Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Strojenie Bass-Reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Strojenie Bass-Reflex

Cześć,
    chłopaki, wiecie może dlaczego częstotliwość rezonansowa portu nie pokrywa mi się dokładnie z częstotliwością rezonansową głośnika?
    Max. dla portu wychodzi 30Hz, a min. dla głośnika wychodzi na 31,7 Hz.

"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Bo max spl z portu, nie oznacza punktu strojenia portu. Czestotliwosc rezonatora pokazuje pomiar impedancji lub cz. spadku promieniowania glosnika.

Skomentuj

To ja wiem, ale dlaczego to się różni?
      Na symulacjach, max. portu zawsze pokrywa się z min. promieniowania głośnika...

Przykładowa symulacja:
      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Bo to jest tylko matematyka. W obudowie masz szereg zjawisk akustycznych, ktore wplywaja na charakterystyke i nie zawsze dostaniesz zgodnosc 100%. Zjawiska falowe, wplyw wytlumienia, zmiany parametrow tsp glosnika, czy nawet temperatura bedzie miala wplyw na pomiar. Do tego dochodza bledy pomiarowe, mikrofon moze zbierac niewlasciwe cisnienie portu ( trzeba go wcisnac glebiej w port, a nastepnie skorygowac spl przy laczeniu ).

Skomentuj

OK. Dzięki!
          Szczerze mówiąc, to liczyłem na taką właśnie odpowiedź, bo się nad tym dłuższą chwilę zastanawiałem i nic mi mogłem na temat znaleźć...

W innym projekcie wyszło mi odwrotnie - max. portu leży wyżej niż min. głośnika.

A dzisiaj przeglądałem AUDIO 12/2021, w którym są m.in. pomiary BR dla kolumn B&W 802 D3 i D4.
          W starszej wersji D3 mieli to przesunięcie a w D4 już nie... Recenzent napisał na temat tylko tyle, że "Przy pewnych rodzajach strojeniach wspomniane minima i maksima zbiegają się bardzo blisko, a przy innych rozchodzą się dość znacznie". I to wszystko, dlaczego tak się dzieje już nie napisał....
          Oczywiście Bowers chwali się, że w nowszej wersji podwyższyli strojenie i poprawili ch-ki impulsowe.

No nic, na razie się tym nie przejmuję. Przy następnej okazji pobawię się tłumieniem i zobaczę czy to ma jakiś wpływ.

Skomentuj

Cześć
            Podepnę się pod temat.Robię projekt na głośniku SB20PFCR30-8 i mam taki problem ,według producenta długość rury bassrefleksu to 127 o średnicy 50mm.a mam taką o średnicy 70mm ,jak obliczyć jej długość?

Skomentuj

Wpisz parametry TSP glosnika do dowolnego programu symulacyjnego (mozna rowniez uzyc narzedzi na stronach WWW), nastepnie podaj objetosc obudowu oraz strojenie dla obudowy proponowanej przez producenta, dla rury o wymiarach, jakie podales. Program przeliczy port br dla dowolnej jego srednicy.

Skomentuj

Dzięki
                Wyszło 20cm,i teraz pytanie czy wkładając bass reflex z tą długością który będzie około 4cm od tylniej sćiany,czty to nie za mała odległość?

Skomentuj

Pole powierzchni twojej rury bass reflex to 38,5cm. Pole powierzchni walca jaki utworzy się pomiędzy ścianką a jego wylotem to 88cm. To dwa razy więcej. Na działanie bas-reflexu nie będzie to miało dużego wpływu, ale na pewno zwiększy trochę turbulentne przepływy powietrza. Czy to będzie jakkolwiek słyszalne nie wiem. Chyba bym wolał nieco wyżej nastroić i mieć ten stosunek powierzchni bass-reflex do szczeliny na jego końcu pomiędzy walcem a ściankę co najmniej 1-3, a nie jak teraz 1-2. Najlepiej by było zrobić testy odsłuchowe przy większej głośności i pomiary, a później zdecydować, czy obciąć rurę czy nie.
                  Last edited by Adams77; 29.07.2023, 10:24.

Skomentuj

https://www.elektroda.pl/rtvforum/vi...30899#20530899
                    nie ma za co

Skomentuj

The resonant frequency of a port in a speaker enclosure not exactly matching the resonant frequency of the speaker is a deliberate design choice to achieve specific acoustic characteristics and optimize the speaker's performance. This phenomenon is often seen in ported speaker designs, where the interaction between the speaker and the port is carefully balanced to achieve desired outcomes only up

Skomentuj

Czaruję...
                      X