Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB 15NRXC30-8 + SB 26STC-C000-4 czyli kolumny za "tysiąc", tanio ale dobrze - projekt by Yoshi_80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SB 15NRXC30-8 + SB 26STC-C000-4 czyli kolumny za "tysiąc", tanio ale dobrze - projekt by Yoshi_80

Projekt kolumn powstał dla znajomego, który jak każdy student, chciał mieć możliwe dobre kolumny w niewielkiej cenie. Początkowo celowaliśmy w cenę około 1000zł za gotowe kolumny. Czy się udało, nie wiem bo kolumny jeszcze są w procesie fabrykacji ale myślę, że budżet będzie trochę przekroczony. Założenie było proste. Wydać największą możliwą część tej kwoty na głośniki a resztę wykonać możliwie ekonomicznie. Niestety zwrotnica nie wyszła tak prosta jak myślałem i nie udało się z nią zejść cenowo do absolutnego minimum. Dodatkowym założeniem ze względów estetycznych było aby kolumna była nieco pochylona.

Zastosowany układ głośników jest oczywisty, dwudrożny. W niskim budżecie nie ma sensu brać się za konstrukcje 3 drożne. Jeżeli chodzi o głośniki to wybór padł na firmę SB Acoustics i modele SB 15NRXC30-8 oraz SB 26STC-C000-4 . O ile pamiętam koszt kompletu głośników to około 650zł.

Obudowa
    Zastosowana piętnastka SB pozwala na dość szeroki zakres aplikacji. Docelowo ma grać w około 12L i 45Hz strojenia. U mnie w obudowa testowa była mniejsza. Obudowa miała wymiary 190x320 , 8.3L , 55hz strojenia . Przednia ścianka pochylona o 3 stopnie. Krawędzie zaokrąglone. Bas reflex na tylnej ściance, profilowany fi 40 x 110mm. Głośniki symetrycznie, wysokotonowy 85mm od górnej krawędzi, poniżej w minimalnej możliwej odległości nisko-średniotonowy .

Zwrotnica

Jak widać zwrotnica jest dość rozbudowana. Niestety zastosowanie filtrów 3 rzędu wynikało z dwóch rzeczy, pochylenia oraz dość sporej górki na skraju pasma piętnastki. Prawdopodobnie przy wyprostowaniu przedniej ścianki dałoby się to ogarnąć filtrami 2 rzędu. Głośniki połączone są w fazie. Częstotliwość podziału to 3kHz.

W tabeli poniżej przedstawiam 3 wersje wykonań zwrotnicy. Od najtańszej eko do normalnej przez wersję moim zdaniem optymalna, będącą mieszaniną dwóch wcześniejszych. Za 12zł więcej / 1 szt zwrotnicy mamy lepsze kondensatory Janzena w miejsce żółtych MKT. Wersja eko i optymalna złożona jest na cewkach rdzeniowych, chodziło o zmniejszenie kosztów. Wersja normalna na cewkach powietrznych. Robiąc założenia projektu zakładałem koszt zwrotnicy w najtańszym wykonaniu na poziomie około 100zł za parę. Niestety jak widać zastosowanie filtrów 3ciego rzędu podniosło tę kwotę o około 50 parę zł. Z drugiej strony pochyła kolumna też ma swoje zalety jak lepszy wygląd czy mniejsze problemy z dyfrakcją , które trudno przecież wycenić.

Pomiary
    OnAxis

Farfield

Impedancja
    Last edited by Yoshi_80; 07.01.2015, 07:34.

No to mamy dwa projekty na tych głośnikach :)
    http://diyaudio.pl/showthread.php/22...jekt-by-pharoh

Skomentuj

Witaj.
      Pawle jak wypada średnica i góra pasma tego zestawu w porównaniu do usher 8948a/9950-20?
      Pozdrawiam.

Skomentuj

Czy mogę prosić Autora projektu o opisanie charakteru brzmienia tej konstrukcji? Poszukuję monitorków do sypialni. Z góry dziękuję.

