Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budżetowe 3way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budżetowe 3way

Cześć,
    ostatnio coraz mocniej zastanawiam się nad zajęciem wolnego czasu i wykonaniem budżetowych kolumn 3 drożnych z użyciem głośników:
    - Perless DA25BG08-06
    - Sb15MFC-8
    - 2x Stx22.200.8.MCX_v2
    Wysokotonowy i średniak posiadam na stanie, stąd między innymi zrodził się pomysł.
    Wymiary: wys: 115cm
    szer: 23.5cm
    gł: uzyskana po obliczeniu zalecanego litrażu.
    Obudowa MDF18, skosy, wewnętrzne wzmocnienia, podwójny front pochylony 6-7 stopni, hdf.
    I teraz moje pytania:
    1.Czy to zestawienie głośników może się sprawdzić aby nie tłumić basowych?
    2.Czy obudowa Br będzie konkretnym mułem i przeciągającym subem z tymi głosnikami stx?
    3.Czy jest w tym sens?
    ​​​​Zrobiłem na szybko wizualizację jak by to miało wyglądać.
    Last edited by Flip90; 07.01.2022, 21:00.

Te STX-y to bym sobie darował do pozostałych głośników .
    Trudno coś znaleść w budrzetowym segmencie ( 2 x 8 cali ) ale szkoda potencjału pozostałych.

Skomentuj

Obudowa to w zasadzie taka jak u mnie:

Skomentuj

Flip patrząc na wykonanie twoich pozostałych projektów (przed napisaniem posta sprawdziłem) włożysz w to dużo serducha i pracy (robisz to całości sam). Patrząc na wytypowane głośniki będą one mocno odstawać od reszty. Nie wiem czy mam prawo głosu i doradzania patrząc na mój dorobek na DIY ale.... koszt napędów i zwrotnic nie powinien być kilka razy mniejszy niż wkład włożony w obudowy. Lepiej zrobić gorsze budy (co do wykończenia) a pieniążki dać w lepsze napędy. Idąc od strony samych głośników (akurat przez moje ręce przeszły wszystkie 3)

1. Perless DA25BG08-06 - bardzo fajna kopułka pod warunkiem, że akceptujesz bezpieczne granie. Tnie to się go przyjemnie. Warto brać pod uwagę w ramach budżetowej konstrukcji
        2. Sb15MFC-8 - bardzo udana konstrukcja. Tak jak wyżej naprawdę bezpieczna do adaptacji. Zdarza się że ludzie porównują jego brzmienie do Accuton C173-6-096 (trochę pewnie na wyrost ale...). Kwestia cięcia i samej zwrotnicy
        3. Stx22.200.8.MCX_v2 - odradzam nie dla tego że to STX ale w tej konfiguracji to nie będzie "pełne granie". Mimo dużego rozmiaru nie będzie miał takiego walnięcia jak SB NBAC (wiem że inna półka cenowa ale...).

To co ja bym zrobił na twoim miejscu mimo wszystko. Odłożył kasę i poszedł w MFC na dół albo jak nie masz kasy to wziął PFCR albo.... najlepiej NBAC (który ma konkretną stopę bazową i przy cięciu w punkt nagłośni nawet duże pomieszczenie). Kwestia jak bardzo będzie sam głośnik latał w budzie (tutaj jest już kwestia przeliczenia litrażu).

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
          Te STX-y to bym sobie darował do pozostałych głośników .
          Trudno coś znaleść w budżetowym segmencie ( 2 x 8 cali ) ale szkoda potencjału pozostałych.
          Z niskobudżetowych znalazłem jeszcze:
          1.Dayton Audio DC200-8
          2.SB20PFCR30-8
          (SB tańszy)
          Dwa razy droższe z ładnymi koszami:
          1.Dayton Audio RS225P-8
          2.SB23NRXS45-8
          (Dayton tańszy)
          Stx wypada najtaniej, miałem kiedyś 18.200.8MCX_v2 w basie był dobry ale przypominam sobie grał takim swoim charakterem - w mojej ocenie bas był mało zróżnicowany, buła w typie suba.

