Czy to prawda, że głośnik 17 cm może zagrać czasem lepiej od 20 cm ? Chodzi o STX'y.

To jakiego Ty tam masz wzmaka przy subie, że Ci uciągnie stx'a 22cm ??

Skomentuj

tam jest kostka tda 7375... mam ten zestaw... gra to strasznie mizernie w porownaniu chocby z monitorami na tesli...ten subek pierdzi

Skomentuj

To czy warto jest inwestowac w ten sprzęt?? Może lepiej coś od podstaw zbudować?? Np. te monitorki czy coś? A do czego używać bedziesz tych głosników?? I ile masz na to kasy... ??

Skomentuj

Soobwoofer ma 25W a satelity 2x7.5W. Trochę to za słaby sprzęt żeby bawić się w przeróbki i ulepszanie - lepiej już zostawić tylko do kompa albo podłączyć subwoofer pod wieżę. A jeśli nie to możesz to sprzedać, rozebrać na części albo dać komuś kto potrzebuje i pozbyć się problemu.

Skomentuj

Możesz próbować coś na Tesli ARN150 - jakieś małe pudełeczko... tylko żeby tą tesle pociągnąć tez pasowały by min. z 40-50W.

Skomentuj

Ale ja chcę narazie "zeksperymentować", rozumiecie ? Chodzi o to, że zbuduję coś na tym wzmaku, itd. i jak mi sie znudzi to sprzedam to za większą cenę. I wtedy zbuduję te kolumny, jakie chciałem zrobić czyli 18' STX'a i SC10N. O to chodzi. Teraz chcę to zbudować na tym co siedzi w środku, tylko zmienię głośnik i zbuduję nową obudowę do niego z prawdziwego zdarzenia. Przed wakacjami zbuduję jeszcze do tego małe monitorki i sprzedam to w komisie, i dostanę za to o wiele więcek, bo tam dają taką wycenę, jaka sie klientowi podoba i dają pieniądz od ręki. A przy okazji się pobawię. Jeszcze te monitorki jakoś grają, ale sub jest może i mocny, ale kompletnie nie wyrabia. Może i ma ten bas, ale cały trzeszczy, itd. A sam głośnik daje bas, i to nawet, nawet, ale to jest tylko bass - nic więcej, żadnej żywiołowości.

Dlatego też nie chcę, aby ktoś mi mówił, że mam to teraz sprzedać, tylko wolę zrobić coś na tym, wtedy to sprzedać i mieć pieniądze na te moje kolumny, które mam zamiar zbudować.

A więć : jaki głośnik narazie polecacie do tego zestawu ? Tylko STX'y. 17 cm chyba może być, co nie. Napiszcie - jaki głośnik narazie polecacie do tego ?
              Liczy się dla mnie - miękkość, czystość, głębokość tego tonu niskiego.

Przy okazji, powiedzcie, które z tych głośników : http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=1 mozecie polecić do budowy małych monitorków. Mają grać tak samo jak sub - miękko, czysto. Żadnych pisków, czy czegoś innego. Czysty i miękki dźwięk. Czekam na propozycje. Pozdrawiam !

Skomentuj

Ok, to tuninguj, experymentuj, zmieniaj - do tego sprzt jest w zam raz, a elektronikę też można trochę ulepszyć - zbocznikować w zasilaczu kondensatory elektrolityczne jakimś MKT (stary Milfex będzie w sam raz) oraz wyjściowe na satelitki podobnie. I ew. można coś zrobić z szumami - jeśli sa za duże - zadziałać coś w przedwzmacniaczu (jeśli jest).

Te głośniki z linku to pomyłka - jakieś kiepskie średniotonowce o marnej efektywności (83dB). Koszmarr!!

Tylko małe szerokopasmowce wchodzą w grę.

Skomentuj

ja polecam:
                  http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1269514

Skomentuj

takero twoje aukcje ?

