Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB 15NRXC30-8 + SB 26STC-C000-4 czyli kolumny za "tysiąc", tanio ale dobrze - projekt by Yoshi_80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Kangurur Zobacz posta
    jak damy całkowitą szerokość frontu 19 a głośnik ma 15 to zostanie jakieś po 2 cm po bokach, czyli dużo.
    Powiem tak, ten wymiar forntu też mi nie leżał, więc razem z Bocianem (który właśnie wykańcza te monitory) doszliśmy do wniosku żeby lekko zmodyfikować te wymiary.
    Dokładnie nie pamiętam, ale front ma teraz 17x33cm.
    Rozrysuj sobie to.

Zaraz ktoś napisze że tak nie wolno, bo zwrotnica.
    Moje monitorki na Fountekach też miały nie zagrać, bo je pochyliłem... a jak było? :)

Ale rób jak uważasz.

Skomentuj

Wymiary frontu spokojnie można sobie modyfikować.

Skomentuj

Witam
        Jestem w trakcie realizacji tego projektu (naprowadził mnie na niego kolega marian) i tu z góry dzięki za podpowiedz i Yoshiemu za udany projekt.
        Jak skończe to wkleje jakąś fotke narazie jestem w trakcie fornirowania i malowania standów (chyba ze w dziale w trakcie budowy coś umieszcze bo mam kilka fotek) .

Już miałem okazje posłuchać tylko 1 glośnika po sklejeniu obudowy jeszcze z niepełnym wytłumieniem i z niedostrojonym br, ale jestem pozytywnie zaskoczony gra to naprawde świetnie, w porownaniu do tonsil i fenksów miazga, i co wiecej basu jest o wiele wiecej przyjemniego ładnie wypełniającego pomieszczenie , niż z tonsili.
        Potwierdzam ze 15 ma mocną srednice, dopiero usłyszałem co to srednica.
        Wysoki gra fajnie lekko naturalnie, super sie zgrywa z 15, muzyki można słuchać i słuchać.

Mam jescze pytanko do kolegów, może ktoś mi podpowie czy dobrze myslę - chodzi mi o głosnik centralny jak bym wykorzystał to samą zwrotnice i zamiast 8 omowej 15 dał 2x 4 omy to bedzie to grało czy trzeba projektować zwrotnicę od nowa pod centralny ?.
        Dodam ze zamierzam zbudować cały zestaw kina domowego te monitorki bedą grały na tyłach w zestawie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marcelmania Zobacz posta
          Mam jescze pytanko do kolegów, może ktoś mi podpowie czy dobrze myslę - chodzi mi o głosnik centralny jak bym wykorzystał to samą zwrotnice i zamiast 8 omowej 15 dał 2x 4 omy to bedzie to grało czy trzeba projektować zwrotnicę od nowa pod centralny ?.
          Trzeba będzie projektować od nowa.

Skomentuj

A jednak trzeba OK.
            Dzięki za odpowiedz.

Wykończe monitorki to skupie sie na centralnym.

Skomentuj

to skupie sie na centralnym.
              Jeśli chcesz symetrycznie to możesz zrobić te monitorki z dwoma głośnikami, przy czym jeden będzie grał a drugiego głośnika użyć jako membrany biernej. Trochę drogo taka membrana wychodzi, ale nie trzeba robić zwrotnicy od nowa

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                Jeśli chcesz symetrycznie to możesz zrobić te monitorki z dwoma głośnikami, przy czym jeden będzie grał a drugiego głośnika użyć jako membrany biernej. Trochę drogo taka membrana wychodzi, ale nie trzeba robić zwrotnicy od nowa
                To ma sens tylko gdy idziemy na wygląd. Równie dobrze można postawić na środku jeden taki samo monitorek.

Skomentuj

Chciałbym zachować klasyczny wyglad centralnego, ułożyć go w poziomie pod TV.
                  Wiem juz jak grają te monitorki -15 mają fajną srednicę, powinny też poradzic sobie w centralnym.
                  Też chce zachowac podobnie brzmiący zestaw kina dlatego na podobnych głosnikach chyba sie skupie przy budowie centralnego

Tylko troche laik jestem w budowie zwrotnic i tu bedzie problemik.

Czy pomysł na centralny z 2 x 4 omowe 15 + 26 STC + do tego nowa zwrotnica ma sęs, czy cos inaczej kombinować ?.

