Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wykonanie subwoofera na głośniku Sony Eastech 165mm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wykonanie subwoofera na głośniku Sony Eastech 165mm

Witam. Posiadam głośnik Sony Eastech 165mm o mocy znamionowej 100W. Mam zamiar zrobić subwoofer do samochodu. Nie jest to może demon mocy, ale myślę że wystarczy do poprawienia niskich tonów. Jestem w trakcie wyliczania obudowy i bass reflexu, lecz chciałem się zapytać bardziej doświadczonych forumowiczów czy wyniki które otrzymałem faktycznie sprawdzą się w praktyce.
    Zacznę od wypisania parametrów omawianego głośnika:
    Skuteczność: 92 dB/W/m
    Xmax: 15mm
    Fs: 39 Hz
    Qts: 0.4
    Vas: 35 l

Na podstawie powyższych danych obliczyłem objętość obudowy za pomocą dwóch metod: WinISD oraz na stronie internetowej.
    Oto wyniki jakie uzyskałem:
    WinISD: 31,54l strojenie 39,33Hz / bass reflex średnica 6,8 cm długość 17,1 cm
    Strona: 33.1l strojenie 40Hz / bass reflex średnica 6,8 cm długość 16,1 cm

Wiem, że obudowa nie musi być taka jak podaje program, a wyniki mogą naprowadzić na odpowiedni litraż. Niestety nie wiem czy w tym przypadku należy sugerować się tym wynikiem czy może jednak zwiększyć lub zmniejszyć litraż. Proszę o pomoc kogoś bardziej doświadczonego jakie postępowanie w tym przypadku byłoby najrozsądniejsze. Znalazłem na forum podobny temat z udziałem najprawdopodobniej tego głośnika: https://diyaudio.pl/forum/teoretyczn...h-6-5-skrzynia
    W jednym z postów forumowicz napisał, że 12-13 litrów BR to max. W takim razie faktycznie robić obudowę o takiej pojemności czy dalej słuchać się programu?

Chciałbym także zapytać się o dobór portu BR. Nie chcę dać zbyt małej średnicy żeby nie było słychać świszczącego powietrza, ale nie chcę też przesadzić w drugą stronę. Czy zakładając że obudowa będzie miała około 32l, to 6.8 cm średnicy i długość 16cm to poprawne parametry portu bass reflex w tym przypadku?
    Myślę, że wypisałem wszystkie potrzebne informacje. Prosiłbym o zweryfikowanie wyników podanych przez programy oraz ewentualnie podpowiedź co mogę zmienić i jakie wartości wykorzystać podczas budowy.
    Last edited by Virusek; 21.09.2021, 22:20.

jak to ma byc docelowa obudowa to daj jakies 15 litrow i strojenie ok 45Hz

jak myslisz ze z czasem beda zmiany, to daj 15-20l w takim ksztalcie, zeby z czasem wsadzic tam glosnik 20cm

b-r 50-60mm bedzie tutaj odpowiedni. zeby miec pewnosc ze bedzie cicho pracowal to mozesz dac 2szt w odbiciu lustrzanym, wtecy oba konce beda profilowane

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      jak to ma byc docelowa obudowa to daj jakies 15 litrow i strojenie ok 45Hz

jak myslisz ze z czasem beda zmiany, to daj 15-20l w takim ksztalcie, zeby z czasem wsadzic tam glosnik 20cm

b-r 50-60mm bedzie tutaj odpowiedni. zeby miec pewnosc ze bedzie cicho pracowal to mozesz dac 2szt w odbiciu lustrzanym, wtecy oba konce beda profilowane
      Będzie to docelowa obudowa. Jeżeli najdzie mnie ochota na zmianę sprzętu, to zrobię nową obudowę a tego suba zastosuje gdzie indziej
      W takim razie zrobię obudowę o objętości ok. 15l, tylko nie wiem za bardzo jakie długości mają mieć porty bass reflex (rozumiem że ich średnica ma wynosić 50-60mm). Czy przy zastosowaniu dwóch portów o średnicy 60mm i 80mm długości każdy będzie w porządku? Znalazłem takie na Allegro za kilka zł/szt.
      Czy na załączonym zdjęciu porty są poprawnie umieszczone? Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem umieszczenie w odbiciu lustrzanym. https://diyaudio.pl/i/31238/bfb54606...1632333307.jpg
      Chciałem się jeszcze zapytać z ciekawości dlaczego program wyliczył mi obudowę ~32 litry. Faktycznie stosując tak duże jak na ten głośnik pudło można niżej zejść z częstotliwością czy jest to po prostu przerost formy nad treścią i w tym przypadku nie warto brać w ogóle tego pod uwagę?
      sub.PNG
      Załączone pliki
      Last edited by Virusek; 22.09.2021, 21:27.