Rosayo obudowy chciałbym wykonać ładne, które będą cieszyć moje oko - mam czas więc tu oszczędzać nie chce bo cena materiału nie obniży się a jedynie spadnie standard wykonania (mniej pracy - gorsze budy). Sb23mfc ma niska sprawność a do 23nbac nie mam przekonania (pewnie trzeba by go też bardzo nisko ciąć).
          ​​​​​​

​​​​​
          Last edited by Flip90; 08.01.2022, 10:54.

Skomentuj

18.200 to bardzo fajna konstrukcja jak ktoś zaczyna swoją przygodę z DIY. W sumie to nie znam osoby przez której ręce ten głośnik by nie przeszedł . Po prostu w pewnym momencie człowiek widzi inne możliwości. To nie jest pierwsza twoja konstrukcja (nawet 3 way) i fajnie by było uzyskać granie o poziom wyżej albo na nie gorszym poziomie co wcześniej.

Dayton to zagadka. Bardzo mało konstrukcji. Słabo się sprzedaje ale może to wynikać z braku odwagi co do adaptacji. RS225P-8 to zawieszenie papierowe. Z tego co wiem to jest wariant aluminiowy. Powinien mieć mocniejsze walnięcie. Z tych co napisałeś ja bym brał NRXS45 a najlepiej 2 wersję. Pomału się pojawia. Granie będzie łagodniejsze od NBAC. Bardzo dobry i fajny głośnik :)

Skomentuj

Stosując na dole Sb23 nie jestem przekonany czy starczu SPL-u z SB15MFC30-8 .
              SB20PFCR30-8 wymaga sporej obudowy dla 2 głośników i nie wnosi jakoś specjalnie więcej jak STX.
              Dayton Audio DC200-8 to kolejny głośnik nie pasujący do pozostałych pod wieloma względami.
              SB23NRXS45-8 wymaga conajmniej 85L paczki , zejdzie nisko i da wysoki SPL , i ta SB15 będzie za cicha do niegoo .
              Podobnie z RS225P-8 ten SB15 nie starczy pod względem SPL. RS225P-8 jest tu faworytem i na nim bym oparł 3 drogi.
              Można go wsadzić w 75L i już będzie fajnie.
              Last edited by toopcool; 08.01.2022, 10:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rosayo Zobacz posta
                RS225P-8 to zawieszenie papierowe.
                Tu coś chyba poplątałeś .

Skomentuj

Największy plus PFCR to w sytuacji gdyby było parcie na inny zestaw to łatwiej będzie po prostu sprzedać. Inaczej ludzie reagują na widok STX a inaczej na SB Acoustics. Nawet jeśli brzmienie będzie podobne to warto iść w PFCR. Biorąc pod uwagę ile modeli zrobił do tej pory FLIP to raczej to nie będzie ostatni w tym roku

Skomentuj

Tu coś chyba poplątałeś .
                    Tak. Chodziło mi o membranę.

Skomentuj

Stosując na dole Sb23 nie jestem przekonany czy starczu SPL-u z SB15MFC30-8 .
                      SB20PFCR30-8 wymaga sporej obudowy dla 2 głośników i nie wnosi jakoś specjalnie więcej jak STX.
                      Dayton Audio DC200-8 to kolejny głośnik nie pasujący do pozostałych pod wieloma względami.
                      SB23NRXS45-8 wymaga conajmniej 85L paczki , zejdzie nisko i da wysoki SPL , i ta SB15 będzie za cicha do niegoo .
                      Podobnie z RS225P-8 ten SB15 nie starczy pod względem SPL. RS225P-8 jest tu faworytem i na nim bym oparł 3 drogi.
                      Można go wsadzić w 75L i już będzie fajnie.
                      toopcool bardzo ładne paczki :)
                      Czyli reasumując ten SB15MFC-8 będzie zbyt cichy do dwóch głośników 8 cali na dole po prostu się nie nada. Patrząc na jego efektywność jest słabo.
                      Pojedynczy 8cali jest mniej efektywny od dwóch 17 w kolumnie 2.5way jedynie odrobinę niżej zejdzie.
                      Widziałem na sb15mfc konstrukcje z dwoma Sb23 ale niestety nigdy nie słyszałem. Dlatego chciałem zasięgnąć porady.

