Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosze o pomoc w budowie kolumn na Visatonach.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Najbardziej w visatonach podoba mi się ich powtarzalność , w pomiarze obie kopułki były niemalze na granicy błedu. Rewelacja :) .

(Nie) Tłumienie okolic bass refleksu czy jego samego to kolejny mit który mozna sobie miedzy bajki wsadzić. A niby dlaczego nie można ? Jak stwierdzasz, że bass reflex działa zbyt efektywnie to co załamać ręce czy dodać wytłumienia . A co z tego, że jakiś koleś napisał iż nie można. Nie można bo tracisz efektywność działania systemu ale przecież komuś może własnie na tym zależeć !

Skomentuj

Powiem krótko, wku... mnie te idiotyczne podziały : masz 10 m to wstaw monitorki , a jak 15 to juz spore podłogówki a jak 20 to ho ho bez 100L potworów nie podchodzi bo nie dasz rady nagłośnić , ROTFL !!!
      wg mnie 3way robi się po to żeby do słuchania muzy obyć się bez suba, dwie 8' jak na 20mkw to mało jednak, tym bardziej że wytrzymają ze 30w ;]
      Sam mam pokój 10mkw i powiem Ci że ja nie wstawiłbym takich krów 60l z 8' na froncie...
      W tak dużej budzie pogorszy się impuls, a nie wiem jaki będzie zysk jeśli chodzi o dół...
      Zwróć uwagę że nigdzie nie mówiłem o tym do jakich pomieszczeń monitorki, a do jakich 100l potwory, tylko powiedziałem o wytrzymałości mocowej, która w wypadku tego głośnika jest mała... Do tego sam głośnik nie jest jakiś super rewelacyjny - coś na poziomie 20 80 2, z tym że o mniejszej wytrzymałości mocowej i o charakterze
      przypominającym nieco 226... (przynajmniej z tego co pamiętam :)
      Generalnie nie narzucam nikomu swojej opinii, a jedynie mówie co sam na ten temat sądze i jak postrzegam problem 8calówki w 60l.

Skomentuj

[quote="takero"]
        W tak dużej budzie pogorszy się impuls, a nie wiem jaki będzie zysk jeśli chodzi o dół...
        tylko powiedziałem o wytrzymałości mocowej, która w wypadku tego głośnika jest mała... Do tego sam głośnik nie jest jakiś super rewelacyjny - coś na poziomie 20 80 2, z tym że o mniejszej wytrzymałości mocowej i o charakterze
        przypominającym nieco 226... (przynajmniej z tego co pamiętam :)
        Generalnie nie narzucam nikomu swojej opinii, a jedynie mówie co sam na ten temat sądze i jak postrzegam problem 8calówki w 60l.
        Prawdopodobnie wybiorę skrzynię 40 litrów z br strojonym na 36Hz.

Takero, co Ty byś mi zaproponował w podobnej cenie? Buda może mieć nawet 70l.

Skomentuj

Mi średnio podoba się pomysł z 8' w 3 way...
          Jeśli 3 way to 10' - takie moje zdanie ;]
          W tej cenie = 150zł na głośnik ?
          Czy możesz ew więcej nieco dać ?

Skomentuj

Raczej do 200zł za jeden przetwornik. Więcej nie dam, bo żona mnie wymelduje i będę musiał zrobić sobie z tego altankę

Skomentuj

to może w250s ?
              MarekW miał na nich suba, więc pewnie dół mają dobry :)

Skomentuj

10" ma tylko trochę szybszy impuls, i wyższą sprawność. W związku z tym czy nie trzeba będzie i tak go tłumić? Oczywiście nie biorę pod uwagę pudła większego niż 70l z wiadomych przyczyn. Częstotliwościowo rożnica jest znikoma. Oczywiście nie słyszałem jeszcze tych przetworników, a tym bardziej jakiś ich aplikacji. Dlatego pytam tych co mają większe doświadczenie w konstruowaniu i mieli okazję posłuchać różnych konstrukcji.

http://dalmatyn.webpark.pl/3.jpg
                http://dalmatyn.webpark.pl/4.jpg
                http://dalmatyn.webpark.pl/5.jpg

[ Dodano: 2006-04-26, 17:20 ]
                MarekW pochwal się swoją konstrukcją. Jak to gra? Jeżeli mowa o tym http://www.audiomania.info/infopage....611ee774822bf0 to to jest isobarik.

Skomentuj

jak ma za duży spl to dasz jeszcze jednego w100s :)
                  BTW - http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=5587

[ Dodano: 2006-04-26, 17:31 ]
                  to to jest isobarik.
                  pomnóż litraż przez 2 i masz tyle ile powinien jeden głośnik dostać ;]

Skomentuj

Ten post czytałem. Sub jest piękny. Aż chciałbym na nim zapuścić Pestilence "Spheres", Massive Attack "Angel" lub Prodigy......... (polecam do słuchania i testowania).

Raczej nie chciałbym zwiększać ilości przetworników. Podwyży to koszty i skomplikowanie konstrukcji.