Zostałbym przy 2 - drożnym zestawie bo chyba łatwiejsza zwrotnica, choć jak złożyłem te zwrotnice z monitorków to niekoniecznie hehe.

Cenowo SB też niezle wypadają

Skomentuj

Jestem w trakcie realizacji tego projektu (naprowadził mnie na niego kolega marian) i tu z góry dzięki za podpowiedz i Yoshiemu za udany projekt.
                    Jak skończe to wkleje jakąś fotke narazie jestem w trakcie fornirowania i malowania standów (chyba ze w dziale w trakcie budowy coś umieszcze bo mam kilka fotek) .
                    Jestem ciekawy jak głośniki będą wyglądać ponieważ już od dawna się przymierzam do tych głośników, ale zastanawiam się jeszcze nad Fountek FW146 i NeoCD1.0 wg Mariana, bo cenowo wychodzi podobnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kangurur Zobacz posta
                      Jestem ciekawy jak głośniki będą wyglądać ponieważ już od dawna się przymierzam do tych głośników, ale zastanawiam się jeszcze nad Fountek FW146 i NeoCD1.0 wg Mariana, bo cenowo wychodzi podobnie.
                      Są to dwa różne grania.
                      Founteki grają bardziej metalicznie i mają mniej basu niż SB.

Skomentuj

Mam pytanie, czy ktoś mierzył parametry tych głosników SB szczególnie 15NRX.

Miałem trochę czasu i w SW po pomiarach wyszły mi dość duże różnice np Qts 0,51 - katalog 0,33
                        Fs 51Hz w katalogu 38Hz, strasznie dużą obudowe mi SW wylicza 50 - 150 liter na 2x SB pod centralny.

Licząc obudowe z katalogowych parametrów to wychodzi okolo 11-13 liter na 1 X 15NRX.

25-28 liter chciałbym zrobić centralny.

Cy wygrzanie głosników znacząco poprawi parametry ?

Skomentuj

Sprobuj wykonac pomiary w sposob jaki robi to SBA.

To jakie wyjda Ci parametry, zalezy glownie napiecia podczas pomiaru, sygnalu pomiaru oraz dotarcia glosnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Sprobuj wykonac pomiary w sposob jaki robi to SBA.

To jakie wyjda Ci parametry, zalezy glownie napiecia podczas pomiaru, sygnalu pomiaru oraz dotarcia glosnika.
                            Czyli nie sugerować sie zbytnio tym co mi wyszło w pomiarach.

Głosnik 1 podłaczyłem, jak wygrzeje to sprawdze róznice w pomiarach.

Narazie nakreśle obudowę około 25l, powinna wystarczyć.

Skomentuj

Czyli nie sugerować sie zbytnio tym co mi wyszło w pomiarach.
                              Pomiar zawsze pokazuje wartości zmierzone.
                              A to co pokazuje, tzn. tą różnicę w porównaniu do pomiaru SBacoustic, to tylko dowód że nie wykonałeś pomiaru tak jak firma.
                              Jak wykonasz pomiar tak jak firma, będziesz miał te same wyniki.

Skomentuj

Pozwoliłem sobie zrobić rysunek jak to będzie wyglądać. W drugiej wersji głośniki są bardziej rozsunięte.

Skomentuj

Mogę zastosować ten tańszy kondensator czy musi być na 400V?

001-1030 Kon. 22,00μF 70VDC Jantzen Audio Premium ELKO folia gładka 5% ELE. BP śr- 26 / 38mm. poziomy Capacitor szt. 14,37 zł
                                  001-0272 Kon. 22,00μF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-34/ 44mm. poziomy Capacitor szt. 23,38 zł

Skomentuj

Ale o który pytasz? Ten szeregowy czy równoległy?
                                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

001-0272 Kon. 22,00μF 400VDC czy mogę zastąpić tym 001-1030 Kon. 22,00μF 70VDC

Skomentuj

Nie rozumiemy sie... masz dwa kondensatory 22uF

Kondesator ten który jest równolegle na dole możesz użyć MDL elektrolit. Ten na górze szeregowy wybrał bym lepszy foliowy jak niechcesz CrossCapa to zastosuj jakiegos innego MKT,MKP etc, bedzie tańszy
                                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Jaki materiał tłumiący zastosować do tego projektu i w jakiej ilości?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X