Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panel z allegro

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panel z allegro

Chciałbym podejść do budowy subwoofera aktywnego, znalazłem panel
    https://allegro.pl/oferta/1061523-kl...0sw-9629451915
    Czy to napędzi 10 calowy głośnik, by wyszło z z tego coś sensownego? Są tez dostępne panele

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz...ource=facebook
    Czy warto tym się interesować?

Ten pierwszy to kicha, drugi też nie bogaty ale lepszy...

Skomentuj

A jaki głośnik chcesz napędzać?
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Właśnie szukam pomysłu i natchnienia. Z tematyką DIY mam kilkuletni rozbrat, przy założeniu że mam do wydania ok tysiąc złotych na przetwornik i panel aktywny do subwoofera (resztę mam) czego mógłbym szukać? Subwoofer ma być bardziej punktowy niż powodować trzęsienie szklanek w barku.
        Pomysł złożenia sobie suba przyszedł, gdy przeglądałem oferty allegro i olx gotowych sprzętów . Za 1 tys zl można dziś mieć używany DALI CONCEPT, Velodyne Impact 10, B&W ASW600 lub 650 ew Paradigm PDR-12, liczę że w tej cenie pomożecie mi złożyć coś ciekawego.
        Last edited by marjano82; 25.02.2021, 00:32.

Skomentuj

W.27.500.8.FCX, może Stx taki?

Skomentuj

Głośnik ogólnie jest ok, ale jest dosyć wymagający jeśli chodzi o napęd - uważam, że 300W to wcale nie jest dla niego za dużo, a panel o takiej mocy na 8 omach to rzadkość albo drożyzna.

W jakim pomieszczeniu ma to grać?
            Last edited by piotreq123; 26.02.2021, 05:57.

Skomentuj

20m2 obecnie, budujemy domek gdzie salon będzie mial ok 25m2 plus aneks kuchenny 15m2.
              Moim zamarem jest wydanie ok 1 tys zl na panel i przetwornik, wszystko inne mam. Chciałbym kupić graty i wykonać cos ciekawego, co zagra lepiej niz używany klocek za 1 tys z allegro.
              Last edited by marjano82; 26.02.2021, 16:25.

Skomentuj

https://stx.pl/wzmacniacz-a-138.html

Skomentuj

https://allegro.pl/oferta/klipsch-wz...b-8-9615532011

Skomentuj

Zamieszczone przez marjano82 Zobacz posta

To są popierdółki 70W/4ohm. Szkoda kasy na to.

Skomentuj

Więc... Gdzie jest granicą gdzie nie jest szkoda kady?

Skomentuj

Z panelami zawsze był problem.
                        Kilka lat temu jak pojawiły się panele ABelektronika, pojawiło się również światełko w tunelu.
                        Niestety, rzeczywistość zweryfikowała.
                        Kupiłem 2 panele PA400, drugi raz nie kupię.

Zamieszczone przez marjano82 Zobacz posta
                        Więc... Gdzie jest granicą gdzie nie jest szkoda kady?
                        Monacor SAM-300D oraz STX SUB-9000.
                        Tymi panelami bym się zainteresował.
                        Oba w specyfikacji mają 300W przy 4 ohmach.
                        Monacor ma podbicie +3db przy 40Hz.
                        STX ma wejście wysokopoziomowe (czasem bardzo przydatne).

Last edited by marian; 27.02.2021, 09:38.

Skomentuj

To teraz pora na pomysły na przetwornik. Budżet ok 500zl na 10 calowy głośnik.
                          Last edited by marjano82; 27.02.2021, 14:24.

Skomentuj

Jakbyś trochę nagiął budżet to może SB29SWNRX-S75-6

Skomentuj

Rozważył bym jeszcze SB34SWNRX-S75-6

w obudowie zamkniętej + monacor
                              Last edited by toopcool; 27.02.2021, 18:46.

Skomentuj

No to robi się ciekawie.... Dzięki za podpowiedzi.

Skomentuj

Mam suba a na W.27.500.8.FCX plus panel Irkowy 150W 8om. Pamiętam jak mi się morda cieszyła jak włączyłem Władcę Pierścieni i poczułem się jak w kinie:) Ale prawda taka, że z subem jest o tyle problem, że nie można jednoznacznie stwierdzić gdzie będzie stał. Pamiętam jak latałem z nim po całym pokoju. W jednym miejscu oglądało się bajecznie a w kolejnym w ogóle nie było go słychać.
                                  Jeśli ktoś myśli, że wyda 2tys na panel oraz głośnik i będzie wielkie WOW to może się srogo zawieźć - adaptacja, adaptacja i jeszcze raz adaptacja pomieszczenia - tak tylko dla przestrogi:)

Pozdr

Skomentuj

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
                                    Mam suba a na W.27.500.8.FCX plus panel Irkowy 150W 8om. Pamiętam jak mi się morda cieszyła jak włączyłem Władcę Pierścieni i poczułem się jak w kinie:) Ale prawda taka, że z subem jest o tyle problem, że nie można jednoznacznie stwierdzić gdzie będzie stał. Pamiętam jak latałem z nim po całym pokoju. W jednym miejscu oglądało się bajecznie a w kolejnym w ogóle nie było go słychać.
                                    Jeśli ktoś myśli, że wyda 2tys na panel oraz głośnik i będzie wielkie WOW to może się srogo zawieźć - adaptacja, adaptacja i jeszcze raz adaptacja pomieszczenia - tak tylko dla przestrogi:)

Pozdr
                                    Niestety to prawda.
                                    Nie tyczy się to tylko do subów ale do całego systemu audio.
                                    Bez odpowiedniej akustyki nic dobrze nie zagra.

Kilka lat temu, jak miałem suba w pokoju, sprawdzałem najlepsze miejsce gdzie mógłbym go postawić.
                                    Okazało się, że najlepsze miejsce jest nad TV, w rogu między ścianą a sufitem :)

Skomentuj

Mam teraz od kolegi pożyczony sub Bowers&Wilkins ASW600, obudowa zamknięta. Jak dla mnie w muzyce gra świetnie, zeto buczenia, szybki, kontrolowany. Jesy ustawiony frontem do słuchacza zaraz obok stolika audio. Obym zdołał zrobić by moj DIY zagrał podobnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Okazało się, że najlepsze miejsce jest nad TV, w rogu między ścianą a sufitem :)
                                        Żeś mnie zaintrygował. Stał kolega i trzymał tego suba nad głową jak szukałeś miejsca, czy jak? Nawet by mi do głowy nie przyszło szukać gdzie indziej niż na podłodze :)

Skomentuj

Czaruję...