Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn STX , szukam osoby która podjęła by się tego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumn STX , szukam osoby która podjęła by się tego.

Witam szukam osoby która zechciała by zbudować dla mnie kolumny na przetwonikach STX .

1 x W.22.200.8.MCX_v2

2 x W.18.200.8.MCX_v2

1 x M.15.150.8.MCX

1 x T.10.200.8.MSX

Ktoś chętny ?

konfiguracja bez sensu

albo 2x 18 mcx + msx
    albo 22 mcx + m + t

do pierwszego robie zwrotnice
    do drugiego zwrotnica jest, ale z PCX na gorze

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      konfiguracja bez sensu

albo 2x 18 mcx + msx
      albo 22 mcx + m + t

do pierwszego robie zwrotnice
      do drugiego zwrotnica jest, ale z PCX na gorze
      Sądziłem po prostu że 22mcx da niższe zejście.
      W takim razie którą konfiguracje byś polecał polecał do około 20m2 ?
      Last edited by MatGda; 17.02.2021, 07:03.

Skomentuj

3 drogi drozsze
        2-2,5 drogi nieco latwiej zbudowac

chcesz zlecic stolarke? zwrotnice? czy cale kolumny?

Skomentuj

3 drogi drozsze
          2-2,5 drogi nieco latwiej zbudowac

chcesz zlecic stolarke? zwrotnice? czy cale kolumny?
          Całe kolumny , ale zainteresował mnie Twój projekt fx-300.

W sumie taka konfiguracja 2-2,5 drogi to chyba prawie to samo co stx f-200?

Skomentuj

FX-300 fajne kolumny ale... nowsza wersja "foton" gra duzo lepiej
            pytanie czy zwrotnice by sprzedali

f200 to tania kolumna na tanich glosnikach
            mcx to juz 1,5" cewka a nie 1", naped "mirror drive" i chyba inna membrana

zobacz ze w ofercie jest duzo kolumn ktore wygladaja tak samo!
            f-200 ma taki sam uklad i tyle samo glosnikow co electrino 250
            a jakos nie graja tak samo

Skomentuj

FX-300 fajne kolumny ale... nowsza wersja "foton" gra duzo lepiej
              pytanie czy zwrotnice by sprzedali

f200 to tania kolumna na tanich glosnikach
              mcx to juz 1,5" cewka a nie 1", naped "mirror drive" i chyba inna membrana

zobacz ze w ofercie jest duzo kolumn ktore wygladaja tak samo!
              f-200 ma taki sam uklad i tyle samo glosnikow co electrino 250
              a jakos nie graja tak samo

Chciał bym wydać max 4 tyś na kolumny . Do pokoju 20m2.
              Nie będę ukrywał lubię sporo basu ale na normalnym poziomie a nie walenie że aż talerze skaczą :) . Za tę pieniądze dało by radę wykonać jakieś sensowne kolumny zlecając produkcję ?:)

​​ .

Skomentuj

Czy może poprostu zakupić electrino 250 ?

Skomentuj

jak najbardziej
                  ale nie wiem kto teraz na forum wykonuje stolarke :(
                  dotychczasowi stolarze musieli zmienic zajecie :(

jak nie znajdzie sie nikt chetny na usluge to chyba tylko zakup zostaje

Skomentuj

jak najbardziej
                    ale nie wiem kto teraz na forum wykonuje stolarke :(
                    dotychczasowi stolarze musieli zmienic zajecie :(

jak nie znajdzie sie nikt chetny na usluge to chyba tylko zakup zostaje
                    Mam stolarza , znalazłem na allegro gościa który robi kolumny . Tylko projekt potrzebny :)

Skomentuj

Zamieszczone przez MatGda Zobacz posta

Mam stolarza , znalazłem na allegro gościa który robi kolumny . Tylko projekt potrzebny :)
                      Kartka, ołówek i do boju :) Podsyłaj kolejne wersje i będziemy Cię poprawiać, przynajmniej czegoś się nauczysz.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Chciał bym wydać max 4 tyś na kolumny . Do pokoju 20m2.
                        Nie będę ukrywał lubię sporo basu ale na normalnym poziomie a nie walenie że aż talerze skaczą :) . Za tę pieniądze dało by radę wykonać jakieś sensowne kolumny zlecając produkcję ?:)

