Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 x Kolumna 2 drożna 12", bez zwrotnicy + subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2 x Kolumna 2 drożna 12", bez zwrotnicy + subwoofer

Witam, planuję kolumnę dwudrożną od 100 Hz wzwyż, wspieraną przez subwoofer 30-100 Hz.
    Jako, że głośniki wysoko tonowe będą zasilane przez jeden wzmacniacz DSP, zaś nisko tonowe przez drugi wzmacniacz DSP oraz subwoofer przez 3 wzmacniacz DSP. To zwrotnica jest nie potrzebna, bo cyfrowe filtry dolno i górnoprzepustowe zrobią swoje.
    Skoro będzie subwoofer przenosił każdy dźwięk poniżej 100 Hz, to nie ma po co podbijać niskich częstotliwości w kolumnie basreflexem, który zwolni odpowiedź impulsową. Więc basy będą w małych zamkniętych obudowach.

Myślę o głośniku do kolumn Głosnik B&C 12FW76 4 Ohm ma Xmax = +-7 mm. Oraz Przetworniku compresiv DE360 z hornem.

Drugi wariant, to nie robienie subwoofera, a w kolumnach podbicie basu basreflexem. Ale wtedy nie można wzmacniaczem podbijać samych subbasów. Oraz nie można ustawić subbasów w dobrym miejscu pokoju, dla znalezienia basu - więc takie rozwiązanie jest nic nie warte, oraz ciężka membrana subbasu nie będzie grała full range..

Załączone pliki
    Last edited by KONSTRUKTOR 666; 20.06.2021, 19:47.

Czy Dobrze tu myślę, nie popełniłem jakiegoś błędu w tych rozmyślaniach?

Skomentuj

Zaraz, moment, to maja być kolumny do pokoju?

Skomentuj

Tak, żeby oddały dźwięk organów kościelnych oraz koncerty Rammsteina, chcę czuć dźwięk ciałem, nie tylko słyszeć.

Skomentuj

Ok, czaję.

Skoro robisz system aktywny, to pewnie będziesz testował inne podziały niż te, które sobie teraz założyłeś. Obudowa zamknięta do tego B&C to niezbyt dobry pomysł, z uwagi na jego bardzo niska dobroć. Do tego jeśli faktycznie będziesz palować te glosniki, to chłodzenie głośnika będzie gorsze. Zostan przy BR, do którego ten glosnik jest przewidziany, przez co zyskasz na efektywności i niskich zniekształceniach.

Skomentuj

Dzięki za sugestię. Pewnie masz rację. Pudełko i tak zrobię z byle czego na próbę... Ale pewnie zacznę od takiego jak piszesz, skoro to marny głośnik do zamykania...

Skomentuj

Marny czy nie marny, po prostu nie jest do tego przeznaczony. Pamiętaj również o tym, ze większość nowoczesnych glosnikow PA jest projektowanych pod korekcje aktywna i tutaj inaczej nie będzie. Gdybyś dał go w obudowę zamkniętą, to musiałbyś equalizować spadek efektywności.

Skomentuj

Czaruję...
              X