Skomentuj

czy ja wyglądam na kogoś kto ma w domu 11 palet głośników ?
                      http://allegro.pl/item97809428_11500...w_samsung.html
                      Alr musze powiedzieć że mam cholerną ochote zamówić pare głośników :)

Skomentuj

takero kup po kazdym i daj znac moze tez wtedy cos kupie :P

Skomentuj

Jakby się więcej brało patrz. wspólne zamówienie :) to myślę że gość ostro zszedłby z ceny :)

Skomentuj

wspolne zamowienie na 11 palet glosników? :P

parametry by sie przydaly...

Skomentuj

wspolne zamowienie na 11 palet glosników? :P
                              no chyba jednak nie...
                              ale zamawiając zamiast 5 np 50szt myślę że za grosze by sprzedał gość ;]
                              parametry by sie przydaly...
                              Trzeba zmierzyć, ale miałem już pare modeli głośników do TV i powiem że mają:
                              -wysoki SPL
                              -pasmo od jakiś 100 - 150hz, ale za to do saaamej góry ;]
                              -świetną średnice

Cena jest narazie średnia - 18zl, ale myślę że realna jest cena 10zł i jakieś 15zł za midwoofera...
                              I na takich przetwornikach robi się konkurencje dla lodżitechów itd ;]

Skomentuj

A tu się OFFTOPIC zrobił, łohohohoho ....... A tak pozatym, to więc jaki głośnik mam kupić do tego subwoofera ? Czy może to być właśnie STX 17-80-4-SS ? Czy mogę "ściągnąć" wzór, itd. od Dj SMS'a z tego tematu : http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=6088 ? Bardzo mi się podoba ten woofer'ek, dlatego też chcę zrobić coś porządnego na podobę tego, a mogę nawet powiedzieć coś dokładnie takiego jak to. Tylko kilka zmian, otóż :

- Ja mam wzmacniacz, itd, z regulacjami, dlatego musiałbym wyciąć miejsca na te pokrętła, diodę i włącznik, dlatego ja wzmacniacz będe miał przy przedniej ściane i przy bocznej prawej (patrząc z przodu).
                                - Bass-reflex będzie po lewej stronie stronie
                                - Terminalu nie potrzebuję

A teraz kilka pytań :
                                - Czy kolumna ma być większa ?
                                - Czy mam odzielić część tam, gdzie będzie wzmak, zasilacz, itd. od głośnika jakąś ścianą ( bo chyba tak, teraz to wszystko jest an wolnej przestrzeni i kabelki latają po całym głośniku )
                                - Które ściany wytłumić ?

Pozdrawiam i Czekam na odpowiedzi !

P.S. A co byście powiedzieli, na zestaw jakiś średniotonówek z oferty Boschmann'a ? Wiem, że ktoś może mnie wyzwać, itd, ale ostatnio te głośniki wydaje mi się, że są nawet, nawet .....

Skomentuj

A tu się OFFTOPIC zrobił, łohohohoho .......
                                  przecie szukasz głośników zastępczych...
                                  Ja tu nie widze OT...

Zamiast 17 80 polecam 18 120 6 sw.

Skomentuj

ciekaw jestem jakby zagral ten za 28 zł....

Skomentuj

A podejdzie ten 6 Ohmowy głośnik pod 4 Ohmowa instalację ? Chyba tak. Ale patrzcie - tyle już miałem gadanego o tym głośniku, a sam jak głupek niepomyślałem o nim. Przecież bas z niego jest taki, jaki oczekuję : miękki, ciepły, czysty. Tylko znowu mój odwieczny kłopot : obliczenie obudowy, strojenia i b-r. Może ktoś pomóc ...... ? Czy obudowa 15 litrowa byłaby dobra dla niego ? Czy jest za duża ? Pozdrawiam !

Skomentuj

15-18l i strojenie 45-50hz.
                                        Br o średnicy przynajmniej 7cm.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X