Skomentuj

takero, nie moge rozgryźć twojego toku rozumiwania. Z jednej strony piszesz jak 3 drozna to tylko 10" . Z drugiej, że 60 L to dużo na 10 mkw a przecież 10 " na pewno nie wsadzisz do mniejszej obudowy. Wiec co do tych nieszczesnych 10 mkw twoim zdaniem powinno sie dać ?
                      8" za małe do 3 drożnej , za duże do 10 mkw , za słabe do wiekszych pomieszczeń , czyli twoim zdaniem do niczego. Ciekawe po co w ogóle je produkują.

dalmatyn, zrób na w200s , jak wsadzisz w taka obudowe jak sobie zasymulowałeś kolo 40 L będzie optymalnie. Kolumny nie za duze bo krowy to ci wyjdą z 10" wooferem , szczególnie jak sobie go na przednią ścianke wpakujesz. A zeby dawać na bocznej to wyższa szkoła jazdy.

Skomentuj

nie moge rozgryźć twojego toku rozumiwania. Z jednej strony piszesz jak 3 drozna to tylko 10" . Z drugiej, że 60 L to dużo na 10 mkw a przecież 10 " na pewno nie wsadzisz do mniejszej obudowy. Wiec co do tych nieszczesnych 10 mkw twoim zdaniem powinno sie dać ?
                        8" za małe do 3 drożnej , za duże do 10 mkw , za słabe do wiekszych pomieszczeń , czyli twoim zdaniem do niczego. Ciekawe po co w ogóle je produkują.
                        więc tak:
                        -nie pisze że tylko 10' ,tylko że minimum 10' :)
                        -dlaczego 10' nie wsadze do mniejszej budy niż 60l ? Pozatym kolega ma pokój 15mkw,a nie 10 :)
                        -wg mnie do nieszczęsnych 10mkw wystarczy 2way...
                        -wg mnie 3way na 8' calowym głośniku nie ma sensu - czy to źle że tak sądze ?
                        Zamiast robić ów 3way na 8 wolałbym dobrą kopułkę nabyć, aby móc zrobić 2way na tym głośniku...

[ Dodano: 2006-04-26, 20:01 ]
                        dalmatyn, zrób na w200s , jak wsadzisz w taka obudowe jak sobie zasymulowałeś kolo 40 L będzie optymalnie.
                        przecie upierałeś się przy 58l ?
                        Ja dość dokładnie przyjżałem sie "twórczości" firmy visaton i doszedłem na razie do jednego wniosku : po nich nie ma czego poprawiać. Profesjonalne konstrukcje w każdym calu. Konstruktorzy visatonu wiedzą co robią.

Skomentuj

Nie upierałem sie przy 58 L tylko zaooponowałem takim utartym twierdzeniom, że "gora 30 L" . Jakby wszystkie 8" pasowały do 30L a 60L to broń boże. Takie ogólniki mnie wkurzaja. Ja mam 20 cm głośnik w 65 L i co ? Jakoś nie przeszkadza mi to, że wtrzymuje max 10W , wiecej mi nie trzeba.

Pokaż mi 10" który sensownie zagra w mniej niż 60 L . Bo takie co bedą miały f3 na poziomie 45Hz to się do niczego nie nadają.
                          Mowisz minimum 10" , spoko moze podniesiemy poprzeczke do 12 lub 15 " . Bo ja bym wolał konkretną 8 calowke niż 10 lub 12 pośledniej jakości. Jak tego nie łapiesz to pogadaj z EZO to pewnie ci wyklaruje co potrafi dobre 8" .

Co do wielkości pokoju to ..
                          Tylko moje zdanie jest takie że 3way o takich rozmiarach nie robi się do pokoju 10mkw
                          Tak wiec teraz wiesz kto rozpocząl rozmowe o wielkosciach pokoju i stosowanych do nich kolumnach. Tak dla jasności.

wg mnie 3way na 8' calowym głośniku nie ma sensu - czy to źle że tak sądze ?
                          Warto mieć przy tym jakieś argumenty. A ja moge twierdzić, ze np silniki w samochodach o pojemnosci 1.8 L są bez sensu. Tylko czy mam racje ?

Skomentuj

Nie mówie ogólnikami - przecie słuchałem tego głośnika !
                            Pokaż mi 10" który sensownie zagra w mniej niż 60 L .
                            SLS10 ?
                            Jeden z wielu przykładów...
                            Mowisz minimum 10" , spoko moze podniesiemy poprzeczke do 12 lub 15 " . Bo ja bym wolał konkretną 8 calowke niż 10 lub 12 pośledniej jakości. Jak tego nie łapiesz to pogadaj z EZO to pewnie ci wyklaruje co potrafi dobre 8" .
                            czy gdyby EZO miał kase to nie kupiłby 10 lub 12 zamist 8 ?
                            Zawsze można znaleźć jakąś egzotyczną konstrukcje która będzie pasowała do jakiejś tam ideii :)

