Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o sprawdzenie zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o sprawdzenie zwrotnicy

Cześć, zacząłem dzisiaj zakładać średniaki i wysokie do Ekty Grande, sprawdzam bateryjką czy głośnik wychyli mi się we właściwą stronę średniak oczywiście i nic ani drgnie. Wydawało mi się że wszystko zrobiłem wdg projektu Troelsa, ale okazuje się że jestem w błędzie. Prosze o radę, zamieszczam zdjęcia zwrotnicy wysokie/średnie

Last edited by Barth; 13.05.2021, 20:18.

Będąc w nowicjacie, w tej sprawie mogę poudawać fachowca

Wcale nie musi być tam błędu.
    Trudno prześledzić plątaninę kabli, więc teoretycznie jakiś błąd montażowy może być (patrzyłem tylko na schematy Ekty w sieci), ale nie piszesz ważnej rzeczy: czy "sprawdzasz" w ten sposób średniotonowy podając na niego stałe napięcie POPRZEZ zwrotnicę, czy BEZPOŚREDNIO na jego zaciski?
    To podstawowe pytanie, ponieważ głośniki średniotonowy i wysokotonowy są praktycznie zawsze podłączone przez przynajmniej jeden kondensator szeregowy (pomijam inne elementy zwrotnicy), a on odcina składową stałą napięcia.
    I tak musi być w gałęziach MT i HT - gdybyś podał stałe napięcie poprzez zwrotnicę, a membrana MT wychyliłaby się, oznaczałoby to uszkodzenie/zwarcie kondensatora albo jakiś bardzo poważny błąd montażowy. Tylko basowy może i musi wychylić się w takiej sytuacji - bo jest podłączony przez szeregową cewkę.
    Last edited by pavyan; 13.05.2021, 23:21.

Skomentuj

Ciężko się odnaleźć w tej plątaninie połączeń. Ta grafika od Troelsa obrazuje połączenia chyba najbardziej łopatologicznie jak się da. Jeśli połączyleś tak samo, to będzie dobrze
      Ale nie rozumiem sprawdzania głośnika baterią. Chcesz sprawdzić jego biegunowość, czy o co chodzi? Terminale powinny byc oznaczone, mozess ewentualnie wrzucić zdjęcie głośnika

Skomentuj

Ogarnięte, wszystko działało. nadgorliwość

Skomentuj

Czaruję...
        X