Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wygłuszenie obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wygłuszenie obudowy

Jeszcze taki wątek nie daje mi spokoju - jakie materiały najlepiej użyć do wytłumienia obudowy bądź części obudowy w zależności od typu głośnika?
    To znaczy jakim materiałem robić wygłuszenie komory dla głośnika niskotonowego a np. co dawać do komory głośnika średniotonowego? Bo chyba każdy materiał ma inne właściwości pod kątem danych długości fal.

Druga sprawa to czy w jakimś wypadku jest sens dawać dodatkowo jako pierwszą warstwę matę bitumiczną (taką samochodową) a dopiero później jakieś poroso i wełnę/włókninę itp?

Nim gęstszy materiał tym wyższe częstotliwości, nim luźniejszy tym niższe niemniej wszystko zależy jakie fale stojące się pojawią. Czy obudowa zamknięta czy otwarta itd. W sieci znajdziesz dużo informacji na ten temat.

a no i wygłuszając warstwami różnych materiałów zaczynasz od ścianki wewnętrznej od tych najgęstszych następnie na nie dajesz coraz luźniejsze, obudowy zamknięte wygłuszasz mocno, otwarte najlepiej jak najmniej. Po prostu lepiej zadbać o wewnętrzne skosy itd szczególnie w obudowach otwartych. Panele bitumiczne nie tłumią fal stojących a co najwyżej wibracje obudowy. Oczywiście zmniejszając jej litraż. I lepiej zrobić obudowę sztywną niż wyklejać matami bitumicznymi. Je możesz zastosować do odseparowania obudowy średnio-tonowego od wibracji pochodzących z sekcji niskotonowej.
    Last edited by daniel69; 29.12.2021, 23:11.

Skomentuj

OK, to jest jasne. Bardziej chodziło mi o Wasze doświadczenia z różnymi materiałami - np. poroso do skecji niskotonowej a wełna do średnio/wysokotonej itp.

Czym się kierujecie przy doborze ilości wytłumienia? To znaczy np. zakłądacie startowo jakiś procent objętości obudowy i potem już doświadczalnie na słuch jak lepiej czy jakoś inaczej?

Skomentuj

Nim gęstszy materiał tym wyższe częstotliwości, nim luźniejszy tym niższe niemniej wszystko zależy jakie fale stojące się pojawią.
        To raczej nie tak. To grubość warstwy wygłuszającej wplywa na tłumione czestotliwosci.

Im wieksze odległości między rownoległymi ściankami obudowy, tym niżej na czestotliwosci pojawia sie fala stojąca i potrzeba grubszej warstwy, żeby ją wytłumić

W innym przypadku prosze podaj mi taki " lużny" material, za pomoca ktorego cieńką warstwą wygluszę w pokoju fale 50Hz.
        Last edited by jamess8; 09.01.2022, 20:23.

Skomentuj

Czaruję...
        X