Skomentuj

WinISD wszystko powie.
        Jaka pojemność i dlaczego taką pokazuje?
        Bo chce uzyskać jak najbardziej płaską charakterystykę.
        Sam dokonujesz korekty pojemność i strojenie pod kątem uzyskania luksusowych warunków pracy dla głośnika i tego, czego oczekujesz.

Jutro z ciekawości zerknę, co też lubi ten sub.
        Dzisiaj mam nockę i nie mam czasu

Skomentuj

Po pierwsze primo... tej klasy głośnik powinien być zmierzony pod kątem faktycznych parametrów T/S.
          Tu nic nie jest gwarantowane :)

Natomiast symulacja dla dostępnych, cząstkowych T/S wygląda następująco:
          - Vn = 30 litrów
          - strojenie = 41Hz
          -delay 14.8ms w przedziale 36 ... 38Hz
          - port Fi 60mm i L 124mm

Natomiast gdzieś, ktoś dokonał pomiarów i np. Fs wyszła 60Hz, a nie jak podawana 39Hz.

Przy Fs 60Hz nie jest już "subowo", a raczej "midwooferowo" w budce w okolicach 50/55 litrów wysoko strojonej...

Innymi słowy - tanio nie znaczy dobrze.
          Ja bym nie brał pod uwagę tego głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta
            Po pierwsze primo... tej klasy głośnik powinien być zmierzony pod kątem faktycznych parametrów T/S.
            Tu nic nie jest gwarantowane :)

Natomiast symulacja dla dostępnych, cząstkowych T/S wygląda następująco:
            - Vn = 30 litrów
            - strojenie = 41Hz
            -delay 14.8ms w przedziale 36 ... 38Hz
            - port Fi 60mm i L 124mm

Natomiast gdzieś, ktoś dokonał pomiarów i np. Fs wyszła 60Hz, a nie jak podawana 39Hz.

Przy Fs 60Hz nie jest już "subowo", a raczej "midwooferowo" w budce w okolicach 50/55 litrów wysoko strojonej...

Innymi słowy - tanio nie znaczy dobrze.
            Ja bym nie brał pod uwagę tego głośnika.
            Mam już właśnie taki głośnik, więc spróbuję zrobić go na tym. Jeżeli nie będzie mi odpowiadał, to wtedy zrobię od nowa na innym, a ten na pewno do czegoś się przyda.
            Dziękuję za pomoc w wyliczeniu obudowy i reszty parametrów oraz za wyjaśnienie wyników z programu WinISD.
            Niestety mam teraz mętlik w głowie, gdyż nie wiem czy zrobić obudowę 15l tak jak doradził Pawel S., czy może jednak wybrać 30l.
            PS Rozumiem że jeżeli port bass reflex ma mieć 60mm średnicy i ~120mm długości to nie mogę zastosować dwóch portów 60mm średnicy i długości 60mm?

Skomentuj

15-20 litrow to taki standard dla 16-18cm glosnika
              25 litrow czasami sie zdarzy
              ale 30 litrow to juz zdecydowanie za duzo

zrob kompromisowe 20l
              najwyzej pozniej wsadzisz tam 20cm glosnik

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                15-20 litrow to taki standard dla 16-18cm glosnika
                25 litrow czasami sie zdarzy
                ale 30 litrow to juz zdecydowanie za duzo

zrob kompromisowe 20l
                najwyzej pozniej wsadzisz tam 20cm glosnik
                W takim razie będzie 20l :)
                Tylko pytanie jaki do tej obudowy powinien być port br? Takie porty mam w zasięgu ręki:
                sr. 66mm długość 120mm
                śr. 60mm długość 80mm
                śr. 70mm długość 170mm
                śr. 74mm długość 100mm
                śr. 68mm długość 160mm