​​ .
                        Nie chcę Cię demotywować, ale za 4 tys to zrobisz albo coś znacznie lepszego niż STX - np. poszukaj projektów na MeniscusAudio, sprzedadzą nawet sam schemat zwrotnicy dla klienta w Europie, albo po prostu kup używki z dobrej firmy Zaleta uzywanych - zawsze jak ci nie podpasują to sprzedasz i kupisz inne, prędzej czy później. DIY nie daje żadnej oszczędności kosztowej. Jak chcesz tanio to jest projekt Mandolin, jak chcesz drożej to legendarne Kairos. i wiele innych do wyboru. z tanich nowych to Heco Aurora cieszą się dobrymi opiniami, Magnaty też. Na OlX i grupach FB jest dużo ogłoszeń.

Albo projekt jakiś na SB Satori - często można dostać używane w dobrej cenie, nawet jak nie ma ogloszeń to jak wystawisz że szukasz to ktoś sprzeda, z Litwy, z Niemiec, z Hiszpanii itp. Budę możesz zlecić do tego faktycznie trzeba mieć chociaż minimalne zaplecze techniczne, którego koszt na jedną kolumnę się nie opłaca (ściski, stoły, narzędzia malarskie, farby, lakiery, plus Twoja praca). Zwykłe skrzynki do dwóch dróg to ok 1000zł, chociaż teraz wszystko podrożało to i może one też są droższe :)

A teraz najważniejsze pytanie - dlaczego chcesz żeby ktoś TOBIE ZROBIŁ KOLUMNĘ NA STX?

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta

Nie chcę Cię demotywować, ale za 4 tys to zrobisz albo coś znacznie lepszego niż STX - np. poszukaj projektów na MeniscusAudio, sprzedadzą nawet sam schemat zwrotnicy dla klienta w Europie, albo po prostu kup używki z dobrej firmy Zaleta uzywanych - zawsze jak ci nie podpasują to sprzedasz i kupisz inne, prędzej czy później. DIY nie daje żadnej oszczędności kosztowej. Jak chcesz tanio to jest projekt Mandolin, jak chcesz drożej to legendarne Kairos. i wiele innych do wyboru. z tanich nowych to Heco Aurora cieszą się dobrymi opiniami, Magnaty też. Na OlX i grupach FB jest dużo ogłoszeń.

Albo projekt jakiś na SB Satori - często można dostać używane w dobrej cenie, nawet jak nie ma ogloszeń to jak wystawisz że szukasz to ktoś sprzeda, z Litwy, z Niemiec, z Hiszpanii itp. Budę możesz zlecić do tego faktycznie trzeba mieć chociaż minimalne zaplecze techniczne, którego koszt na jedną kolumnę się nie opłaca (ściski, stoły, narzędzia malarskie, farby, lakiery, plus Twoja praca). Zwykłe skrzynki do dwóch dróg to ok 1000zł, chociaż teraz wszystko podrożało to i może one też są droższe :)

A teraz najważniejsze pytanie - dlaczego chcesz żeby ktoś TOBIE ZROBIŁ KOLUMNĘ NA STX?
                          Nie mogę się z Tobą zgodzić.
                          Zrobienie kolumn samemu nie koniecznie jest tańsze ale ma lepszy stosunek jakości do ceny.
                          Na naszym forum jest mnóstwo projektów, każdy znajdzie coś dla siebie.
                          Co do budowy skrzynek, jeśli się ma chęci i samozaparcie to można zrobić nie mając zaplecza. Sporo ludzi tu na forum robiło kolumny w mieszkaniu, w piwnicy w bloku lub na balkonie.
                          Formatki możesz zamówić, frezowany front też. Klejenie nie jest jakąś kosmiczną technologią, fornirowanie również.
                          Forum jest skarbnicą wiedzy i inspiracji.
                          Jeśli chcesz kolumny DIY to przejrzyj też również dział ogłoszeń i portale aukcyjne. Może trafisz coś ciekawego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta

Nie mogę się z Tobą zgodzić.
                            Zrobienie kolumn samemu nie koniecznie jest tańsze ale ma lepszy stosunek jakości do ceny.
                            Na naszym forum jest mnóstwo projektów, każdy znajdzie coś dla siebie.
                            Co do budowy skrzynek, jeśli się ma chęci i samozaparcie to można zrobić nie mając zaplecza. Sporo ludzi tu na forum robiło kolumny w mieszkaniu, w piwnicy w bloku lub na balkonie.
                            Formatki możesz zamówić, frezowany front też. Klejenie nie jest jakąś kosmiczną technologią, fornirowanie również.
                            Forum jest skarbnicą wiedzy i inspiracji.
                            Jeśli chcesz kolumny DIY to przejrzyj też również dział ogłoszeń i portale aukcyjne. Może trafisz coś ciekawego.
                            Ten stosunek jakości do ceny to zależy od budżetu opłaca się jak robisz za minimum 3-4 tysiące, to jest minimalna granica, ponizej tego robisz dla przyjemności albo wyglądu. Poza tym nie bierzesz ważnej rzeczy pod uwagę - konstruktorzy kolumn robią je tak żeby wszędzie dobrze grały, jednakże ciągle zgodnie z ich filozofią grania. Forumowy dłubek robi coś co mu wyjdzie z xsima, minimalnie poprawi bo coś go drażni, to wszystko może i gra, ale tylko w jego pokoju, jego wzmacniaczu i tym wszystkim razem wziętym. Przeniesiesz gdziekolwiek indziej i to nie działa. Dlatego masowe robienie kolumn jest tak trudne a w naszym kraju jest jeden lider pod tym względem - Pylon, kilka manufaktur typu ESA, Equilibrium, i jest też hi-endowe podziemie które posiada kosmiczną wiedzą typu Father PiO z AS (już tam nie pisze pod tym nickiem).

Pomiary robione niewiadomo gdzie i jak bo są bramki...

Ja dobrze wiem że obudowy możesz skleić i na stole ale koszt narzędzi i wszystkiego na jedną obudowę się zwyczajnie nie opłaca - lepiej to komuś zlecić po prostu. Ja tak zresztą zrobiłem ze swoimi trzecimi kolumnami. Jak chcesz mieć ten stosunek jakości do ceny to potrzebujesz projekt wybitnego konstruktora który zęby na tym zjadł, typu ś.p. J. Bagby i inni jemu podobni. Jakby konstruowanie dobrych kolumn sprawdzających się w uniwersalnych pomieszczeniach było takie łatwe, to każdy i jego babcia by to robił. Dzisiaj nowych firm robiących klasyczne pudla już nie ma. Jak nie wyskoczysz z czymś jak Buchardt albo Kii (które np. używa absurdalnie tanich głośników - wysokotonowy to Seas DXT, średniotonowy Dayton RS, Niskotonowy to Peerless za 20 EUR sztuka), ale to wszystko ma idealny rozkład rozpraszania i dlugie godziny spędzone nad graniem a nie audiofilskością przetrownika za miliony monet. Plus wzmacniacz na każdy głośnik. Kolejna buda z tym samym "modyfikowanym" przetwornikiem nic nie daje więcej na rynku, bo tego jest już tak dużo. Ale to bardzo ciężki biznes - większość firm przeszła gruntowne zmiany własnościowe ratujące je przed upadkami, w tym najwięksi typu Dynaudio czy B&W.

Z drugiej strony jest tak, że jak wsadzisz głośnik z najwyższej półki to on i tak gra sam z siebie dobrze, no ale znowu, 4 tysiące. Za 4 tysiące dostaniesz kolumny które nowe kosztowały 6-9k. Jest stosunek jest mityczny.
                            Last edited by kapelli; 18.02.2021, 10:45.

Skomentuj

Słuchałeś konstrukcji forumowych? Mam wrażenie że nie. Czytasz dużo czasopism "audio" z praktyką chyba słabo.
                              Odwiedź kiedyś pokój forumowy na Audio Video Show i/lub spot forumowy. Podejrzewam że się zdziwisz.

Skomentuj

Słuchałeś konstrukcji forumowych? Mam wrażenie że nie. Czytasz dużo czasopism "audio" z praktyką chyba słabo.
                                Odwiedź kiedyś pokój forumowy na Audio Video Show i/lub spot forumowy. Podejrzewam że się zdziwisz.
                                Coż, jest to niestety bardzo trudna do przełknięcia prawda.
                                A na konstrukcji forumowej słucham akurat codziennie w domu.