Dla tego RS225P-8 producent zaleca około 30 litrów na sztukę ale jeśli ta 15tnastka będzie zbyt cicha to szkoda zachodu.
                      Last edited by Flip90; 08.01.2022, 11:22.

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta

Widziałem na sb15mfc konstrukcje z dwoma Sb23 ale niestety nigdy nie słyszałem..
                        Sam robiłem 3 drogi z SB23 i SB15MFC jadnak SB15MFC był 4 ohm i wtedy jest delikatne pole manewru .

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...y-sb-acoustics
                        Last edited by toopcool; 08.01.2022, 11:25.

Skomentuj

Te STX to sa bardzo fajne glosniki, ale obawiam sie, ze dwie sztuki moga przegonic efektywnoscia SB15MFC. Drugi problem to dosc niskie Rdc cewki STX, co przy dwoch wooferach i zwrotnicy moze spowodowac bardzo niskie zejscie impedancji, nawet w okolice 2 ohmow.

Skomentuj

A gdyby zamiast równolegle to połączyć głośniki 4 omowe szeregowo coś z tą 15stka dało by się jeszcze ugrać?
                            Last edited by Flip90; 08.01.2022, 12:24.

Skomentuj

Można tak zrobić, czemu nie. Efektywność się nie zmieni, ale można za to zmniejszyć obudowę ( zwykle 4 ohmowe glosniki wymagają mniejszej objętości ).

Skomentuj

Brnąc jeszcze dalej w te 2 x 8 cali znalazłem model o mniejszej efektywności aluminiowy Dayton RS225-8, gdzie dwie sztuki zamknęły by się w około 65 litrach przy spadku f3 38hz (dane producenta). Na zagranicznej stronie znalazłem też dokładne jego pomiary, wykres pasma, poza mała górką w okolicach 100hz jest między 85 - 86db.

Kolejny inny Stx W.22.250.8. FCX niestety na niekorzyść ten już jest głośniejszy ale moją uwagę zwrócił rekomendowany litraż obudowy gdzie 2 sztuki zamknęły by się w 50 litrach - to byłby duży plus.

Na tę chwilę ten aluminiowy Dayton RS225-8 ze względu na najniższą sprawność był by chyba najbardziej tutaj odpowiedni. Nie zamierzam się na siłę upierać przy tych 2x8cali ale taka kolumna po prostu robi wrażenie i zawsze taką chciałem mieć.

Nieśmiało podchodzę do tematu (dopytuję o błahe rzeczy), ponieważ nie mam wystarczającej wiedzy na ten temat a projektem zwrotnicy zapewne zajmie się ktoś inny.
                                ​​​​

​​​​​​
                                Last edited by Flip90; 08.01.2022, 20:12.

Skomentuj

Efektywność tak samo jak reszta prametrów mieści sie w pewnej tolerancji. I moze to byc średnio w jakimś tam piśmie np.+/- 1,5dB. No i jeszcze mogą być rózne warunki pomiaru.

Jak ktos mysli ze glosniki nawet te bardzo drogie sa seryjnie mierzone w komorze bezechowej 1W/1m to ma bujną wyobraznie, lub jej brak
                                  Last edited by jamess8; 08.01.2022, 21:36.

Skomentuj

Srednia efektywnosc wyznacza sie z parametrow TSP. Jest to dokladniejsza metoda dla okreslenia realnego SPL glosnikow w dolecowej obudowie, z uwzględnieniem dyfrakcji.

Skomentuj

Pamiętajmy, że efektywność końcowa będzie PO filtracji.
                                      Jaką filtrację zrobimy to taki będzie SPL.

Jeśli chcesz kupić Daytony na bas, to rób całą kolumnę na Daytonach.
                                      Jeśli te MFC są w dobrym stanie, to mógłbym je nawet odkupić

Skomentuj

Nie na temat...
                                        No ja pisalem o parametrach SPL jaką podają producenci. Bo oni podają konkretne liczby. Np 88dB
                                        Last edited by jamess8; 09.01.2022, 12:32.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X