Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

początkujący suba chce zbudować suba...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

początkujący suba chce zbudować suba...

Witam wszystkich!

Chciałbym zbudować własnego suba,nic wyjątkowego,ale żeby był własny
    Nie mam jakiś wygórowanych ambicji,ma to być budżetowe przedsięwzięcie jedynie dopełniające bas kolumn(nie chodzi mi o istne trzęsienie ziemi ;p)
    Myślałem o subwooferze pasywnym,gdyż łatwiej go wykonać,ale ewentualnie mogę skorzystać z pomocy znajomego(elektryka)i zrobić aktywny...

bo moje PYTANIE brzmi: *jesli będe miał pasywnego to nie będe mógł regulować jego głośności? może wtedy bas subwoofera zagłuszać kolumny?

jeśli piszę głupoty to sorka,proszę o oświecenie mnie w miare przystępny sposób....
    i o rady dla kogoś początkującego(wszaksze każdy kiedyś od zera zaczynał)

obiecuję,że jeśli kiedyś ten sub powstanie to pokażę i opiszę efekty:)

Popatrz na to (na przykład)

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?p=84263

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=6932

Mozesz zgapić "na Jana" Zawsze to łatwiej, a i tak sie czegos przy okazji nauczysz podczas budowy

Skomentuj

Jamroh, napisz jeszcze ile masz kasy...
      Jak robić to już aktywnego...

Skomentuj

Ile kasy i jaki pokój, wtedy coś zaproponujemy. A subwoofer pasywny to taki bez wzmacniacza do którego i tak potrzebny będzie wzmacniacz wię musisz zrobić aktywny:) nie ma bata

Skomentuj

wlasnei musisz podac wiecej informacji jakie fundusze czym bedziesz zasilal jaki pokoj czego sluchasz wtedy sie pomysli moze STX a moze SLS :))

Skomentuj

A ja sie wetne i poprosze jeszcze o oświecenie z jakimi kolumnami to ma grać :)
            Tylko nie pisz czasem ze z kolumnami na ktorych pisze 8 Ohm lub 90 W. Jesli bys mogl znalezc firme i model to by bylo najllepiej :)

Skomentuj

pasywny i tak odpada bo teraz pomyśałem że mój amplituner nie ma wejścia na pasywnego ;p
              mam denona avr-600rd a kolumny będą Jamo fc 4600 podłogowe o mocy 80/120 W i 6ohm(w praktyce myślę że z 8 standardowo :))
              pokój ok 20m2
              kasa?jak najmniej tak bez obudowy na głośnik,zwrotnice i ten wzmak to myślę że ok.150(o ile to realne)
              jeśli myślicie,że gra jest warta świeczki to pisać proszę
              na elektronice sie nie znam,ale to bym ewentualnie kuzyna zaatakował ;p a ze skrzynią nie będzie problemu...

Skomentuj

jak najmniej tak bez obudowy na głośnik,zwrotnice i ten wzmak to myślę że ok.150
                jeśli 150zł na głośnik to zostaje tylko STX AP w praktyce, ew STX 27 300...
                Tylko zalecany wzmacniacz to tak około 200w ... (conajmniej)
                Pokój masz spory więc robienie mniejszego suba mija się z celem...

Skomentuj

no z głośnikiem to jakoś dam sobie rade,gorzej ze wzmakiem
                  ile taki wzmacniacz moze kosztować(elementy) ???

Skomentuj

Holton 200w i preamp z altrona + wysyłka to ok 150zł,
                    trafo - w zależności jak się trafi
                    reszta zasilacza - ok 40zl

Ew możesz kupić od matronixa lub co jest najlepszym i najbardziej przyszłościowym wyjściem - kupić panel od Irka.

Skomentuj

mnie chodzi o to,że jak kuzyn(elektryk) miałby mi robić z jakiegoś schematu wzmak to orientacyjnie jakie są koszty części do tego wzmaka,a co do głośnika STX to wybrałbym coś tańszego i o mniejszej mocy.Jak już powiedziałem nie chodzi mi o jakiś bardzo silny bas poniewaz i taik mieszkam w wieżowcu(czyt.sąsiedzi)

pyt2: a ile by kosztowało od tego Irka???

Skomentuj

pyt2: a ile by kosztowało od tego Irka???
                        cały gotowy do uruchomienia panel za 450zł.
                        Moc to 300w, do tego wszystkie opcje preampa dostępne w subach itd.

a co do głośnika STX to wybrałbym coś tańszego i o mniejszej mocy
                        W takim razie polecam STX 20 120 8 AW i do tego mostek Tda - też od Irka, po bardzo okazyjnej cenie :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X