Skomentuj

Zdradzisz jaką posiadasz konstrukcję?
                                  Jakie wnioski wyciągnąłęś z tego tematu? https://diyaudio.pl/forum/na-luzie/o...e-sklepu/page3
                                  Last edited by Adzik94; 18.02.2021, 13:08.

Skomentuj

Zdradzisz jaką posiadasz konstrukcję?
                                    [/url]
                                    Niszczyciela mitów.

DIYowcy wierzą że oszukali system budując kolumny za 1500 które grają jak sklepowe za 15k. Niczym się to nie różni od audiofili kupujących nowy bezpiecznik za 700 zamiast takiego za 300 i mówiącymi jak im system wystrzelił o 3 poziomy w górę. Swoje lepiej gra, wiadomo. Teraz widzę szukasz moich starych postów - czyli typowy atak.

Jeśli weźmiesz pod uwagę znikomą wartość odsprzedaży produktu zrobionego przez lokalnego dłubka z naszego forum, to wszystko Ci się pozmienia, bo się okaże że nagle w cenie 3 sztuk własno zrobionych (a szczególnie jak już autor chce - o zgrozo - w ciemno przez kogoś) - to jest zawsze skok w ciemno - no to dojdziesz do wniosku że za tyle dostałbyś nowe używki z przedziału sklepowego x razy więcej niż sam wydałeś. Pół biedy jak robisz zwrotnicę na 6 elementach filtrowaną pierwszym czy drugim rzędem i mały monitor, to 200zł w zwrotnicy można odpuścić. Ale solidne 3 way albo dobre 2 way to już 500 poszło w pi..du. może trochę odzyskasz. obudowy - jak nie sprzedasz całości to do kosza.

Jeśli traktujemy to czysto jako hobby to dyskusja nie ma sensu. Jeśli chcesz mieć super dźwięk za 2 tysiące to albo bardzo dobrze dopracowany projekt albo używki. Jak wyjdziesz spoza zachwytu nad cudownością własnych dzieł i weźmiesz wszystkie czynniki pod uwagę, wychodząc z założenia że chodzi tylko o dźwięk, to już nie jest tak cudownie. Jak wyrwiesz jedną kolumną która akurat przypadkiem podpasuje to ja się zgadzam że można tanio i dobrze, jak nie spasuje, to jesteś w głębokiej d., sparzysz się 3 razy i w końcu kupisz w sklepie :)

dlatego zapytałem o co chodzi autorowi - bo jego cele są niejasne a kwota nieadekwatna do przetworników.

i jak napisałem - można mieć ten świetny stosunek jakości do ceny - ale też określiłem jego warunki. Inaczej się nie da.

Skomentuj

Nie atakuję Cię tylko staram się zrozumieć co sprawiło że się zraziłeś do DIY.
                                      Autor tematu zaczął niejasno ale założył ten wątek po to by otrzymać pomoc. Ty zamiast dopytać, zaproponować, zachęcić, od razu skreślasz istotę DIY na rzecz gotowych wyrobów. Kup gotowe, diy jest beee....
                                      Zrobiłem już kilka zestawów diy, projektów z tego forum. Odsprzedałem bez straty. Pracy i czasu włożonego nie liczę bo to jest hobby. W wolnym czasie dla rozrywki.
                                      Nie traktuje diy zarobkowo. Ty z kolei ciągle tłumaczysz, że DIY nie sprzedasz, jeśli sprzedasz to ze stratą.
                                      Nie wiem czy zauważyłeś lub nie ale wyjezdzając autem z salony już traci na wartości.
                                      Remontując state auto przed sprzedażą również nie odzyskasz tych pieniędzy przy sprzedaży.
                                      Producenci nowych kolumn nie robią ich tak bezkompromisowo jak DIY.
                                      To że dźwięk Twojego zestawu Ci nie podpasował nie dyskwalifikuje wszystkiego co DIY.
                                      Reszta sprzętu oraz adaptacja akustyczna pomieszczenia ma bardzo duży wpływ.
                                      Może akurat producenci gotowych kolumn dla zwykłego zjadacza chleba projektują je tak żeby grały lepiej w słabych akustycznie pomieszczeniach?

Skomentuj

no to wybieraj
                                        https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...985#post514373
                                        fx-300 (masz na stronie stx, ja mam gdzies plytki do zwrotnic)
                                        lub czekasz na moj projekt (nieco sie przeciaga)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X