Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy projekt 3-drożny. T29CF002 Crescendo, W18NX001 , jaki woofer?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy projekt 3-drożny. T29CF002 Crescendo, W18NX001 , jaki woofer?

Cześć szanowni forumowicze.

Marzą mi się 3 drożne kolumny w klasycznym stylu - prostopadłościenna obudowa, prawdopodobnie pochylona z układem głośników w choinkę w miarę możliwości. Pasywne.
    Chcę wykorzystać dotychczasowe przetworniki z Bifrosta: Seas T29CF002 i W18NX001, które sobie bardzo cenię. Nie będzie to mój pierwszy projekt więc jestem już mniej "zielony" w temacie
    ale byłbym wdzięczny za sugestie.

Myślałem wcześniej o Jeznen Next Troelsa, ale mam straszną awersję do tego designu. Wiem, wiem, ma grać nie wyglądać, ale może iść w parze z estetyką jaka mi się podoba.
    Najbardziej mi się podoba styl Focal Scala Utopia, ale taki projekt może mnie przerosnąć.
    Pierwsze pytanie, na jaki woofer się zdecydować? Visaton, Seas, SBA? Dodam, że chociaż w zestawie będzie droga kopułka, to nisko-tonowy raczej już w niższym budżecie, np. CA26RFX
    Może macie jakieś podobne pomysły konstrukcyjne?

Ah...pomieszczenie - salon 30m2 z otwartą kuchnią i korytarzem. Dlatego z Bifrostów mam niedosyt niskich.

Skomentuj

Jaki budżet i jakiego basu oczekujesz?
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Vifa NE315 i masz top bas na lata.

Skomentuj

Budżet do 1000 za szt. ale wtedy przeciągnę w czasie ...lub raczej na kanał , bo może 2 mniejsze woofery 22cm .
          Bas mięsisty, solidny , głęboki, niski , konturowy - nieco wykluczające się wzajemnie sprawy, ale wypośrodkowany w tych kryteriach, żeby w klasyce było właściwie i nie tylko.
          Last edited by Ananas; 18.03.2021, 19:40.

Skomentuj

Vifa NE315, czytam o nim, faktycznie ciekawy.

Skomentuj

Cześć mam do sprzedania Scany 26W/8861T00 bardzo mało używane w dobrej cenie jak coś to priv

Skomentuj

Podobny projekt opracował Missiomor z forum Audiostereo. Skontaktuj się z użytkownikiem Emil ma takie kolumny. Na basie dany tam jest woofer NE315.

Skomentuj

Wavecor 223

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Bardzo fajny woofer. Gram na nim od 0,5 roku. Również polecam.
                    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Niechcąc śmiecić w temacie CNO wracam tutaj z pytaniem jak oceniacie woofer W22NY?
                      https://www.blackdotaudio.eu/glosnik...001-p-971.html

...nawiązując do Acapella next Troelsa. W22 ma 90dB, dzięki czemu, jak Troels ujął, nie trzeba tłumić średniotonowca. Wsadziłem w dechę głośniki bifrosta i rzeczywiście średnie tony swobodą dodają przypraw do gulażu. Brak przestrzeni i powietrza przed kolumnami ale nie ma wypełnienia dołu, więc chyba normalne. Oczywiście to nie było liniowe granie tylko taki teścik.
                      Jak nie wypali acapella, bylyby z tego fajne klasyczne kolumny(bez ekstremalnego zejścia ale z niezłym chyba jednak basem).

Skomentuj

Czaruję...
                      X