Skomentuj

Konstrukcja gra poprawnie i spokojnie. Basu trochę jest, chodź nie ma co się spodziewać zejść jak np z revelatorów. Średnie pasmo to chyba najlepszy zakres tej konstrukcji i tej 15tki. W ogóle ta 15stka to jest mocniejszy punkt ten konstrukcji. Warto jej nawet dodać średnio budżetową kopułkę tak z przedziału 200-400zł i na pewno będzie to dobre połączenie.
          Zastosowane wysokie od SB są spokojne i trochę wycofane ale grają poprawnie w sensie ilości. Brakuje im trochę detali i mikrodynamiki. Tak na prawde miała być tu kopułka wavecora ale kolega kupił SB , które były opcją rezerwową. Nie wiem czy tego wavecora nie było czy mnie nie zrozumiał, no trudno. Ogólnie słucha się tego fajnie i jak za kwotę około 600zł za głośniki są całkiem przyjemnie. Jednak przesiadka na dobre kolumny od razu ujawnia wady tych monitorków.

W porównaniu do dobrych kolumn, to wysokie grają tępo i bez powietrza, podobnie średnicy brakuje trochę lekkości. Jednak to było porównanie monitorów z głośnikami za 6 stówek do konstrukcji 3 drożnej z głośnikami za około 4,5 tysiąca, więc nic dziwnego. Nim to porównanie nastąpiło to monitorkom nie można było odmówić tego, ze grają fajnie. Ale żeby ktoś sobie nie pomyślał, że jak napisane "dobre" to zgasi tym revelatory, tak niestety nie będzie. Dobre jak ale za te pieniądze i jak wspomniałem 15tka ma potencjał i warto zrobić na niej coś jeszcze z lepszą kopułką :-).
          Last edited by Yoshi_80; 06.02.2015, 08:04.

Skomentuj

Ja też mam pytanko :)

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            Tak na prawde miała być tu kopułka wavecora ale kolega kupił SB , które były opcją rezerwową. Nie wiem czy tego wavecora nie było czy mnie nie zrozumiał, no trudno.
            O którym Wavecorze piszesz?
            Ja mam tą 15-stkę i Wavecora TW030WA10.
            No i nie wiem co zrobić, czy wymienić go na SB29RDC-C000-4 czy Zostawić Wavecora.
            Słyszałem tą kopułkę SB w projekcie 3way lusztiego, no i grała, nie zachwycała (nie czarowała) ale grała.
            Nie wiem jednak jak zagra u mnie.

Czego mi brakuje w Wavecorze? "precyzyjnego cykania" i więcej "czarowania" (jak np. Ushery).

Skomentuj

marian powiem szczerze, że nie pamiętam dokładnie modelu, to miał być któryś z tych większych wavecorów bez ferrofluidu. W tej kwestii zasięgałem opinii Pawła bo niestety ja ostatnimi czasy mam mało do czynienia z niskobudżetowymi głośnikami i trochę nie mam rozeznania.

Kopułka SB z tego projektu na pewno nie miała tego co szukasz, ani nie czaruje ani precyzyjnie nie cyka, to taki solidny rzemieślnik. Krew z uszu nie poleci ale wirtuozerii też nie będzie. Prawdę mówiąc przy głośnikach za ok 100 zł to bym nie szukał takich wrażeń. Skoro Twój wavecore tego nie daje, ten SB też nie, wszelkiej maści seasy prestidge grają jak grają, prawie każdy wie. Tak na prawdę jedyną radą w Twoim przypadku jest wymiana kopułki na coś lepszego.

Gdybyś chciał z ceną oscylować w okolicach 100-150zł zł to ja bym brał pod uwagę kilka pozycji :
              SEAS 29TFF/W - to chyba najlepszy z tych tanich tekstylnych seasów. Obecnie obniżka na cenę 151zł :-)
              MOREL CAT298 - licząc na to, że coś w nim będzie z brzmienia droższych moreli, zapewne tak będzie, od drożych będzie zapewne różnił się poziomem zniekształceń oraz koniecznością wyższego podziału co przy tej 15tce jaką masz nie jest jakimś problemem.
              Audax TW025A0 - jw głośnik który zapewne bądzie wymagał wyższego podziału aby utrzymać zniekształcenia niż jego "lepsi" bracia ze stajni audaxa. Kiedyś miałem ten głośnik, ale nie będę się wypowiadał o grze gdyż było to dobre 10 lat temu. Niedawno miałem okazję bawić się modelem TW025A26, czyli topowym modelem z miękką membraną i głośnik ma masakrycznie dużo powietrza, lekkości, dynamiki, detali. Jednak jest trudny w aplikacji przez tę swoją mocno wznoszącą ch-kę. Nawet ogarnięty i zrobiony "na płasko" ma nadal gra tymi cechami jw. Model A0 będzie miał podobne cechy brzmieniowe bo go miałem i z tego co pamiętam miał coś podobnego w sobie ale przypuszczam, że nie będzie to na taką skalę jak A26. Jednak jak ktoś potrzebuje jasno brzmiącej kopułki z dużą ilością powietrza to przypuszczam, że za stówkę niczego lepszego nie znajdzie.

