Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór monitorów 2way pod kino do małego pokoju

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór monitorów 2way pod kino do małego pokoju

Witam,

Ruszyło mnie żeby w końcu zmienić coś ramach obecnie grającego zestawu kina 5.1 Onkyo SKS-HT518 na coś lepszego.
    Używam ampli Yamaha RX-V479.
    Pokój niewielki bo ma ok 14m2.
    Generalnie centralny z braku miejsca poszedł w odstawkę, podobnie sub bo jakoś nie potrzebowałem aż tyle basu - oczywiście na ampli mam to wszystko skonfigurowane, także w zasadzie zestaw to 4.0 w którym fronty robią głóną robotę. Dla mnie taka konfiguracja się sprawdza, ale chcę wymienić te fronty na coś lepszego.
    Z racji ograniczonego miejsca w grę wchodzą w miarę zgrabne monitory. Cena nie ma aż takiego znaczenia jak rozmiary.

Pytanie co polecilibyście z gotowych projektów pod takie zastosowanie?

Z racji planowanego montażu lepiej jakby BR był na froncie. Wolałbym chyba też chyba coś z głośnikami papierowymi (dla odmiany bo mam już w większym pokoju kolumny na alu).

Zastanawiam się pomiędzy:

1. SBA na START - SB26STC-C000-4 + SB13PFCR25-08 - projekt by Tatami Audio & DIY Spot - chyba najbardziej optymalny cena/jakość?

2. Dayton Audio BR-1 (DC28F-8 1-1/8 + DC160-8 6-1/2) - tylko ten już trochę przydużawy gabarytowo

3. STX W.15.140.8.MCX (GDN 14 SCX) + T.10.200.8.PC (lub PCX) - projekt by Pawel S. - niedrogi ale nie wiem jak wypada brzmieniowo w zestawieniu z powyższymi

4. Kity SB Acoustics - BROMO / EKA / MICRO / MICRO C - te MICRO całkiem kompaktowe ale nie wiem jak by to grało

Pozdr

"SBA na START" to rzeczywiście świetna pozycja w kategorii "cena/jakość". Da się to zbudować za 700-800 zł za parę, razem z wykończeniem. Jednocześnie ceramiczne głośniki od SB Acoustics są dużo lepsze, więc pytanie czy chcesz dopłacić praktycznie dwa razy więcej - moim zdaniem warto. Tych kitów SBA nie słuchałem, ale słuchałem dwóch forumowych projektów na ceramikach i były ekstra.
    Z papierowych membran są na forum dwa projekty monitorów na NRX15 od SB Acoustics, które też mogą być ciekawą alternatywą.

Skomentuj

Polecam też taką konfigurację:
      http://yb-audio.pl/realizacje/pixie/

Ale do 14m2 szukał bym czegoś na SB17xxx co pozwoli dobrze wypełnić dół pasma.
      Last edited by toopcool; 24.05.2021, 09:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawlo00 Zobacz posta
        Wolałbym chyba też chyba coś z głośnikami papierowymi (dla odmiany bo mam już w większym pokoju kolumny na alu).
        https://diyaudio.pl/forum/praktyczni..._80#post508691

Fajny projekt, wyraźna średnica i nisko schodzący bas.
        Można było ich posłuchać na AVS 2016 w naszym forumowym pokoju: http://projekty-audioshow.diyaudio.pl/

Skomentuj

Odnośnie:
          SB 15NRXC30-8 + SB 26STC-C000-4 czyli kolumny za "tysiąc", tanio ale dobrze - projekt by Yoshi_80
          Wygląda ciekawie, ale dla mnie odpada z racji pochylonej przedniej ścianki.

Na SB17 czy inne 6,5" raczej się nie zdecyduje bo on już wymaga znacznie większej obudowy. W salonie 25m2 mam już diy 2way na głośnikach alu 6,5" i jak dla mnie pod kątem dolnego pasma są w zupełności wystarczające, więc wydaje mi się że do małego pokoju 5" będzie w sam raz.

Ceramiki SB jeszcze nie słyszałem, pewnie lepiej grają, ale nie wiem czy jest sens dopłacać biorąc pod uwagę zastosowanie (kino)?

Jak różnią się dzwiękowo serie CAC / NRX / PFCR?

Skomentuj

Jak różnią się dzwiękowo serie CAC / NRX / PFCR?
            CAC oraz NRX zagrają niższym basem, to podstawowa różnica.
            Ogólnie te dwa modele zagrają lepiej od PFCR.
            Zainteresuj się też aluminiowym SB (NAC), zagra mniej matowo niż CAC.
            Last edited by marian; 25.05.2021, 08:48.