Warto mieć przy tym jakieś argumenty.
                            argument jest linijke niżej...
                            ew zamiast kopułki dać szerokopasmowca... - to rozwiązanie dobrze się sprawdza z głośnikami typu 20 60 które na dobrą sprawe ani do 2 way, ani do 3way :)

Tylko czy mam racje ?
                            racja w audio jest relatywistyczna, a to dlatego że gusta lub filozofie tworzenia sprzętu są różne, tak jak uszy :) I nie można powiedzieć
                            jakie rozwiązanie jest najlepsze - zależy to od preferencji osoby która będzie z ów sprzętu korzystała...
                            Ja nie stosuje 8' do 3way bo wg mnie drastyczny wzrost kosztów względem 2way jest niewspółmierny do różnicy w odsłuchach .
                            Bo ja bym wolał konkretną 8 calowke niż 10 lub 12 pośledniej jakości.
                            a ja bym wolał konkretne 2way niż 3way pośredniej jakości...
                            Tym bardziej że nie mam zamiaru wydawać Bóg wie jakiej kasy na HA,
                            niestety nie to jest dla mnie najważniejsze, a w życiu spotyka się większe porblemy
                            niż dobór przetworników... Wole rozwiązania tańsze, ale o podobnej skuteczności...
                            OMG - ale offtop;] No ale tak to jest gdy atakuje mnie ktoś w czasie pisania prezentacji na ustną z polaka :P
                            Podziękujcie Yoshiemu :P

Skomentuj

Na peno było by ładnie z tym Peerless-em, ale nie mogę ciągle podnosić poprzeczki cenowej. Można tak galopowac w nieskończoność

Poniżej ceny jakie znalazłem. Najtańszy SLS8 kosztuje 290, to o 90 więcej na sztuce niż jestem w stanie wydać.
                              http://arton.info/catalog/product_in...roducts_id/422
                              http://www.akustyk.com.pl/cenniki-peerless.html

Spróbujmy skupić się na rozwiązaniu: W200S, W100SC, G20SC. Mam nadzieję, że nie popełniam audioprofanacji

Najchętniej zastosowałbym jakiś przetwornik, który dałby podobną ch-kę ale przy obudowie zamkniętej. Niestety to nie ten pułap cenowy.

Ustaliłem z Waszą pomocą, że niskotonowy zagra w 40l strojonych na 36Hz. Skrzynkę zrobię większą, około 55l z możliwością wstawiania przegrody celem ewentualnego zmniejszenia skrzyni do zasymulowanych 40l. Wstępnie pasmo podziału pomiędzy średnim i wysokim to około 5kHz. Nie wiem jaka ma być podziałka między średnim a niskim oraz jakie stromości zwrotnicy. Wiem, że ostatecznie o wszystkim zadecydują odsłuchy, ale trzeba przyjąć jakieś wytyczne. Polećcie mi jakiś program/symulator do liczenia zwrotnic.

Człowiek na błędach się uczy, mam nadzieję że dzięki wam nie zrobię ich zbyt wiele. Jakby nie wchodziła w grę kasa to nie byłoby tematu.

Skomentuj

Polećcie mi jakiś program/symulator do liczenia zwrotnic.
                                Speaker workshop :)
                                Na peno było by ładnie z tym Peerless-em, ale nie mogę ciągle podnosić poprzeczki cenowej. Można tak galopowac w nieskończoność

Poniżej ceny jakie znalazłem. Najtańszy SLS8 kosztuje 290, to o 90 więcej na sztuce niż jestem w stanie wydać.
                                http://arton.info/catalog/product_in...roducts_id/422
                                http://www.akustyk.com.pl/cenniki-peerless.html
                                Niegdyś można było nabyć go z holandii za 200zł około...

Skomentuj

Jak budowałem moją pierwszą konstrukcję, ścianki skręcałem wkrętami imbusowymi i oczywiście jednocześnie kleiłem. Po wyschnięciu kleju wykręcałem wkręty, rozwiercałem otwory i wbijałem w nie drewniane kołki meblowe. Oczywiście z dodatkiem kleju. Później docierałem to co zostało papierem ściernym. Co sądzicie o takich zabiegach?

Kolejne pytanie: czy głośniki dawać w jednej linii? Czy może poczynić jakieś przesunięcia (baffle step )?

[ Dodano: 2006-04-29, 21:19 ]
                                  Meble rozebrane, płyty skompletowane (18mm) Niestety dziś nikt mi ich nie chciał pociąć.
                                  Długi weekend.
                                  Przednia ścianka będzie z dwóch warstw i pochylona pod kątem około 7stopni. Wierzchnia to będzie MDF (wiecie może gdzie można je dostać w Piotrkowie, Bełchatowie lub okolicy?). Skrzynia będzie miała dużo wzmocnień, min podwójna podstawa.

Życzę miłego wypoczynku.

[ Dodano: 2006-05-01, 13:52 ]
                                  Konkludując ten post http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=7265 mam wykonać zwrotnicę 2/2? To jest 12/12 dB?

Skomentuj

Czaruję...
                                  X