Czy któraś z tych opcji będzie pasować? Ewentualnie mogę zastosować dwa porty dla pewności aby nie było niepożądanych efektów.
                Prosiłbym o pomoc w wyborze odpowiedniego oraz czy ma być jeden, czy dwa

Skomentuj

Zamieszczone przez Virusek Zobacz posta

Tylko pytanie jaki do tej obudowy powinien być port br? Takie porty mam w zasięgu ręki:
                  sr. 66mm długość 120mm
                  śr. 60mm długość 80mm
                  śr. 70mm długość 170mm
                  śr. 74mm długość 100mm
                  śr. 68mm długość 160mm

Czy któraś z tych opcji będzie pasować?
                  Wszystkie są za krótkie aby uzyskać strojenie poniżej 50Hz w obudowie 20L.
                  Najniższe strojenie uzyskasz przy zastosowaniu ostatniego portu i to będzie 50Hz.

Ewentualnie mogę zastosować dwa porty dla pewności aby nie było niepożądanych efektów.
                  Jak dasz dwa porty, to musiały by być jeszcze dłuższe.
                  Po za tym, zmniejszył by się litraż (dając jeden port też się zmniejsza, o objętość tego portu), co w efekcie spowodowało by wyższe strojenie niż te wyliczone, a co za tym idzie, znów trzeba by wydłużyć porty.
                  Dlatego zrobić małą, niskostrojoną obudowę bas reflex jest trudno.
                  Dlatego przy małych obudowach stosuje się obudowy zamknięte lub z membraną bierną.
                  Last edited by marian; 26.09.2021, 11:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Wszystkie są za krótkie aby uzyskać strojenie poniżej 50Hz w obudowie 20L.
                    Najniższe strojenie uzyskasz przy zastosowaniu ostatniego portu i to będzie 50Hz.

Jak dasz dwa porty, to musiały by być jeszcze dłuższe.
                    Po za tym, zmniejszył by się litraż (dając jeden port też się zmniejsza, o objętość tego portu), co w efekcie spowodowało by wyższe strojenie niż te wyliczone, a co za tym idzie, znów trzeba by wydłużyć porty.
                    Dlatego zrobić małą, niskostrojoną obudowę bas reflex jest trudno.
                    Dlatego przy małych obudowach stosuje się obudowy zamknięte lub z membraną bierną.
                    O tym, że przy zastosowaniu dwóch portów muszą być one dłuższe, nie wiedziałem.
                    Mam jeszcze do dyspozycji port o średnicy takiej jak ostatni podany przeze mnie czyli średnica 68mm, ale jest dłuższy o 50 mm i ma 220mm długości. Czy taki port może się nadawać, czy nadal będzie za krótki?
                    Załóżmy że port ma objętość 1L. Jeżeli chcę uzyskać obudowę o pojemności 20L to mogę zrobić 21L i montując port objętość końcowa i tak wyniesie 20L, gdyż port zabierze 1L obj.?

Skomentuj

O tym, że przy zastosowaniu dwóch portów muszą być one dłuższe, nie wiedziałem.
                      Mam jeszcze do dyspozycji port o średnicy takiej jak ostatni podany przeze mnie czyli średnica 68mm, ale jest dłuższy o 50 mm i ma 220mm długości. Czy taki port może się nadawać, czy nadal będzie za krótki?
                      Będzie idealny na strojenie 45Hz.

Załóżmy że port ma objętość 1L. Jeżeli chcę uzyskać obudowę o pojemności 20L to mogę zrobić 21L i montując port objętość końcowa i tak wyniesie 20L, gdyż port zabierze 1L obj.?
                      To będzie około litra.
                      To nie dużo ale trzeba brać to po uwagę, tak samo jak objętość samego głośnika.
                      Zrób obudowę 20L i delikatnie ją wytłumił (co zwiększy pozornie litraż, więc objętością bas reflexu i głośnika nie będzie trzeba się martwić).

Pamiętaj że przy wlocie portu (początek rury we wnętrzu obudowy) musisz zostawić trochę miejsca i port od ścianki obudowy musi być oddalony przynajmniej średnicę samego portu, czyli 6cm.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Będzie idealny na strojenie 45Hz.

