Obecnie posiadam SB29RDC, jestem zadowolony z grania tego tweetera, zastanawiam się czy warto zrobić podmiankę na Satori TW29R z magnesem ferrytowym. Ogólnie zależy mi jak na najlepszej przestrzeni, przy tym na nie męczącym, przyjemnym graniu jak w SB29RDC, który obecnie posiadam. Czy to krok w dobrym kierunku w Waszej opinii?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
SB Acoustics SB29RDC vs Satori TW29R
Collapse
X
-
Teoretycznie tak, te głośniki posiadają prawdopodobnie taką samą kopułkę różni je napęd, górna charakterystyka i zniekształcenia na korzyść dla Satori ale są to bardzo małe różnice. Gdzieś na zagranicznym forum były opisane porównania i pomiary.
https://www.diyaudio.com/forums/mult...ori-tw29r.html
Musi wypowiedzieć się ktoś kto dokonał już takich porównań jak różni je brzmienie w praktyce.
Last edited by Flip90; 10.03.2021, 09:32.
- 1 lubię
-
Chyba ten tekstylny Satori jest jednak całkiem niezły, jeżeli YB stosuje w swoich konstrukcjach http://yb-audio.pl/realizacje/zephyr-ii/
Skomentuj
-
Jest niezły, ale ja i tak wolę starego, dobrego HDS-a, czyli D2608/913000, którego przytoczył Marek1985.
SB29 bardziej nadają się do dwóch dróg i niskich podziałów, natomiast HDS teoretycznie gorzej sobie radzi z podziałami poniżej 2,5kHz.
Ja mam D2608 w 3 drogach, sparowanego z MR16 z podziałem na 2,5kHz i moim zdaniem gra to lepiej niż para MR16/TW29RN."Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
W ogóle w audio rozważanie czy coś jest gorsze czy lepsze to trochę takie gdybanie, bo każdy może oczekiwać innego grania.
Ty pawel_luk1 nie lubisz aluminiowych wysokotonówek a są tacy co uznają tylko takie.
Kiedyś miałem epizod z własnym zestawem na AVS - przyszedł jeden gość i mówi: "najlepszy zestaw na wystawie, gra dużo lepiej niż zestaw Focala za 1,5 mln zł na parterze", parę minut później wchodzi inny gość, słucha i po cichu pyta: "a Panowie na pewno mają wszystko dobrze podłączone?".
To pokazuje, że sprzęt powinno się dobierać do własnych oczekiwań i własnych pomieszczeń a nie czytać guru z netu i ich opinii, które są prawdziwe, ale wg ich oczekiwań, ich sprzętu towarzyszącego i ich warunków odsłuchowych :)Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
- 1 lubię
Skomentuj
-
Luszti jest dokładnie tak jak napisałeś. Dlatego wszędzie pisałem "moim zdaniem".
I nie cierpię aluminiowych kopułek. I szpilki też nie cierpię."Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
Skomentuj