Skomentuj

Dziękuję za wypowiedź :)

Tak na prawdę jedyną radą w Twoim przypadku jest wymiana kopułki na coś lepszego.
                Też mnie się tak wydaje.
                No i raczej tak zrobię, ponieważ ten Wavecor nie jest zły (przesiadłem się na niego z 9950 i jestem zadowolony, oprócz tego że nie "czaruje" jak Usher) i spokojnie dam radę słuchać go zanim nie uzbieram na lepszą wysokotonówkę.

Co do Audaxów, to poważnie zastanawiam się nad TW025A28 lub TW025A20.
                Wilsony mają na górze "świecącego" Focala, a Audaxy są tańsze i również wizualnie przyciągają uwagę :)
                Musiał bym ich tylko posłuchać, bo to już nie szmatka tylko metal.

Skomentuj

wavecor i sb26 to praktycznie te same brzmienie. SB29 nie pasuje charakterem do SB15 o czym juz pisalem w moim projekcie. Najlepszym kompanem dla SB15 jest HDS Tweeter. Dzieki temu polaczeniu otrzymujemy mega lekkie, lagodne i chlodne brzmienie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Co do Audaxów, to poważnie zastanawiam się nad TW025A28 lub TW025A20.
                    Mógłbym Ci pożyczyć ale bez sensownej zwrotnicy Ci to nie zagra i raczej się zrazisz.
                    Teraz jedzie do pharoha :)

Skomentuj

Tak właśnie powoli dochodzę do wniosku że trzeba trochę lepszych głośników, co prawda z takich złożonych miałem 3sm ale nie oczarowaly mnie, miała być wersja Mariana ale pogoda trochę mi to przeciągnie to chociaż w miedzy czasie posłucham daytona z seasem z projektu forumowego ale coś czuje że trzeba będzie mierzyć wyżej, ale rs180 z wavecor 08 ostatecznie spróbuję też

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Mógłbym Ci pożyczyć ale bez sensownej zwrotnicy Ci to nie zagra i raczej się zrazisz.
                        To fakt.
                        Ale za to ja mógłbym Tobie pożyczyć SB, byś się pobawił i dał znać czy ma sens takie połączenie, i czy da radę pod takim kątem jakim ja mam.
                        A może nawet byś zrobił projekt 2way lub 3way z tym SB na forum

Wavecory też mógłbym wysłać jeśli 10-tki nie miałeś, bo bez średniaka to i tak by były nie używane.
                        Last edited by marian; 06.02.2015, 19:44.

Skomentuj

Możemy tak zrobić :)
                          10 miałem .

Skomentuj

TW025A26
                            u "dojszladów" jest teraz za niecałe 50 euro :)
                            http://www.audax-speaker.de/index.ph...%5D=55&lang=en

Skomentuj

Nie na temat...
                              I wysyłają do Polski za 20 eurosów. Przy dzisiejszym kursie euro 4.20 wychodzi około 250 zł za sztukę. Chyba rozsądny deal :)

Skomentuj

Zastanawiam się nad drugim projektem i chciałem zapytać jak to zagra w porównaniu do głośników STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX?
                                Zależy mi też na małych głośnikach z racji małego mieszkania.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kangurur Zobacz posta
                                  chciałem zapytać jak to zagra w porównaniu do głośników STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX?
                                  Zdecydowanie lepiej :)
                                  A basu z tej 15-stki nie będzie wcale mniej niż z tego STX-a.

Skomentuj

Czyli obudowa 12l to będzie szer. 19, wys. 32, gł. 20 cm? Zastanawia mnie tylko ta mała głębokość.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kangurur Zobacz posta
                                      Czyli obudowa 12l to będzie szer. 19, wys. 32, gł. 20 cm? Zastanawia mnie tylko ta mała głębokość.
                                      Od kiedy to litraż obudowy oblicza się z wymiarów zewnętrznych? :)

Skomentuj

Ok rozumiem, ale proszę o trochę wyrozumiałości dla początkujących :)

A poza tym jak damy całkowitą szerokość frontu 19 a głośnik ma 15 to zostanie jakieś po 2 cm po bokach, czyli dużo.

Może ktoś robił ten projekt i może zapodać jakieś zdjęcia?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X