To będzie około litra.
                        To nie dużo ale trzeba brać to po uwagę, tak samo jak objętość samego głośnika.
                        Zrób obudowę 20L i delikatnie ją wytłumił (co zwiększy pozornie litraż, więc objętością bas reflexu i głośnika nie będzie trzeba się martwić).

Pamiętaj że przy wlocie portu (początek rury we wnętrzu obudowy) musisz zostawić trochę miejsca i port od ścianki obudowy musi być oddalony przynajmniej średnicę samego portu, czyli 6cm.
                        Więc zastosuję chyba ten właśnie port.
                        Jaka powinna być teoretycznie długość portu na strojenie 39-40Hz?
                        Mam gdzieś watę do wygłuszania głośników jeszcze z poprzedniego projektu głośnika bluetooth, więc się do czegoś przyda
                        Dobrze rozumiem, że od ściany obudowy do ściany portu bass reflex musi być 6cm odstępu? Czy musi być jakaś określona odległość między portem a głośnikiem?
                        Jeszcze chciałbym się upewnić czy port bass reflex musi być na tej samej ścianie obudowy co głośnik? Nigdy chyba nie widziałem subwoofera z portem po przeciwnej ścianie od tej, na której znajduje się głośnik.

Skomentuj

Jak potrafisz używać WinISD, to bez problemu możesz sprawdzić jakie parametry ma mieć port i czy w ogóle nadaje się do danego głośnika/obudowy

Skomentuj

Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta
                            Jak potrafisz używać WinISD, to bez problemu możesz sprawdzić jakie parametry ma mieć port i czy w ogóle nadaje się do danego głośnika/obudowy
                            Mam małe doświadczenie z tym programem i zapomniałem, że przecież da się wpisywać swoje wartości do okienek
                            Dla strojenia 45Hz również mi wyszło 22 cm (21.85 dokładnie), a dla strojenia 40Hz około 29cm. Niestety o taki port trudno.. chyba że możliwe jest jego przedłużenie?
                            Zauważyłem, że na wykresie w WinISD przy ustawionym strojeniu 45Hz biała linia wybrzusza się przed momentem przekroczenia wartości 0dB (czerwona linia). Przy ustawieniu strojenia 40Hz jest "bardziej płasko" Co to w praktyce oznacza?
                            Skopiuję jeszcze dwa pytania z mojego poprzedniego posta, gdyż pomoże mi to w projektowaniu obudowy, a dokładniej miejsca na port:
                            Dobrze rozumiem, że od ściany obudowy do ściany portu bass reflex musi być 6cm odstępu? Czy musi być jakaś określona odległość między portem a głośnikiem?
                            Jeszcze chciałbym się upewnić czy port bass reflex musi być na tej samej ścianie obudowy co głośnik? Nigdy chyba nie widziałem subwoofera z portem po przeciwnej ścianie od tej, na której znajduje się głośnik.

Skomentuj

Przepraszam, będę świnia, ale jeśli już wkładasz godziny na prace nad synem, to kup coś lepszego, bo ihmo szkoda wysilku. Miałem taki głośnik tylko 20cm
                              Żeby miał jakieś zejście przy tak rachitycznym napędzie, dokleili ciężki tekturowy krążek na membranę. Przez co jest strasznie cichy. Przez to trzeba zapakować sporo mocy żeby dorównać do frontów innych niż na 5cm szerokopasmowkach które są stosowane w tanich zestawach kina. I przez to spłonął. Nawet łzy za nim nie uroniłem.

Skomentuj

Witam po dłuższej przerwie. Miałem w końcu wystarczająco dużo czasu i dokończyłem budowę subwoofera. Obudowa ma ok. 20,5l i została wyłożona w środku watoliną. Jak na moje oczekiwania gra na prawdę ładnie, tylko jest problem z świszczącym bass reflexem. I teraz mam taką rozkminę: WinISD wyliczył średnicę 7cm. Jak się teraz przyjrzałem, to kupiłem port który ma faktycznie 7 cm, ale na wylocie. Na wlocie jest około 56mm. Czy 7cm powinna wynosić najwęższa średnica tak jak w moim przypadku jest 56mm? Jeżeli tak, to chyba znam rozwiązanie problemu. Prosiłbym o info czy dobrze to rozumiem.

Skomentuj

Czaruję...
                                X