Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomysł na dobre 3way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomysł na dobre 3way

Słuchajcie, wraca do mnie jak bumerang chęć zrobienia fajnego 3way jako projekt docelowy.

Chcę aby kolumny były uniwersalne jeżeli chodzi o odsłuch bo słucham wszystkiego po trochu - wiem jest to poniekąd problem. Na chwilę obecną będą ustawione w pomieszczeniu około 20m2 z układem dość niekorzystnym jeżeli chodzi o słuchanie muzyki. Docelowo (pewnie za jakieś 2-3lata) będą stały w pomieszczeniu 30-40m2 - ale to kiedyś.

Założenia to:
    • Uniwersalność kolumn,
    • W miarę wąska obudowa,
    • Szybki bas z nienachalną górą - tą regułę można nagiąć
    Chrapka jest na 3way bo już było i dawało radość. Rozważę również inne propozycje.

Jakiś czas temu po długich debatach był pomysł na:
    • R3004/662000
    • SATORI MW/MR 16P
    • 22W/8851T00
    Może macie jakieś spostrzeżenia czy na przykład zamienić szpilkę na SB26ADC + Soma Sonus Waveguide??

Powiem tak. Każda porada milę widziana!!!

porada nr:1 :)
    nie zamieniamy szpilki na ADC. Żaden cudowny Falowód nie spowoduje że głośnik zacznie grać 4 razy lepiej a w mojej ocenie taka jest przepaść miedzy tymi głośnikami.

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
      • R3004/662000
      • SATORI MW/MR 16P
      • 22W/8851T00
      Czyli YB Audio Zephyr S mk II.

Poleciałeś wysoką półką. Coś tańszego Cię interesuje, czy nie koniecznie?
      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Jak być falowód do Satori, to nie ADC, tylko Bliesma lub Satori berylowy w falowodzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta

Czyli YB Audio Zephyr S mk II.

Poleciałeś wysoką półką. Coś tańszego Cię interesuje, czy nie koniecznie?
          Na to wychodzi, że tak:) Tą koncepcje omawiałem z Yoshim chyba grubo ponad rok temu - wychodzi na to, że interesujący projekt:)

Co masz na myśli coś tańszego?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Jak być falowód do Satori, to nie ADC, tylko Bliesma lub Satori berylowy w falowodzie.
            Jest też opcja na Bliesma T25B ale nie cholery nie wiem jak to się ma do szpilki. Jakieś sugestie?

Skomentuj

Jest też opcja na Bliesma T25B ale nie cholery nie wiem jak to się ma do szpilki. Jakieś sugestie?
              Mala, berylowa Bliesma w WG to poziom zdecydowanie wyzszy od Scana szpilki, ale musi byc dobrze dopasowana do sredniaka. 16 cm Satori bedzie wymagaja nizszego podzialu, a Bliesma T25B tego nie lubi. Teoretycznie mozna by bylo dac wiekszy WG i zgrac ich charakterystyki offaxis, ale do 16 jednak lepszyb wyborem bylaby duza Bliesma. Natomiast 13 Satori i T25B z nieduzym, owalnym WG moze wyjsc kosa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

16 cm Satori bedzie wymagaja nizszego podzialu, a Bliesma T25B tego nie lubi
                Ile to jest dla Ciebie niższy podział?

"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Co masz na myśli coś tańszego?
                  Np. na tweeterze Scan Speak D2905/9700, na średniaku Seas U16RCY/P, na basie Wavecore WF223BD02....
                  Generalnie coś mniej oklepanego...zestawienia którego jeszcze nikt nie przerabiał....

Skomentuj

Ile to jest dla Ciebie niższy podział?
                    Mowiac o niskim czy wysokim podziale, zawsze mam na mysli konkretny glosnik. Dla Bliesmy T25B wg mnie podzial ponizej 2500Hz to za niski podzial. Dla Satori 16 optymalnym podzialem wydaje sie nie wyzej 2000-2500 Hz, przy czym 2500Hz to raczej do zastosowania z odpowiednim WG. Biale Satori daloby sie podciagnac pod 3000Hz.

Skomentuj

OK. Dzięki. Bałem się, że niski podział to dla Ciebie w tym przypadku 1,5 - 1,8 kHz.

A patrz, chłopaki z SB w najnowszym kicie Sasandu napisali, że można zamiennie stosować wersję czarną i białą MR16P. Zresztą, w przypadku MW19 też się nie przejmowali kolorem...
                      SASANDU kits (A5).cdr (sbacoustics.com)

Podział MID/TW dali na 2,8 kHz.

Skomentuj

Jesli zalozymy, ze projekt ma swietnie kontrolowana dyfrakcje, to mozna zrobic podzial pomiedzy 2-3 bez wiekszych trudnosci. Jedynie zgranie fazowe w osi poziomej bedzie gorsze wraz z ponoszeniem cz. podzialu.

Skomentuj

Zamysł jest taki żeby było zrobione dobrze. Nie jestem pewny czy chcę robić takie połączenia jak zaproponował Paweł. Jak by nie patrząc trochę $$ trzeba zainwestować a rezultat takiego połączenia raczej nie jest znany - choć znając życie nie było by źle.

Chciałbym aby przetworniki zamknęły się w max 6500zł. Myślę, że 22W powinien zostać a co do reszty jestem otwarty na propozycję:)

Skomentuj

To IMHO, w tym budżecie ciężko będzie o lepszy zestaw.
                            Ja bym tylko szpilkę R3004 zamienił na kopułkę D3004. Byłoby trochę taniej.
                            No ale, jak lubisz szpilkę...

Skomentuj

To IMHO, w tym budżecie ciężko będzie o lepszy zestaw.
                              Ja bym tylko szpilkę R3004 zamienił na kopułkę D3004. Byłoby trochę taniej.
                              No ale, jak lubisz szpilkę...
                              podejmujesz się projektu???:P

Skomentuj

Zazwrotkować mogę, paczek Ci nie zrobię.
                                Masz już jakiś pomysł na obudowy?

Skomentuj

Paczki będzie robił Marko. Pomysł na kształt obudowy mam ale ułożenie przetworników na froncie oraz litrażu sekcji jeszcze nie - w sumie to nawet nie mam czym tego symulować.

Skomentuj

Vituixcad do symulacji dyfrakcji na froncie, do symulacji obudowy, WINIsd.

Skomentuj

Vituix równie świetnie symuluje obudowy :)

Skomentuj

Znowu czegoś nie doczytałem :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X