Skomentuj

Jest jeszcze taki projekt na NRX:
              https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...roh#post358256

Skomentuj

Jeżeli chcesz tanio i dobrze na początek , możesz się też zainteresować https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...t?goto=newpost

Skomentuj

Po przemyśleniach i wertowaniu projektów mam takie wnisoki i wybór raczej będzie pomiędzy takimi opcjami:

a) budżetowo - wydaje mi się że przy takim pomieszczeniu, zasilaniu z bądź co bądź niedrogiego amplituera i źródle (filmy netflix - nie jestem pewien kodeków i jakości) to chyba bardziej rozsądny wybór:
                  SBA na START - SB26STC-C000-4 + SB13PFCR25-08 - projekt by Tatami Audio & DIY Spot
                  lub
                  STX W.15.140.8.MCX (GDN 14 SCX) + T.10.200.8.PC (lub PCX) - projekt by Pawel S.

b) wyraźnie drożej, ale za to wyraźnie mniejszy gabarytowo zestaw być może lepiej grający - aczkolwiek czy przy takim ampli i filmach faktycznie będzie słychać wyraźną różnicę to sam nie wiem:
                  SB Acoustics MICRO C KIT (SB19ST-C000-4 + SB12CACS25-4)
                  lub
                  Cac12 - sb12cacs25-4 + sb26cdc-c000-4 - projekt by raven1985

I teraz pytanie:
                  Który lepszy projekt w opcji a) - projekt z SBA czy STX?
                  Który lepszy projekt w opcji b) - seryjny czy raven'a?
                  Czy mały CAC12 da radę w takim pomieszczeniu i czy jest dobrym pomysłem do filmów?
                  Który zestaw będzie grał bardziej ciepłym dwiękiem?
                  Który zestaw będzie lepiej-wyraźniej grał przy niskim poziomie głośności? - żeby nie budzić dzieciaków

Skomentuj

Ad. A
                    Do stx mam mieszane uczucia, więc wybrałbym zdecydowanie opcję na SBA, choć zastrzegam, że nie słyszałem tego konkretnego projektu na stx.
                    Ad. B Seryjny projekt ma podejrzanie budżetową kopułkę, trochę bym sie bał tego rozwiązania.
                    Z drugiej strony tak małe kolumienki to bardziej na biurko się nadają. Do filmów może brakować basu, chyba że będzie sub

Skomentuj

Nie rozumiem skąd takie uprzedzenie do STX?
                      Przecież ta firma robi całkiem przyzwoite przetworniki za śmieszne pieniądze, nie ustępują zbytnio wielu zachodnim odpowiednikom w podobnym przedziale cenowym
                      Gdyby były takie złe to raczej nikt nie publikowałby na tym forum projektów kolumn opartych o przetworniki STX

Skomentuj

Który lepszy projekt w opcji a) - projekt z SBA czy STX?
                        Słyszałem oba projekty na AVS.
                        Projekt na SBA gra bardziej "subtelnie", ma bardziej wyrównane pasmo.
                        Projekt na STX też jest dobry, ale bardziej dla "Kowalskiego".

Który lepszy projekt w opcji b) - seryjny czy raven'a?
                        Jeśli miał bym wydać więcej pieniędzy, to brał bym ceramiki.
                        Na pewno nie kupił bym drugi raz wysokotonówki SB19ST, jest po prostu słaba.

Natomiast, czy ten mały CAC poradzi sobie w 14m*?
                        Na pewno fajnie zagra, ale będzie po prostu za słaby.

Który zestaw będzie grał bardziej ciepłym dwiękiem?
                        W wersji budżetowej, SBA.
                        W wersji droższej, ceramiki.

Który zestaw będzie lepiej-wyraźniej grał przy niskim poziomie głośności? - żeby nie budzić dzieciaków
                        Obstawiam że STX :)

Ceramiki wydawały mi się zbyt ciepłe (ciemne), więc jak będą grać ciszej, to środek i wysokie mogą być zbyt mało słyszalne.
                        Ale to tylko moje odczucie po usłyszeniu ich na Spocie.
                        Last edited by marian; 26.05.2021, 19:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
                          Nie rozumiem skąd takie uprzedzenie do STX?
                          Przecież ta firma robi całkiem przyzwoite przetworniki za śmieszne pieniądze, nie ustępują zbytnio wielu zachodnim odpowiednikom w podobnym przedziale cenowym
                          Gdyby były takie złe to raczej nikt nie publikowałby na tym forum projektów kolumn opartych o przetworniki STX
                          Nie twierdzę, że są złe, ale uważam, że SBA ich trochę wygryzło z kategorii dobre i tanie

Skomentuj

Dzięki za podpowiedzi.
                            Po kolejnych analizach, decyzja ostatecznie zapadła - opcja budżetowa z SBA. Jak się nie sprawdzi to będę kombinował z czymś większym i droższym, a dla tego niedużego i niedrogiego zestawu zawsze znajdzie się chętnego do przygarnięcia wśród znajomych czy rodziny.
                            Formatki już dziś skompletowałem więc ruszam pomału z budową. Jak uda się skończyć to wrzucę efekt finalny do wątku z projektem SBA.

Skomentuj

Czaruję...
                            X